Voichița Lăzureanu, medic infecționist și candidat la Primăria Timișoarei, vorbește la GÂNDUL LIVE despre evoluția pandemiei: Numărul pacienților ATI este în creștere iar vârsta medie este mai mică – VIDEO

Publicat: 04 09. 2020, 13:04
Actualizat: 04 09. 2020, 15:23

This browser does not support the video element.

Voichița Lăzureanu, medic infecționist și coordonator al secției ATI în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, explică la GÂNDUL LIVE care este situația epidemiologică în orașul unde candidează pentru funcția de primar, dar și despre cât de eficient este tratamentul cu plasmă convalescentă.

Cum au gestionat autoritățile române pandemia de coronavirus? 

„Prima parte a acestei pandemii a fost bine gândită în contextul în care nu se știa foarte mult despre boală și atunci s-a lua această măsură de închide populația în casă și de a încerca de a lua toate măsurile necesare împiedicării răspândirii virusului. Din păcate, odată cu redeschiderea, nu s-au luat măsurile necesare, după părerea mea, pentru a localiza focarele și pentru a încerca să se facă acele anchete epidemiologic extrem de sever pentru a putea localiza virusul și pentru a ori transmiterea în comunitate. De asemenea, nu a fost gândit bine nici turismul, am văzut la mare că nu au existat acele reguli de distanțare, de purtare a măștii în zonele aglomerate ș.a.m.d. În ceea ce privește afirmația referitoare la o nouă tulpină, există posibilitatea de genotipare a virusului și se poate vedea exact dacă avem o nouă tulpină în circulație sau nu”, a declarat Voichița Lăzureanu.

Medicul infecționist: Anticorpii ar putea să nu fie eficienți în cazul reinfectării cu SARS-CoV-2

„De pe altă parte, există și acea suspiciune în care, din păcate, anticorpii pe care organismul uman îi produce, nu rămân mult timp neutralizanți, adică nu sunt eficienți la o nouă reîntîlnire cu aceeași tulpină de virus.

Putem vorbi despre două lucruri distincte și separate: odată acei anticorpi să nu fie protectori și doar să ne arate că am trecut prin boala și la o nouă reîntâlnire să nu fie eficienți sau poate chiar de o nouă tulpină sau noi tulpini de coronavirus care să se dezvolte în timp”, a explicat specialistul la GÂNDUL LIVE.

Numărul pacienților ATI este în creștere iar vârsta medie este mai mică

Care este situația în Timișoara? Cât de gravă este situația pacienților COVID-19? S-a folosit plasma covalescentă în tratarea acestora?

„Din nefericire, nici la noi lucrurile nu stau bine pentru că numărul de pacienți este în creștere, și din păcate formele sunt tot mai severe, chiar critice, la pacienți din ce în ce mai tineri. Din păcate avem pacienți tineri intubați, ventilați, care au și vârsta de 25-26 de ani. Vârsta medie a pacienților care de terapie intensivă este de 45-50 de ani. Deci nu vedem o îmbunătățire deloc a situației pandemice”, a relatat Voichița Lăzureanu.

Eficiența tratamentului cu plasmă, în funcție de cantitatea de anticorpi

„În ceea ce privește administrarea de plasmă, pare că este eficientă atunci când este administrată precoce, cu cât mai repede este administrată, la începutul bolii, sau la începutul deprecierii bolnavului, când începe să aibă primele simptome mai severe, se pare că atunci este mai eficientă. Cu cât este administrată mai târziu, în timp, ca și evoluție a bolii, cu atât se pare că eficiența acestei plasme de covalescent este mai mică. Pe de altă parte, se pare că este vorba și de concentrația de anticorpi existentă în acea plasmă de covalescent. Cu cât cantitatea de anticorpi este mai mare, cu atât, evident, și eficiența acestei plasme este mai mare”, a mai explicat medicul infecționist la GÂNDUL LIVE.