România, țara cu cele mai multe taxe din Europa Centrală și de Est. Ce loc ocupă la nivel mondial

România, țara cu cele mai multe taxe din Europa Centrală și de Est. Ce loc ocupă la nivel mondial
Publicat: 27/11/2012, 13:54
Actualizat: 01/08/2014, 19:47

România a urcat 18 poziții într-un clasament mondial realizat de PwC după numărul de taxe pe care companiile trebuie să le plătească într-un an, dar rămâne pe ultimul loc în Europa Centrală și de Est (ECE), cu 41 de plăți necesare pentru achitarea tuturor obligațiilor, informează Mediafax.

Astfel, România se plasează pe locul 136 în clasamentul PwC, care analizează 185 de economii la nivel mondial.

Clasamentul Paying Taxes 2013 a fost realizat de Bănca Mondială, IFC și PwC, iar concluziile arată că România a fost a treia țară din punct de vedere al progreselor înregistrate dintre țările din Europa Centrală, după Slovacia și Slovenia. În același timp, cele mai multe dintre statele din regiune au înregistrat un regres în ultimul an în clasamentul Paying Taxes.

„România a făcut progrese notabile în ultimul an în materie de facilitare a plății taxelor. Introducerea mecanismelor online de declarare a taxelor a redus numărul de plăți pe care o companie trebuie să-l facă pe parcursul unui an în România de la 113 la 41. Spre exemplu, în cazul plăților aferente contribuțiilor sociale, de la 84 de plăți necesare pe parcursul unui an s-a ajuns la doar 12 plăți anuale după introducerea declarației unice pentru contribuțiile sociale. De asemenea, timpul necesar conformării cu legislația fiscală s-a redus ușor, de la 222 de ore anual, la 216 ore”, a declarat, într-un comunicat, Peter de Ruiter, liderul Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC România.

România este totuși pe ultimul loc în Europa Centrală și de Est din punct de vedere al numărului de plăți pe care o companie trebuie să îl facă pentru a achita toate taxele. Spre comparație în Polonia sunt necesare 18 plăți, în Bulgaria 15, în Ungaria 12, iar în Cehia 8.

O poziționare mai bună are România în funcție de timpul necesar pentru plata taxelor, unde mai bine stau doar Estonia (85 de ore), Lituania (175 de ore) și Slovacia (207 ore).

România are o rată totală de impozitare ușor mai scăzută decât media din Europa Centrală și de Est (44,2% față de media de 44,6%) și stă mult mai bine decât media din regiune la capitolul timp necesar îndeplinirii obligațiilor fiscale (216 ore față de media din regiune de 263 de ore). La numărul de plăți, România este în continuare peste media din Europa Centrală și de Est (41 de plăți față de o medie de 15 plăți anuale).

La acest capitol, România se află la mijlocul clasamentului din Europa Centrală și de Est, rate mai reduse de impozitare fiiind înregistrate în Bulgaria (28,7%), Slovenia (34,7%), Letonia (36,6%), Lituania (43,7%) și Polonia (43,8%).

„Pe măsură ce declararea și plata online a taxelor vor deveni procedura standard pentru companiile din România, timpul necesar conformării și numărul de plăți se vor reduce și mai mult. În privința ratei totale de impozitare, vedem potențial pentru reducerea nivelului contribuțiilor sociale, pentru că acestea au ponderea cea mai ridicată în costurile fiscale ale unei companii. Această reducere a impozitării muncii ar putea stimula crearea de noi locuri de muncă, și, așa cum bine știm, paradoxul fiscalității este că uneori, reducerea taxelor poate duce la o creștere a încasărilor fiscale, cu condiția îmbunătățirii colectării și a reducerii evaziunii fiscale”, a adăugat de Ruiter.

Raportul Paying Taxes 2013 măsoară toate taxele și contribuțiile obligatorii pentru o companie de talie medie. Acestea includ impozitul pe profit, contribuțiile sociale și restul plăților aferente relațiilor de muncă suportate de angajatori, impozitul pe proprietate, taxele de transfer de proprietate, impozitul pe dividende, impozitul pe câștigurile de capital, taxa pe tranzacțiile financiare, taxa pe deșeuri, impozitele auto și taxa de drum etc.

Raportul analizează regimul fiscal din 185 de economii din întreaga lume și măsoară ușurința plății taxelor luând ca studiu de caz o companie de dimensiune medie, cu același profil de activitate, același număr de angajați și aceeași cifră de afaceri în toate țările evaluate. Raportul ia în calcul trei mari indicatori: rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor și contribuțiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, timpul necesar conformării cu legislația fiscală, adică numărul de ore pe care le alocă firma în cauză pentru a respecta obligațiile de raportare și de plată a taxelor impuse, și numărul de plăți pe care trebuie să le facă o companie pentru a-și îndeplini obligațiile fiscale.

Raportul arată că, la nivel global, o companie de talie medie suportă o rată totală de impozitare de 44,7% din profituri, face în medie 27,2 plăți și petrece 267 de ore pentru a se conforma legislației fiscale.

O analiză economică efectuată de PwC arată că reducerea complexității administrării fiscale – atât în termen de număr de plăți și în ceea ce privește timpul necesar conformării fiscale – a fost corelată cu o creștere a colectării fiscale și cu o rată mai ridicată de creștere economică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii au anunțat când începe vara în toată regula