Vești bune pe piața forței de muncă. Patronii din România sunt printre cei mai optimiști din Europa în ceea ce privește angajările

Publicat: 12/06/2012, 15:34
Actualizat: 12/06/2012, 15:34

În jur de 10% dintre patronii companiilor din România estimează că vor face angajări în următoarele trei luni, procent similar cu cel consemnat la sfârșitul anului trecut, reiese din studiul Manpower privind serspectivele angajării de forță de muncă. Totodată, planurile de angajare ale companiilor din România sunt unele dintre cele mai ambițioase de la nivel european.

„În contextul regional actual România înregistrează una dintre cele mai oprimiste previziuni de angajare în Europa. Coroborat cu faptul că există în continuare pârghii prin care se pot crea noi locuri de muncă în țara noastră, în acest moment putem spera că anul 2012 nu va fi unul negativ pentru piața muncii din România”, a declarat pentru gândul Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup România.

Cele mai optimiste tendințe de angajare se consemnează, la nivel regional, în vestul țării, unde 20% dintre patronii companiilor care au participat la studiu au precizat că intenționează să-și mărească echipa în următoarele trei luni. La polul opus se află regiunea de sud-est, unde angajatorii se așteaptă la o reducere a numărului de personal cu 1%.

Notă: „Previziunea netă de angajare” este calculată ca fiind valoarea obținută în urma diferenței dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a numărului total de angajări și procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor.

În ceea ce privește domeniile cu cele mai optimiste perspective de angajare, pe primele locuri se află comerțul și industria prelucrătoare, unde peste un sfert dintre companiile chestionate au precizat că intenționează să facă angajări. Pe de altă parte, estimările din industria extractivă sunt negative (în trimestrul trei se așteaptă reducerea numărului de salariați cu 3%), pe fondul ajustării sezoniere a efectivului de salariați.

Numărul de angajați „la negru” va crește pe termen mediu

Prognozele oficiale în ceea ce privește capacitatea economiei românești de a genera noi locuri de muncă sunt proaste. Astfel, pe termen mediu, nu numai că nu se vor crea noi locuri de muncă, ci o parte dintre cele legale, pentru care se plătesc taxe la stat, vor trece „la negru”, reiese din cea mai recentă prognoză a Comisiei Naționale de Prognoză (CNP).

CNP a revizuit în scădere numărul mediu de salariați (calculat conform balanței forței de muncă – BFM), de la 4,55 milioane, la 4,43 milioane, în timp ce numărul efectiv de salariați, conform metodologiei AMIGO, care include și sectorul informal, este menținut în prognoză la același nivel, de 6,2 milioane salariați. Rezultă astfel că numărul de salariați pentru care se plătesc taxe și impozite la stat va scădea cu circa 120.000 în 2012.

Tendința se menține și pe termen mediu. Modificări consistente s-au făcut și în ceea ce privește cifrele aferente lui 2013, 2014 și 2015. Astfel, dacă în toamna anului trecut, CNP estima un număr mediu de salariați (BFM) de 4,6 milioane, acum cifra estimată a scăzut la 4,48 milioane pentru 2013. În cazul cifrelor pentru 2014, situația este aceeași. În loc de 4,65 milioane de salariați, ar urma să fie doar 4,54 milioane, iar în 2015, în loc de 4,72 milioane de salariați, vor exista doar 4,61 milioane de persoane angajate legal.

Perspective descurajante de angajare în Grecia și Spania

Cele mai solide planuri de angajare pe termen scurt din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa) se înregistrează în Turcia, Israel, România, Bulgaria, și Norvegia, iar cele mai descurajatoare tendințe privind angajările se manifestă pentru al doilea trimestru consecutiv în Grecia și Spania, se arată în studiul Manpower.

„Deloc surprinzător, criza datoriilor externe continuă să afecteze încrederea angajatorilor la nivel global, dar în special a celor din zona euro. Angajatorii din Grecia, Irlanda și Spania raportează cele mai puțin optimiste planuri de angajare”.

Rata șomajului din Grecia a ajuns la 21,9%, în timp ce în Spania, șomajul a urcat la 25%, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.

În ciuda tendinței generale descendente, angajatorii încă raportează o creștere a activității de angajare în 33 dintre cele 41 de state și teritorii participante la studiu.

La nivel global, intențiile de angajare se manifestă cel mai puternic în India, Taiwan și Brazilia, unde cererea de personal din sectorul de servicii continuă să genereze un climat robust pentru activitatea de angajare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Câștigător Survivor All Stars 2024 | Cine ia marele premiu de 100.000 de euro de...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Mama Geta nu o suportă pe Daniela Iliescu? De necrezut ce a putut să spună...
Boala RARĂ cu care a fost diagnosticat Cristiano Ronaldo! A fost deja operat pe inimă
Foștii șefi SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, puși sub control judiciar. Denunțătorul, amenințat că...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
O româncă din Italia a fost găsită într-o râpă adâncă de 30 de metri, după...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cum poți prelungi viața cauciucurilor? Metoda este simplă
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
SERVICIU MILITAR în România. Legea se pregătește chiar acum: Nu este o chestiune simplă
Vești foarte proaste de la ANM. Luna iunie, una de coșmar
Cât cere o menajeră topless pentru a face curățenie două ore. Tânăra taxează scump serviciile...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Preşedintele Cehiei a suferit un accident. Care este starea de sănătate a liderului ceh
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
(P) Ulei pentru cutie de viteze manuală: caracteristici de care să ții cont pentru ca...
×