Mugur Isărescu: Intrarea în zona euro nu este un panaceu

Redactor:
Cătălin Legănel
Mugur Isărescu: Intrarea în zona euro nu este un panaceu
Mugur Isărescu: Să nu considerăm că intrarea în zona euro este un panaceu. Citiți în articol avertismentele guvernatorului BNR

Prezent joi la Constanța, la „Black Sea and Balkans Security Forum” 2018, unul dintre cele mai mari evenimente din România pe tema securității Mării Negre și a Balcanilor, guvernatorul BNR a vorbit despre condițiile pe care România, și nu numai, ar trebui să le îndeplinească pentru a fi aptă de a adera la zona euro. Una dintre condițiile esențiale este „sustenabilitatea în echilibre„.

„Șmecheriile de tipul îndeplinești un criteriu de deficit un an sau doi și crezi că ai rezolvat problema. Nu, E PERICULOS pentru tine. Sustenabilitatea este cuvânt păsăresc, introdus în limba română după ’90, dar a început să însemne ceva. Înseamnă să nu faci lucrurile de mântuială, să le faci durabil, sănătos cu o gândire în perspectivă”, a explicat Isărescu.

În opinia sa, a doua condiție este nivelul de dezvoltare.

„Ca să mă exprim puțin metaforic, te simți, dacă intri acolo și ești sărac lipit, ca să zic așa, te simți izolat și te cam izolează viața. (…) Uitați-vă cine a intrat în zona euro dintre fostele țări comuniste: țările mici. Țările baltice au frica de intervenție rusească în mod clar. Toate țările baltice au intrat rapid în zona euro și au și fost primite. Slovenia! Cât este Slovenia? Este cât Bucureștiul ca populație. Și Bucureștiul, să știți că, dacă l-am decupa cu Ilfovul, poate să intre în maxim un an și jumătate în zona euro. Cam toate condițiile sunt îndeplinite pentru București și zona Ilfov. Nu știu dacă știți cam cât este PIB-ul pe locuitor la puterea de cumpărare în București, este APROAPE CÂT LA MADRID, apropiat de Berlin, deci nu e un oraș sărac. Când ai însă o țară cu mari discrepanțe și cu infrastructuri care nu se leagă ai o problemă majoră„, a explicat guvernatorul BNR.

Alte condiții ce ar trebui îndeplinite ar mai fi „să vrea și partea cealaltă„, dar mai ales ca România să-și rezolve problemele înainte de intrarea în zona euro.

„Intrăm cât se poate de repede dacă ne pregătim pentru asta și cu o condiție în opinia mea umilă: să nu considerăm că intrarea în zona euro este un panaceu, adică ne rezolvă ea intrarea problemele, trebuie să ne rezolvăm problemele și APOI să intrăm în zona euro”, a declarat Mugur Isărescu.

 

Inchide