Țările care renunță rapid la plata prin numerar. Cum arată societatea cashless

Redactor:
Silviu Bănilă
Tot mai multe state renunță la folosirea excesivă a numerarului și marile companii încearcă să dezvolte aplicații folositoare în acest sens.

În Coreea de Sud, cota de piață a plăților non cash din valoarea totală a plăților realizate de consumatori este de 70%. Procentul populației cu card de debit este de 58%.

În Germania, cota plăților non cash este de 76% din valoarea totală a plăților. De asemenea, 88% dintre germani dețin un card de debit. Începând cu anul 2012, comercianții au nevoie doar de un iPhone și un cititor produs de compania EMV (conectat la telefon), pentru acceptarea plăților de pe carduri de credit sau debit.

În SUA, volumul plăților non cash ajunge la 80% din valoarea totala a plăților realizate de consumatori. 72% dintre americani dețin un card de debit. În urmă cu câteva luni, Apple a anunțat noul serviciu „Wallet”, alături de Microsoft și alte companii tehnologice. Proiectul include și ceasurile electronice care pot realiza plăți electronice. Directorul executiv al American Express, Ken Chenault, a declarat că nu se teme de posibila dispariție a cardurilor de plastic și bancomatelor.

Olanda înregistrează o explozie în privința plăților non cash, care însumează 85% din valoarea totală a plăților efectuate de consumatori. 90% dintre olandezi au un card de debit. De exemplu, parcometrele din Amsterdam nu mai acceptă plăți prin numerar sau monede. 75% dintre olandezi s-au obișnuit deja cu „moda no-cash”, în condițiile în care multe restaurante și retaileri refuză cash-ul.

Australienii stau bine la capitolul plăți non cash. Astfel, 86% din valoarea totală a plăților reprezintă plăți fără numerar și 79% din populație deține un card de debit.

Cota de piață a plăților non cash în Suedia din valoarea totală a plăților efectuate de consumatori este de 89%. Procentul populației care deține un card de debit este de 96%. Numărul spargerilor de bănci în Suedia a scăzut în 2008 cu 110%, la doar 16 în 2011. Motivul este simplu: băncile găzduiesc tot mai puține bancnote fizice și hoții nu au ce să fure.

În Marea Britanie, plățile fără numerar ajung la 89% din valoarea totală a plăților efectuate de consumatori. 88% dintre englezi au un card de debit. Începând cu 6 iulie, autobuzele municipalității nu mai acceptă plăți prin numerar. În 2014, doar 1% dintre călătorii cu mijloacele de transport în comun au folosit bani numerar, față de 25% în anul 2000.

În cazul Canadei, cota plăților non cash din valoarea totală a plăților efectuate de consumatori este de 90%. Totodată, 88% dintre canadieni dispun de un card de debit. Începând cu februarie 2013, Canada a renunțat la producția monedelor, generând o economie de 11 milioane de dolari la buget.

Franța se află pe locul secund într-un top zece al țărilor care renunță rapid la plățile prin numerar. Plătile non cash din valoarea totală a plăților consumatorilor însumează 92%. Procentul populației cu carduri de debit este de 69%. Oricine dorește să își cumpere o mașină în Franța se va lovi de o limită de tranzacție de 3.000 euro. Cumpărătorii se pot împrumuta la prieteni, dar dacă suma împrumutată depășește 1.500 de euro, ambele părți trebuie să ofere autorităților câteva explicații.

În Belgia, cota plăților non cash din valoarea totală a plăților consumatorilor este de 93%. Pe de altă parte, 86% dintre belgieni au un card de debit. Belgia are o legislație asemănătoare cu a Franței, scrie CNBC.com. Doar 14% dintre belgieni nu au un card, dar s-ar putea să se răzgândească în curând.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide