Țările care plătesc CELE MAI MARI salarii din Europa. Unde se poate câștiga aproape 74.000 de euro pe an și cum apar decalajele salariale

Țările care plătesc CELE MAI MARI salarii din Europa. Unde se poate câștiga aproape 74.000 de euro pe an și cum apar decalajele salariale
Sursa FOTO - caracter ilustrativ
Publicat: 03/12/2023, 14:54

Reglementările UE privind angajații sunt, în general, destul de puternice și pun accent pe condițiile individuale de muncă și drepturile angajaților, inclusiv dreptul la informare, legile anti-discriminatorii și securitatea locului de muncă.

Cu toate acestea, când vine vorba de salarii în statele membre ale UE, există încă variații semnificative, în funcție de o serie de factori, cum ar fi legile locale sau inflație.

Salariile medii din Europa. Care sunt țările unde salariații câștigă cel mai bine

Potrivit Statista, în 2022, salariul mediu anual a variat de la 73.642 EUR în Islanda, până la 24.067 EUR în Grecia.

Țările care au plătit cele mai bune salarii, în 2022, au fost Islanda (73.642 EUR), Luxemburg (72.529 EUR), Elveția (67.605 EUR), Belgia (63.758 EUR) și Danemarca (59.405 EUR), în timp ce cei mai mici plătitori au fost Grecia (24.067 EUR), Slovacia ( 24.337 EUR), Ungaria (26.376 EUR), Portugalia (29.540 EUR) și Cehia (30.967 EUR), scrie EuroNews.

Potrivit Eurostat, costul mediu, pe oră, al forței de muncă, în UE, a fost de 30,5 euro. Salariile medii anuale pentru angajații singuri, fără copii, au fost de 26.136 euro. Cuplurile care lucrează și au  doi copii înregistrează o medie de 55.573 euro anual.

Diferența de remunerare între femei și bărbați, neajustată, a fost de 12,7% în 2021, cea mai mare diferență fiind observată în Estonia – 20,5%, cea mai mică diferență fiind în Luxemburg la -0,2%. Cu toate acestea, potrivit Comisiei Europene, diferența de salarizare a crescut cu 13% în 2023.

PSD vrea supraimpozitarea salariilor mari. Pragul stabilit de Ciolacu

Ce face UE pentru a reduce diferența de salarizare?

În 2020, Comisia Europeană a anunțat o strategie pentru a încerca să reducă decalajul până în 2025. Aceasta a fost urmată de Comisia Europeană care a lansat Directiva privind transparența salariilor în iunie 2023, cu un fond de 6,1 milioane EUR pentru a ajuta la implementarea acesteia. Acest lucru a făcut mai ușor pentru angajați să recunoască discriminarea salarială. De asemenea, a funcționat ca un ghid pentru angajatori.

De obicei, sectoarele cele mai bine plătite din Europa sunt finanțele, asigurările, electricitatea, mineritul, tehnologia informației, comerțul cu amănuntul și educația. La polul opus, sectoarele cele mai slab plătite tind să fie suportul administrativ, industria HoReCa și construcțiile.

De ce sunt salarii mari în Islanda și Luxemburg?

Salariile mari ale Islandei sunt determinate în mare parte din sectorul privat al țării care se bazează pe contracte colective. Unele creșteri s-au datorat, de asemenea, adăugării beneficiilor Covid-19, precum și a revenirii salariilor pe oră în urma pandemiei.

Islanda este, de asemenea, una dintre cele mai scumpe țări din lume, cu o inflație persistentă ridicată, ceea ce contribuie și la faptul că muncitorii solicită salarii mai mari. Din martie 2019, au fost semnate 326 de contracte de muncă islandeze, peste 90% din forța de muncă făcând parte dintr-un sindicat.

Sectoarele financiar și bancar formează principala pondere în spatele salariilor atractive din Luxemburg, majoritatea băncilor angajând lucrători cu studii superioare.

Luxemburg își revizuiește salariul minim social, în comparație cu salariile medii și mișcările prețurilor la fiecare doi ani, menținând astfel standardele salariale actualizate. Salariile depind în mare măsură de sectoare, divizii ale băncilor, vechime, vârstă, educație și experiență.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Nu e o eroare! Câți lei costă 3 zambile în Kaufland București, acum, de 1...
FOTO. Patroana din România care e hărțuită din cauza imaginilor incendiare pe care le postează!
„Feroce și fără milă”: Un bărbat și-a ucis fosta iubită și pe noul ei partener,...
Leon Dănăilă îl contrazice pe Virgil Stroescu: Dacă facem restricție la grăsime, creierul...
"Nu se mai poate repara nimic". Cazul românului rămas fără penis din cauza unei erori...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Au renunţat la agitaţia din Capitală şi s-au mutat la ţară! Cum arată casele vedetelor...
2024: Este legal să dai flash-uri în trafic? Ce reprezintă aceste semnale vizuale
Totul a fost filmat! Ce s-a întâmplat, de fapt, la priveghiul lui Mile Povan! Imaginile...
Un val de praf saharian traversează România! Care au fost cele mai afectate zone
Război în AI. Musk dă în judecată OpenAI, compania din spatele Chat GPT, acuzând-o că...
Cum a reușit un livrator Glovo să stârnească o avalanșă de emoții în rândul românilor?...
INCREDIBIL ce se ascundea lângă o stea! „Niciodată nu mi-am imaginat că...
Examen auto 2024. Noile reguli dure pentru obținerea permisului
Monica Bîrlădeanu nu mai are răbdare. L-a băgat pe Valeriu Gheorghiță în ședință
Zi mare pentru Anamaria Prodan și Ronald Gavril! Întrega familie a boxerului le-a fost alături...
BANCUL ZILEI. Un curios îl întreabă pe BULĂ pescarul: Te-ai ales cu ceva de când...
Segmentul rusesc al Stației Spațiale Internaționale pierde aer în continuu