Ordinea economică mondială s-a modificat în ultimele luni, în contextul ”incertitudinii” generate de taxele comerciale impuse de Statele Unite, afirmă Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), avertizând asupra fragmentării sistemului internațional, ca efect al protecționismului, și cerând reforme structurale în Uniunea Europeană.
”De la ultima noastră reuniune, desfășurată în octombrie, ordinea economică mondială s-a modificat. Deși comunitatea internațională a beneficiat de intensificarea comerțului și de reducerea barierelor comerciale în ultimele decenii, escaladarea tensiunilor comerciale și impunerea de taxe vamale au generat efecte puternice asupra economiei mondiale”, a afirmat Christine Lagarde, la reuniunea Fondului Monetar Internațional (FMI).
Președintele BCE a atras atenția că incertitudinea internațională afectează puternic activitățile economice și comerciale.
”Intensificarea incertitudinii politicilor comerciale este fără precedent și afectează investițiile. Creșterea economică mondială urmează să continue într-un ritm moderat, dar riscurile de scădere s-au accentuat. Protecționismul comercial și fragmentarea riscă să obstrucționeze funcționarea normală a rețelelor de aprovizionare și să afecteze dinamica schimburilor comerciale, care au fost principalul motor de creștere economică și de prosperitate pe plan mondial în ultimele decenii”, a subliniat Christine Lagarde.
Președintele Băncii Centrale Europene a pledat pentru aplicarea în regim ”urgent” a reformelor structurale în Uniunea Europeană.
”În actualul mediu geopolitic, este cu atât mai urgent să fie aplicate politici fiscale și structurale pentru a face zona euro mai productivă, mai competitivă și mai rezilientă. Pentru a aborda provocările comune mai eficient, Europa are nevoie să acționeze unitar. Acest lucru necesită colaborare în sensul avansării integrării economice, a atragerii talentelor și investițiilor, în special în sectoare inovatoare și strategice. Sunt necesare acțiuni pentru stimularea investițiilor ecologice și eliminarea dioxidului de carbon din economia UE, ceea ce stimulează creșterea economică și reziliența”, a argumentat Christine Lagarde.
Foto: Profimedia
Citește și: