Precizările ministrului de Finanțe despre revoluția fiscală, după ce Tudose i-a cerut „să dezamorseze un zvon pe care îl auzim de azi-dimineață”

Publicat: 28 12. 2017, 14:16

„Din informațiile apărute în media s-ar proroga aplicarea OUG 79 care prevede și transferul contribuțiilor. E o știre falsă. Nu e în discuție asa ceva, Ordonanța își urmează cursul. Prorogarea este legată de implementarea contului unic și acest lucru va fi prorogat până la jumătate lui 2018. E cu totul alt subiect”, a declarat Ionuț Mișa, ministrul de Finanțe.

Declarațiile au fost făcute la recomandarea premierului Mihai Tudose- „pentru a dezamorsa un zvon pe care îl auzim de azi dimineață”- în contextul în care s-a vorbit în spațiul public de o posibilă amânare a revoluției fiscale, ceea ce presupune și trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.

Potrivit informațiilor oficiale, amânarea cu șase luni se referă la intrare în vigoare a normei privind efectuarea plății obligațiilor fiscale administrate de organul fiscal central într-un singur cont unic, respectiv de la 1 ianuarie 2018 la 1 iulie 2018.

Plata în același cont unic a contribuțiilor sociale, precum și a impozitului pe profit/venit/dividende, impozitului pe veniturile microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activități va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2018.

Astfel, până la 1 iulie 2018 vor putea fi utilizate cele două conturi unice valabile până la 31 decembrie 2017.

Potrivit sursei citate, măsura are scopul să protejeze contribuabilii de bună-credință, care vor evita astfel riscul depunerii de cereri pentru corectarea erorilor din documentele de plată sau de calculare a obligațiilor fiscale accesorii în cazul nevalabilității plății.

„Amânarea termenului de aplicare s-a stabilit având în vedere modificările legislative recent adoptate în domeniul fiscal, care implică din partea contribuabililor conformarea la noile cerințe de raportare și îndeplinire a obligațiilor declarative și de plată”, transmite aceeași sursă.

În prezent, în unul dintre cele două conturi de la Trezorerie sunt achitate impozitul pe profit/venit/dividende, impozitului pe veniturile microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activități, iar în celălalt sunt plătite contribuțiile la pensie, sănătate și șomaj.