REFORMĂ. Nelu Tătaru, la Gândul Live: Coordonarea activității spitalelor trebuie să revină la Ministerul Sănătății. Care sunt argumentele ministrului

Publicat: 02 06. 2020, 12:30
Actualizat: 02 06. 2020, 15:24

This browser does not support the video element.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat în platoul emisiunii Gândul Live, că face demersuri pentru revenirea spitalelor sub coordonarea Ministeului Sănătății, din cea a autorităților locale. Motivul se regăsește în experința din timpul stării de urgență pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, când, datorită preluării acestei atribuții, ministrul a putut schimba din funcții manageri și a putut impune coordonare militară în unitățile sanitare unde fuseseră descoperite nereguli.

„Noi trebuie să evaluăm situația de fapt. Gândiți-vă că DSP-urile și-au pierdut din autoritate, pdată cu modificările din 2010, în care, dacă azi mai dau niște avize sau fac o inspecție de stat, nu mai au controlul asupra unităților sanitare, cum era odată, în care avizai orice act, ajungea la un consiliu local sau ajungea la minister. Acum toate au devenit oarecum facultative Trecând peste asta, nu e nici atractiv un loc la DSP, nici din punct de vedere financiar, nici al autorității pe care o ai”, a precizat ministrul Sănătății, la Gândul Live.

„Trebuie să facem o evaluare, înainte de toate. De aceea, eu acum două săptămâni schimbam prin hotărâre de guvern organigrama Minsterului Sănătății, urmând ca în 45 de zile să avem alte persoane, alți profesioniști în anumite funcții. Au dispărut niște direcții, au fost comasate, au fost reașezate niște atribuții și eu sper ca în aceste 45 de zile să avem o altă față a Ministerului Sănătății”, a detaliat ministrul, în direct, în platoul emisiunii Gândul Live.

„Un punct doi vor fi direcțiile de sănătate publică, iar un punct trei, prin modificarea unei legislații, revenirea spitalelor în coordonarea Minsiterului Sănătății. Nu neapărat subordonare sau ordonatori de credite, dar și coordonarea activății trebuie să revină la Ministerul Sănătății. Gândiți-vă că în această perioadă, în starea de urgență, dacă eu nu aveam posibilitatea să corectez ceva la nivelul managementului, să schimb cu management militar, nu reușeam să pun stop sau capăt neregulilor din anumite spitale”, a precizat Nelu Tătaru.

„Am încercat cu manager civil, care la o săptămână și-au dat demisiile, cum este Deva, cum este Suceava, și pe urmă am venit cu management militar. Nu neapărat pentru activitate medicală mult diferită decât cea pe care o făcea civilul, dar pentru acea rigurozitat, care trebuia să existe în aceste momente grele”, a ssubliniat ministrul Sănătății.