Ministerul Sănătății anunță reluarea Programului pentru FIV și Embriotransfer din APRILIE 2015

Redactor:
Diana Marcu
Programul de feritilizare in vitro va fi reluat din aprilie 2015, a anunțat la Gândul LIVE Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății

Subprogramul FIV inițiat de către Ministerul Sănătății în 2011, în urma campaniei de advocacy a Asociației SOS Infertilitatea, va fi reluat în aprilie 2015, după ce aproape doi ani de la întreuperea sa. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, la Gândul LIVE.

„vreau să îl reluăm din aprilie. Mai trebuie discutate și condițiile de finanțare. Știu că au fost propuneri să menținem finanțarea la nivelul anului 2012 – evident că nu mai sunt actualizate acele propuneri, dar trebuie, și putem mări finanțarea. Ministerul nu a avut de comentat pe sume. Mai avem de discutat pe criterii, adică unitățile care intră în program să respecte anumite condiții. Le-am spus că mi-ar plăcea să fie similare cu ceea ce există în Vest. Sper să fie luna aprilie”, a mai spus Bănicioiu.

Subprogramul FIV a fost inițiat de către Ministerul Sănătății în anul 2011. Atât timp cât a funcționat (trei semestre: iulie 2011 – decembrie 2012), în cadrul său s-au efectuat proceduri în urma cărora s-au născut sute de copii. În anul 2013, din motive de finanțare, pacienții nu au putut depune dosare, deși Subprogramul teoretic a existat, figurând în lista de programe naționale de sănătate publicată în Monitorul Oficial pentru anii 2013 și 2014.

Stoparea finanțării Subprogramului FIV în 2013-2014 a transformat România în singura țară europeană care nu acorda niciun fel de sprijin cuplurilor care au nevoie de ajutor medical pentru a deveni părinți.  Bulgaria de exemplu susține trei tentative de fertilizare in vitro, Polonia – trei încercări, iar Ungariacinci tentative de fertilizare in vitro.

Inchide