Un nou împrumut de la Banca Mondială. La ce vor fi folosiți 750 de milioane de euro

Un nou împrumut de la Banca Mondială. La ce vor fi folosiți 750 de milioane de euro
Publicat: 23/05/2014, 11:52
Actualizat: 07/02/2016, 10:10

Conducerea Băncii Mondiale a discutat și Strategia de Parteneriat cu Țara (Country Partnership Strategy – CPS) pentru România în perioada 2014-2017, se arată într-un comunicat al instituției financiare internaționale.

Noua strategie, din care face parte împrumutul de 750 de milioane de euro, reprezintă cadrul de cooperare dintre BM și Guvernul României în următorii patru ani.

Împrumutul are maturitate de 18 ani și perioadă de grație de 17,5 ani.
Seria de împrumuturi a BM sprijină măsurile esențiale de reformă pentru consolidarea managementului datoriilor publice, creșterea calității cheltuielilor publice, și îmbunătățirea performanței întreprinderilor de stat și a funcționării piețelor de capital, imobiliară și a energiei, esențiale pentru dezvoltarea sectorului privat.
Împrumuturile pentru sprijin bugetar vin în completarea programelor în curs de desfășurare cu Uniunea Europeană (UE) și cu Fondul Monetar Internațional (FMI), notează banca.

Strategia de parteneriat cu România susține convergența țării către nivelul de venit din UE, punând accentul pe îmbunătățirea condițiilor de trai pentru populația săracă, se arată în comunicat.
Programul se axează pe trei piloni principali, crearea unui guvern modern de secol 21, susținerea creșterii economice și crearea de locuri de muncă, precum și pe creșterea nivelului de incluziune socială.

„România este în prezent mai bine pregătită decât în 2008 să absoarbă volatilitățile regionale și mondiale, iar stabilitatea sa macroeconomică permite atingerea obiectivului de creștere economică de peste 3,5% pe termen mediu. În același timp, asigurarea convergenței cu Uniunea Europeană necesită investiții în infrastructură, îmbunătățire utilizării fondurilor europene și sprijinirea sectorului privat. Acestea sunt provocări pe care le recunoaștem și sperăm că asistența financiară și tehnică din partea grupului Banca Mondială să contribuie la atingerea acestor obiective”, a afirmat Liviu Voinea, ministru delegat pentru budget și guvernator pentru România la Grupul Banca Mondială.

Conform noii strategii, Banca va acorda împrumuturi și va furniza servicii de asistență tehnică. Divizia Băncii pentru sectorul privat, IFC, va colabora cu intermediarii financiari pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii, pentru a furniza împrumuturi pentru populația sub-deservită și cofinanțare pentru programe ale UE dacă este cazul.

IFC va ajuta la creșterea competitivității României în producția de bunuri primare, procesarea alimentelor și băuturilor, și comerțul cu amănuntul și va veni în completarea activităților Băncii în domenii ca infrastructura, inclusiv prin parteneriate public-privat cu accent pe eficiență energetică, inovație și noi tehnologii, în special pentru exportatori.
MIGA, inactivă în Romania din 2004, dorește în prezent să furnizeze garanții pentru întreprinderile de stat cheie din sectorul energetic pentru a susține extinderea interconexiunilor lor locale și regionale.

„Sunt optimistă în ceea ce privește viitorul României și, dacă procesul de reformă este aprofundat și susținut, sunt convinsă că o convergență cu venitul mediu la nivelul Uniunii Europene va reveni la un ritm similar cu cel anterior crizei economice și va aduce beneficii tuturor cetățenilor României”, a afirmat Elisabetta Capannelli, manager de țară al Băncii Mondiale pentru România.

Premierul Victor Ponta a declarat la sfârșitul lunii martie că Banca Mondială va deschide pentru România o linie de creditare pentru proiecte de dezvoltare de un miliard euro anual, în perioada 2014-2017, în baza noii strategii de parteneriat care va fi aprobată în board-ul băncii în mai.

Împrumutul va fi acordat pe 18 ani, cu o dobândă de 3,5%.
El a precizat că banii vor fi folosiți pentru proiecte din sănătate, educație, incluziune socială, dar și energie.
La nivelul cabinetului prim-ministrului va fi deschisă și o unitate de implementare, care să identifice măsuri de îmbunătățire a administrației publice centrale, achizițiilor publice, de derulare a proiectelor în energie și de combatere a șomajului în rândul tinerilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Guvernul schimbă Codul Fiscal. Reguli noi la plata impozitului pe anumite clădiri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”