PNL inițiază o lege prin care hipermagazinele să fie închise duminica și de Sărbătorile legale

PNL inițiază o lege prin care hipermagazinele să fie închise duminica și de Sărbătorile legale
PNL inițiază o lege prin care hipermagazinele să fie închise duminica și de Sărbătorile legale

Cei doi parlamentari PNL au inițiat un proiect de modificare a Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, prin care hipermagazinele (n.r. – structură de vânzare cu amănuntul, cu suprafață de peste 2500 mp, utilizată pentru comerțul specializat și/sau nespecializat, care comercializează mărfuri alimentare și/sau nealimentare) vor fi închise duminica și în zilele de sărbători legale.

Deputații liberali precizează în expunerea de motive că, pe plan european, s-a semnalat, în ultima vreme, o evoluție îngrijorătoare în ceea ce privește abuzurile exercitate de marile supermarketuri, iar în aceste condiții, unele țări din UE au fost nevoite să propună măsuri adecvate, inclusiv acte normative în privința programului de funcționare a hipermagazinelor.

„Prin acest act normativ susținem revitalizarea comerțului tradițional, prin limitarea programului de lucru al hipermagazinelor”, arată parlamentarii, apreciind că „limitarea va determina consumatorul român să se concentreze pentru cumpărăturile zilnice sau săptămânale în zilele lucrătoare și în prima parte a weekendului, respectiv vineri după amiază și sămbăta, urmând ca pentru duminică să se reorienteze pentru familie, mișcare în aer liber, cultură”.

Liberalii mai consideră că propunerea legislativă va avea efect pozitiv, pe termen lung, asupra producătorilor agricoli, prin valorificarea propriilor produse și stimularea acestora pentru a produce și pe viitor.

„Se va încuraja astfel producția agricolă națională pentru comercianții din piețele agroalimentare, precum și pentru cei ce dețin magazine mici, aceștia înregistrând o creștere a vânzărilor, fapt care va încuraja înființarea de noi entități (P.F.A. etc.), dezvoltarea magazinelor de proximitate, noi locuri de muncă și rezolvarea problemelor legate de șomaj”, consideră deputații, adăugând că producătorul agricol va oferi produse mult mai proaspete, direct de la sursă, pe când în hipermagazine, datorită faptului că acestea se aprovizionează cu cantități foarte mari de produse, nu pot oferi aceeași calitate.

În opinia inițiatorilor, se încurajează producătorul român în vederea producerii de produse autohtone de calitate care va concura cu produsele din import aflate în hipermagazien.

„De asemenea, este relevant faptul că statele membre ale Uniunii Europene, precum Germania, Spania, Austria, Ungaria etc. au limitat programul de funcționare al hipermagazinelor. Măsura recent adoptată în Ungaria a avut efecte benefice, piețele și târgurile locale fiind asaltate de cumpărători, iar angajații marilor magazine au o zi liberă pe care o petrec cu familia”, mai apreciază inițiatorii proiectului de lege.

Tags:
Inchide