Financial Times: Performanțele economice ale țărilor din sudul Europei trebuie menținute prin REFORME

Financial Times: Performanțele economice ale țărilor din sudul Europei trebuie menținute prin REFORME
Publicat: 06/04/2024, 07:15

Performanțele înregistrate recent de țările din sudul Europei relansează speranțele privind intensificarea convergenței între economiile considerate în mod tradițional de rang mediu în zona euro și națiunile foarte dezvoltate la nivel industrial din nord, dar vor fi necesare o serie de reforme, comentează cotidianul Financial Times.

Portugalia, Italia, Grecia și Spania au depășit în mod colectiv Germania, principala forță economică a zonei euro, cu aproximativ 5% începând din 2017. Împreună, au generat suplimentar 200 de miliarde de euro pentru PIB-ul propriu.

”Este o evoluție benefică pentru zona euro. După criza financiară din 2008, economiile sudice au suferit din cauza datoriilor suverane și a crizelor bancare, iar unele țări au necesitat programe de asistență financiară. Restricțiile fiscale aplicate ulterior au generat presiuni asupra economiilor. Creșterile economice din ultima perioadă contribuie la recuperarea terenului, susținând și performanțele economice ale zonei euro, pe fondul competiției generate de SUA și China”, notează cotidianul Financial Times.

Performanțele economice trebuie susținute prin reforme interne și la nivelul UE

Performanțele economice ale țărilor de la periferia Europei sunt și rezultatul reformelor. După mai mult de un deceniu, agențiile de evaluare financiară au stabilit că obligațiunile Greciei sunt la nivelul de ”investiție”, după îmbunătățirea situației fiscale. Spania a aplicat reforme pe piața muncii, iar, în general, performanțele în materie de exporturi ale națiunilor sudice și costurile forței de muncă s-au îmbunătățit.

”Dar există semne de întrebare privind sustenabilitatea creșterii economice a statelor de la periferie”, constată publicația britanică, notând că activitățile au fost stimulate prin Fondul UE de redresare, în valoare de 800 de miliarde de euro.

În al doilea rând, creșterea economică a statelor din zona Mării Mediterane este rezultatul unor factori temporari, printre care se numără relansarea turismului după anularea restricțiilor din perioada pandemiei. În Italia, creșterea economică a fost stimulată și de politicile fiscale flexibile, care au favorizat construcțiile.

Intensificarea activităților economice în sudul Europei intervine și în contextul încetinirii economiilor nordice. Economia Germaniei, orientată spre exporturi, a fost afectată puternic de pandemie, de majorarea tarifelor la gaze din cauza războiului din Ucraina și de tensiunile comerciale mondiale.

Anul acesta, ritmul creșterii economice al Germaniei, Olandei și Austriei ar urma să fie sub cel al celor patru națiuni sudice, iar economia Franței ar urma să progreseze puțin mai rapid decât cea a Italiei.

”Tabloul general continuă să fie marcat de disparități referitoare la valoarea PIB-ului pe cap de locuitor între nord și sud. Zona euro are nevoie de creștere economică sustenabilă în națiunile din zona Mediteranei, dar și de relansare economică în nord. În realitate, dacă economia Germaniei se menține slabă, vor fi afectate activitățile comerciale și investițiile în întreaga zonă euro. Berlinul trebuie să continue eforturile de modernizare a modelului economic, iar națiunile sudice trebuie să intensifice reformele structurale, inclusiv prin îmbunătățirea eficienței sectoarelor de stat, a competiției în sectorul privat și a inovării, asigurând, în același timp, utilizarea eficientă a fondurilor de relansare. (…) În plus, sunt necesare și inițiative importante de susținere a creșterii economice în zona euro prin politici economice europene coordonate”, concluzionează Financial Times.

Foto: Profimedia

Citește și:

Bloomberg: Schimburile comerciale ale Turciei în relația cu Rusia STAGNEAZĂ din cauza sancțiunilor occidentale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Xi Jinping pregătește un turneu în Europa. Ce țări va vizita președintele Chinei?