INS a revizuit estimarea privind creșterea economică din primul semestru. La cât a ajuns PIB-ul României

INS a revizuit estimarea privind creșterea economică din primul semestru. La cât a ajuns PIB-ul României
Publicat: 05/10/2012, 10:11
Actualizat: 30/07/2014, 01:21

INS a revizuit estimarea privind creșterea economică din primul semestru, de la 0,8% în varianta inițială la 0,7%, astfel că Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns la jumătatea anului la 247,727 miliarde lei, susținut de creșterile din construcții și activități profesionale și de servicii.

„Creșterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate și, în consecință, a valorii adăugate brute din construcții (+2,3%), activități profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport (+1,5%), și informații și comunicații (+1,5%). Consumul final total s-a majorat cu 0,8% în semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, în special pe seama creșterii, cu 1,4%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodăriilor populației”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

În trimestrul al doilea PIB a crescut cu 1,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 138,259 miliarde lei prețuri curente, urcând și comparativ cu primele trei luni ale anului, după două trimestre consecutive de scădere.

Ramura „Activități profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport” a înregistrat cea mai mare creștere a volumului de activitate (3,7%), urmată de construcții (3,6%). Creșteri ușoare s-au mai raportat în activitățile de informații și comunicații (1,5%), tranzacții imobiliare (1,1%), industrie (0,3%) și comerț cu amănuntul și ridicata; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante (0,3%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat în administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public; învățământ; sănătate și asistență socială (2.1%), agricultură, silvicultură și pescuit (1,6%), activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii (1,6%) și intermedieri financiare și asigurări (0,9%).

Ca o consecință a evoluției pozitive înregistrate pe ansamblul economiei s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creștere cu 5,7%, notează INS.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul II 2012 cererea internă a crescut cu 1,3 procente, comparativ cu același trimestru din anul 2011, în special ca urmare a creșterii semnificative a formării brute de capital fix, cu 15,5%. Consumul final total s-a majorat cu 1,3%, în special ca urmare a creșterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populației (+2,1%). Cheltuiala pentru consumul final al administrațiilor publice s-a redus cu 2,4%.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evoluția exportului net ca urmare a creșterii volumului importurilor de bunuri și servicii ( cu 0,2%) și scăderii volumului exporturilor (cu 0,5%).

Ca serie ajustată sezonier PIB estimat pentru trimestrul II 2012 a fost de 149,517 miliarde lei prețuri curente, în creștere în termeni reali cu 0,5% față de trimestrul I 2012.

La jumătatea lunii august INS a anunțat că Produsul Intern Brut a crescut în trimestrul al doilea, față de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, după două trimestre consecutive de scădere, astfel că în primul semestru economia a urcat cu 0,8%, serie brută, față de aceeași perioadă a anului 2011. INS a confirmat la începutul lunii septembrie estimările „semnal” din august.

Economia este în recesiune tehnică întrucât ianuarie-martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scădere (cu 0,1%) comparativ cu lunile anterioare. Scăderea din primul trimestru a fost limitată de evoluțiile pozitive din agricultură și informații și comunicații.

Ieșirea din recesiune presupune două trimestre consecutive de creștere, respectiv ca PIB să urce și în intervalul iulie-septembrie.

Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobată la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o țintă de creștere economică de 1,8-2,3% din PIB, redusă ulterior mai întâi la 1,5% din PIB și ulterior la 1,2%.

Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, susținut în principal de evoluția din agricultură, cu un plus de 11,3%, și industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Halep a primit noul verdict. Începe iar calvarul: Decizia TAS a fost...
Cel mai mare pericol pentru șoferi. Nimeni nu s-a gândit la asta
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×