Evoluția leului la începutul lui 2014, cea mai slabă din ultimii patru ani. Cum s-au descurcat monedele din regiune

Evoluția leului la începutul lui 2014, cea mai slabă din ultimii patru ani. Cum s-au descurcat monedele din regiune
Publicat: 28/01/2014, 17:06
Actualizat: 21/03/2019, 13:17

Leul a avut cel mai slab început de an din ultimii patru ani, raportat la evoluția față de euro, reiese dintr-o analiză a casei de brokeraj Equity Invest.

În comparație cu monedele din regiune, leul a avut a doua cea mai slabă evoluție, după forint, care s-a depreciat cu 2,41% în raport cu moneda unică europeană, în prima lună a anului, potrivit datelor colectate de gândul de la băncile centrale din Ungaria, Polonia, Cehia și România.

Sursă: Banca Națională a României, Banca Națională a Cehiei, Banca Națională a Ungariei și Banca Națională a Poloniei

„Prima etapă a deprecierii a survenit pe fondul creșterii aversiunii față de riscul implicat de investițiile în zone emergente (…) În consecință, a avut loc ieșirea din zona emergentă a capitalurilor speculative, întrucât asumarea riscurilor nu mai face sens atunci când dolarul oferă randamente în creștere și riscuri mici”, a arătat Cosmin Enache, director general adjunct al Equity Invest.

Aprecierea dolarului a afectat și alte monede din regiune. Astfel, după primele șapte zile din ianuarie, leul a scăzut cu aproape 0,7% față de euro, zlotul și coroana cehă cu aproape 0,6%, iar forintul cu aproximativ 1,1%.

Efectele măsurilor BNR asupra cursului

A doua etapă de depreciere a leului a fost determinată de măsurile de relaxare a politicii monetare, se arată în analiza citată.

Banca Națională a României (BNR) a redus la începutul anului dobânda-cheie de politică monetară, cea care dă „tonul” dobânzilor practicate de băncile comerciale, de la 4%, la 3,75% pe an, un nou minim istoric. Totodată, ratele rezervelor minime obligatorii, respectiv banii pe care băncile sunt obligate să le păstreze în conturile BNR, au fost reduse atât la lei, de la 15% la 12%, cât și la valută, de la 20% la 18%.

După ședința de politică monetară din 8 ianuarie, guvernatorul Mugur Isărescu, a arătat că se așteaptă ca moneda națională să scadă în urma deciziilor luate de Consiliul de Administrație al Băncii Naționale.

„În mod normal ar trebui să se ducă (rezervele minime obligatorii în lei eliberate -n.r.) spre deprecierea monedei, dar eu mă tem că nu o să se întâmple. Și utilizarea excesivă a cuvântului depreciere, trebuie interpretată puțin. De la 4,45 lei/euro, nivelul cu care se obișnuise publicul, ca dorit, preferat la televizor, la 4,5 este în jur de 1%”, a precizat el, citat de Mediafax.

Ce se va întâmpla cu moneda națională în 2014

Cu toate că eliberarea rezervelor minime obligatorii a dus la o ușoară depreciere a leului, aceasta a fost temperată de evoluțiile internaționale.

„Amploarea măsurilor plus reconfirmarea oficială a zonei de echilibru urmărită de BNR, respectiv oscilațiile cursului leu/euro de până la 5%, au susținut o depreciere a leului de aproape 1% față de euro în doar două zile pe piețele financiare”, a precizat Enache, adăugând că deprecierile ar putut fi chiar mai mari, însă acestea au fost temperate de rezultatele slabe privind piața americană a muncii. Dolarul s-a depreciat în raport cu euro, iar monedele din regiune s-au apreciat ușor.

Anul acesta deciziile luate de Rezerva Federală (banca centrală a SUA) vor continua să pună presiune pe curs.

„Cred că în 2014 leul ar putea fi mai sensibil față de măsurile BNR, varianta unei noi reduceri atât a dobânzii de referință, cât și a rezervelor minime obligatorii fiind posibilă în acest an, mai ales în contextul în care inflația va rămâne în scădere. În plus, piața așteaptă ca FED să reducă în continuare programul de relaxare cantitativă, iar întărirea USD (ca efect) va pune- cel mai probabil- din nou presiune pe monedele regionale, deci inclusiv pe leu”, a arătat Enache.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase