România, pe lista potențialilor clienți ai Pentagonului. SUA dorește să extindă vânzarea de aeronave F-35 către cinci aliați europeni

Redactor:
Bianca Pavaluca
România, pe lista potențialilor clienți ai Pentagonului. SUA dorește să extindă vânzarea de aeronave F-35 către cinci aliați europeni
Statele Unite intenționează extinderea vânzării de avioane de vânătoare F-35 fabricate de Lockheed Martin către cinci noi țări, inclusiv România, în contextul în care aliații europeni doresc să își întărească poziția militară în fața Rusiei, a declarat un oficial al Pentagonului, relatează Reuters.

Într-o declarație adresată Camerei Reprezentanților, vice-amiralul Mathias Winter, directorul biroului F-35 din cadrul Pentagonului, a transmis că „printre potențialii clienți se numără Singapore, Grecia, România, Spania și Polonia.

Vânzarea de armament este considerată o tranzacție de la un guvern la altul, dar Pentagonul este intermediar între contractor și guvernul străin.

Printre țările care doresc să achiziționeze aeronave F-35 se numără și Finlanda, Elveția și Emiratele Arabe Unite.

Anul trecut, Belgia a fost primul nou client pentru aeronavele F-35, alegând acest model în locul modelului Eurofighter Typhoon, achiziție care s-a ridicat la 4 miliarde de euro.

Președintele american Donald Trump a lansat un program numit „Cumpărați american”, prin care au fost relaxate restricțiile privind vânzările și au fost implicați oficialii americani în procesul de vânzare externă a armamentului american.

Compania Lockheed Martin a livrat 91 de aeronave F-35 către Statele Unite și aliații săi în anul 2018.

 

Inchide