Financial Times: Băncile centrale revizuiesc abordările privind prognozele, după eșecurile în anticiparea inflației

Financial Times: Băncile centrale revizuiesc abordările privind prognozele, după eșecurile în anticiparea inflației
Publicat: 29/12/2023, 07:30

Băncile centrale din Europa și din Statele Unite își revizuiesc abordările privind prognozele economice, după o serie de eșecuri majore în anticiparea recentelor fluctuații ale inflației, în contextul în care unii oficiali cer mai multă claritate asupra riscurilor de pe piețele financiare, notează cotidianul Financial Times.

Banca Centrală Europeană (BCE), Rezerva Federală (Fed), instituția bancară centrală din SUA, Banca Angliei (BoE) și alte entități de prognoză financiară au eșuat în anticiparea celei mai grave spirale inflaționiste din ultimele decenii, generată de criza pandemiei și de șocurile energetice asociate invaziei militare ruse în Ucraina.

După ce au reacționat prin majorări agresive ale dobânzilor de referință, băncile centrale își examinează atent procedurile, în efortul de a depista erorile de calcul. Într-un interviu acordat recent cotidianului Financial Times, Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, afirma că instituția trebuie să învețe din propriile greșeli.

”Am învățat că nu ne putem baza doar pe manuale sau pe modele pur teoretice. Trebuie să avem un orizont mai larg”, a subliniat Lagarde.

Băncile centrale vor analiza diverse ”scenarii” ale evoluțiilor economice

Conform unor oficiali din bănci centrale, accentul va trebui să se pună mai mult pe ”scenarii” ale evoluțiilor economice, pentru a stabili diverse reacții de politică monetară. Huw Pill, economist-șef la Banca Angliei, a declarat pentru Financial Times că aceasta ar fi o modalitate mai bună de a le transmite mesaje piețelor financiare, spre deosebire de modelul bazat pe probabilități.

Sarah Breeden, adjunct al guvernatorului Băncii Angliei, declara într-un discurs, pe 19 decembrie, că analizarea diverselor scenarii constituie ”un instrument util în materie de politică monetară, în contextul șocurilor economice fără precedent”.

În prezent, Banca Centrală Europeană examinează diverse modele ale inflației și produce o serie de analize bazate pe criterii referitoare la ritmul majorărilor salariale sau la șocurile prețurilor la energie. Problema este că rezultatele au fost mixte. ”Scenariul cel mai sever”, publicat de BCE în martie 2022, care lua în considerare potențiale opriri majore ale alimentării Europei cu gaz rusesc, a subestimat evoluțiile inflației. Raportul prefigura o creștere a inflației cu 7,1% în 2022 și cu 2,7% în 2023. Însă, în 2022, inflația din zona euro a fost de 8,4%, iar anul acesta va fi, potrivit estimărilor, de 5,4%.

Directorii din cadrul BCE au cerut o analiză asupra calculelor privind prognoza din partea lui Ben Bernanke, fost președinte al Rezervei Federale din SUA. Oficialii BCE cred că printre opțiunile care vor fi prezentate în 2024 va figura modelul scenariilor economice.

Un alt model de prognoză ține cont de facturile la gaz și electricitate și de politicile fiscale

Modelele de prognoză vor merge mai departe de analizarea scenariilor economice. În Frankfurt, personalul BCE acordă mai multă atenție ritmului în care prețurile de pe piețe se reflectă în facturile la gaze și electricitate în diverse țări.

De asemenea, BCE va monitoriza atent modificările frecvente ale politicilor fiscale, în mod special compensațiile acordate de guverne pentru electricitate și alimente.

Jerome Powell, președintele Fed, a evidențiat necesitatea unor analize care să depășească diverse modele tipice. Unele probleme de analiză au apărut în contextul începerii disocierii raportului între controlul asupra inflației și situația pieței muncii.

”Economia noastră este flexibilă și dinamică, fiind vizată uneori de diverse șocuri, precum criza financiară sau pandemia. În astfel de momente, institutele de prognoză trebuie să gândească dincolo de modelele uzuale”, a subliniat Jerome Powell.

Foto: Profimedia

Citește și:

Un oficial german avertizează: Programele de tranziție ecologică riscă să fie prea solicitante, ceea ce va avantaja partidele extremiste

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii