Statele Unite par a nu mai fi indispensabile în configurarea sistemului comercial mondial, în contextul restricțiilor bugetare, care au ca efect scăderea asistenței străine, a furnizării tehnologiilor ecologice și a accesului pe piețele noi, constată cotidianul Financial Times.
”Strategia lui Trump este teribilă: nici măcar nu este clar ce vrea. În ultimele decenii, avantajul Statelor Unite în reconfigurarea sistemului comercial mondial — fluxurile de capital, tehnologiile avansate și accesul la piața americană vastă de consum — s-a redus în raport cu situația Chinei. Președintele Barack Obama numea Statele Unite «națiunea indispensabilă», dar, la nivel comercial și tehnologic, acest lucru este din ce în ce mai neadevărat”, scrie Alan Beattie, într-un editorial publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”Trump descoperă că Statele Unite nu mai sunt indispensabile pe plan global”.
Prin aplicarea Planului Marshall după al II-lea Război Mondial, Statele Unite creaseră o politică economică transatlantică în vestul Europei. Washingtonul nu oferea doar asistență financiară, ci și tehnologii avansate și acces la piața americană de consum. Între timp, acele avantaje s-au disipat. Bugetul SUA pentru programe de asistență a scăzut masiv în raport cu cel al Chinei, iar Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală a închis ultimele vestigii ale Agenției americane pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
Statele Unite au început să piardă avantajele tehnologice în materie de vehicule electrice și acumulatori. Administrația Joe Biden a încercat să stimuleze acest sector prin subvenții masive, dar, la nivelul exporturilor, Statele Unite nu pot fi competitive.
Chiar dacă nu pot oferi tehnologie pentru obținerea acordurilor comerciale, Statele Unite mențin totuși un avantaj asupra Chinei la nivelul pieței interne.
”Însă Trump are ideea de a amenința accesul pe piața americană prin aplicarea de tarife mari asupra importurilor, iar apoi să restabilească accesul prin obținerea concesiilor comerciale. Aceste presiuni sunt lipsite de stimulente. Credibilitatea taxelor vamale este la discreția piețelor financiare (…). În jocul de poker al comerțului mondial, Trump a moștenit cărți slabe și joacă extrem de prost. (…) Statele Unite nu mai au avantajele, tehnologia sau accesul pe piață necesare pentru a exercita control asupra relațiilor comerciale globale, iar comportamentul imprevizibil al lui Trump crește probabilitatea de a nu mai avea niciodată pârghiile necesare”, concluzionează cotidianul Financial Times.
Foto: Profimedia
Citește și: