Student cu orice preț, facultatea puțin contează. Ce șanse au pe piața muncii studenții la cele mai populare facultăți din România

Student cu orice preț, facultatea puțin contează. Ce șanse au pe piața muncii studenții la cele mai populare facultăți din România
Publicat: 02/09/2014, 11:35
Actualizat: 20/03/2019, 22:27

Atunci când își aleg facultatea, unii tineri caută o instituție de învățământ superior unde să fie admiși pe bază de dosar sau unde au de susținut un examen de admitere cât mai puțin complicat, în timp ce alții se lasă influențați de discuțiile purtate cu prietenii, care le-au spus că într-un anumit domeniu „se câștigă bine”, sau dorința părinților. Rareori, spun specialiștii în resurse umane, aceștia se gândesc dacă, după anii de studiu, vor avea sau nu cunoștințele necesare pentru a pune bazele unei cariere de succes.

În sesiunea de admitere din vară, zeci de candidați s-au bătut pe locurile disponibile la unele dintre facultățile bucureștene. Secția de Limbi Moderne Aplicate, din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Stăine, a fost campioană la acest capitol cu 85 de candidați pe loc. Din top nu a lipsit Facultatea de Geografie unde chiar și 11 candidați au concurat pentru un loc la specializările Planificare Teritorială și Hidrologie și Meteorologie. La Geografia Turismului au fost 10,72 candidați pe loc, iar la Cartografie și Geografie câte 9 persoane pe loc.

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a continuat și ea să atragă în număr mare tinerii care au venit la examen dorindu-și să devină Mircea Badea sau Andreea Esca.

Cu 7,47, respectiv cu 6,56 candidați pe loc, Cibernetica din cadrul ASE – cu cele două specializări Informatică Economică și Cibernetică Economică- și-a adjudecat și ea un loc fruntaș în clasamentul facultăților unde cei mai mulți tineri și-au dorit să fie admiși.

Spre comparație, la Facultatea de Relații Economice Internaționale, de la ASE, unde s-au înscris 3,84 candidați pe loc, iar la Automatică s-au luptat pentru un loc 2,2 candidați.

Studenți cu orice preț, facultatea contează mai puțin

Mulți dintre tinerii absolvenții cu diplomă de bacalaureat nu iau în seamă semnalele trimise de piața muncii atunci când își aleg facultatea unde își vor petrece următorii ani, înainte să obțină un loc de muncă stabil și să pună bazele unei cariere de care să fie mândri.

„Tinerii din ziua de azi nu urmează neapărat un trend în piață dat de anumite statistici, ci își orientează mai degrabă alegerile în baza unor criterii subiective – familia îi poate orienta declarat sau nu către un anumit domeniu, dar prietenii sau colegii pot fi un punct de reper. Deseori auzim din partea tinerilor explicații de genul ”, a declarat pentru gândul Corina Diaconu, managing director ABC Human Capital.

„Orientarea școlară este aproape inexistentă, iar liceenii optează singuri sau ajutați de părinți, în funcție de informațiile pe care și le identifică prin mijloace proprii. Nu știu în ce măsură aceste alegeri sunt bazate pe informații concrete din piața muncii”, a declarat pentru gândul și Raluca Pârvu, business manager al BPI Group.

Dacă unii dintre ei își doresc să fie studenți cu orice preț așa că depun dosare și dau examene de admitere la mai multe facultăți, de multe ori fără legătură ca subiect de studiu, doar pentru a se asigura că vor prinde un loc, alții, din comoditate, intră pe porțile unităților de învățământ doar cu dosarul sub braț, fără a se gândi la viitorul lor loc de muncă.

„Tinerii încearcă să scape ușor și merg pe ideea că se descurcă ei pe urmă”, explică pentru gândul Oana Datki, country manager al Consulteam România, alegerile din acest an al tinerilor care s-au bătut pentru un loc în unitățile de învățămând superior unde admiterea se face ușor, fără examen.

„Pentru cele mai multe facultăți, a trecut vremea admiterilor cu trei probe scrise. Acum înscrierile se fac pe bază de dosar în principal, numărul de absolvenți de bacalaureat este cu mult mai mic, iar facultățile operează un filtru sumar la intrare. Rămân facultățile cu profil ingineresc, ca Politehnica bucureșteană, unde se dau încă două probe de profil. Dar chiar și acolo, locurile nu se ocupă și se organizează o nouă sesiune de toamnă”, spune business managerul al BPI Group.

Ce șanse au pe piața muncii noii studenți

Tinerii care au optat pentru facultăți cu profil de limbi străine sunt unii dintre cei care au făcut alegeri bune pentru o viitoare carieră. Tot mai multe companii caută persoane care să cunoască limbile străine vorbite de clienți. Engleza nu mai este o calitate pentru un candidat, ci mai degrabă o necesitate. În sectorul de call center, spre exemplu, se caută în special persoane care știu farsi și rusă, iar salariile oferite acestora sunt pe măsură.

Un angajat care se angajeză în domeniu și cunoaște farsi primește la final de lună un salariu net de până la 4.000 de lei, în timp ce un salariat care știe limba rusă, cea mai căutată pe piața de call center din București, obține câștiguri nete lunare de 1.900 – 2.800 de lei.

Franceza, polona și spaniola se află și ele printre cele mai căutate limbi străine în rândul angajatorilor din România și asigură celor care le cunosc salarii nete cuprinse între 1.700 de lei și 2.800 de lei. Găsești AICI topul celor mai bine plătite limbi străine în call center-urile din România.

Cei care optează pentru astfel de studii superioare au și posibilitatea de a lucra ulterior ca traducători.

Dacă nu vor obține un job în țară, cu siguranță mulți vor decide să părăsească România. „Raportându-ne strict la concurența de la facultatea de limbi străine, aceasta ne indică foarte clar faptul că mulți tineri visează la o carieră în alte țări decât a noastră și sunt conștienți că pașaportul lor este reprezentat de cunoașterea a una-două limbi străine”, explică manageing directorul ABC Human Capital.

Există însă și tineri care după terminarea studiilor liceale la profilul uman nu au foarte multe opțiuni atunci când vor să se înscrie la facultate, așa că aleg jurnalismul sau limbile străine pentru că ele le pot oferi o deschidere mai mare, este de părere Oana Datki, country manager Consulteam România.

Șanse mari pe piața muncii au și tinerii care au optat pentru facultățile cu profil ingineresc, care le oferă posibilitatea de a avea ulterior o carieră în IT sau telecom. „Vorbitorii de limbi străine și cei din domeniul IT azi sunt pe val. Au chiar posibilitatea să lucreze încă din timpul facultății. Peste 3 – 4 ani, când vor absolvi, situația poate fi similară. Aș încuraja tinerii să aleagă facultățile de inginerie și cele informatice, pentru că aici putem vorbi despre posibilități durabile de angajare în următorii 5 -10 ani”, spune Raluca Pârvu.

Tinerii IT-ști pot câștiga pe poziții de entry-level salarii de 500 – 550 de euro. Citește AICI mai multe despre salariile tinerilor absolvenți de facultăți din domeniul IT.

Cât despre zecile de tineri interesați de locurile Facultății de Geografie specialiștii în Resurse Umane spun că, cel mai probabil, au ales secțiile sale pentru că admiterea ar fi for ușoară sau cu visul de a lucra ulterior în domeniul turismului.

Economiștii și programatorii, cei mai căutați pe piața muncii

Experții în economie generală sunt unii dintre cei mai căutați candidați pe piața muncii în această lună, conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

În total, 90 dintre cele 1.169 locuri de muncă disponibile la nivel național prin ANOFM pentru persoanele cu studii superioare sunt de consilieri, experți, inspectori, referenți și economiști în domeniul economiei generale. Pe locul al doilea în clasamentul celor mai solicitați candidați se numără programatorii, cu 75 de posturi care așteptă să fie ocupate.

Firmele românești caută, totodată, ingineri specializați în diverse domenii, de la ingineri în construcții civile și industriale, la ingineri de nave și ingineri în domeniul IT.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping