GÂNDUL LIVE. Donarea de plasmă pentru pacienții Covid-19, o misiune imposibilă! Reporter GÂNDUL.RO: „Am crezut că lucrurile vor fi mult mai simple. Este un demers foarte anevoios”

GÂNDUL LIVE. Donarea de plasmă pentru pacienții Covid-19, o misiune imposibilă! Reporter GÂNDUL.RO: „Am crezut că lucrurile vor fi mult mai simple. Este un demers foarte anevoios”
GÂNDUL LIVE. Donarea de plasmă pentru pacienții Covid-19, o misiune imposibilă! Reporter GÂNDUL.RO: „Am crezut că lucrurile vor fi mult mai simple. Este un demers foarte anevoios”
Publicat: 03/09/2020, 12:35
Actualizat: 04/09/2020, 10:23

Persoanele care s-au vindecat de coronavirus și vor să doneze plasmă pentru actualii pacienți Covid-19 se confruntă cu o misiune aproape imposibilă, după cum a demonstrat Gândul.ro, într-un reportaj cu camera ascunsă. „Este un demers foarte anevoios”, a declarat, la GÂNDUL LIVE, Ana Maria Gagea, reporter Gândul.

„A fost o surpriză. Am crezut că lucrurile vor fi mult mai simple. Credeam că e un gest foarte frumos să donezi plasmă. Lucrurile nu sunt atât de simple. E un demers foarte anevoios.

Inițial ni s-a spus că trebuie să mergem în altă locație, până am ajuns unde trebuia. Un cadru medical ne-a spus că trebuie să avem un dosărel, mai multe documente, un document care să ateste că ai fost confirmat cu Covid-19 în urmă cu o lună, un alt document care să ateste starea de sănătate bună și să nu suferi de alte boli cronice.

Dacă ai peste 58 de ani, 55 de ani, nu poți dona! Doamna a povestit că doar vrea să doneze. Medicii i-au spus că nu are voie.

Oamenii nu știu… Dacă mergi la centrul respectiv nu îți vei lua banii. Trebuie la primărie să anunți că ai făcut acest demers”, a declarat Ana Maria Gagea la GÂNDUL LIVE.

Anamaria Nicola, profesor la Facultatea de Jurnalism: „Sistemul nu vrea să donezi plasmă!”

„Senzația generală e că sistemul nu vrea să donezi plasmă. Cu asta te confrunți. Cauți informație pe site, scrie acolo foarte clar că la 28 de zile de la test poți merge să donezi. Te redirecționează către cabinet, îți spun că le pare rău. Când am povestit public au început prietenii să îmi dea tot felul de numere de telefon, inclusiv numărul directoarei centrului de transfuzii. Eu trag un semnal de alarmă că sistemul este defect. Dacă un om normal nu poate să doneze.

Problema e că oamenii nu înțeleg că sistemul trebuie clar modificat. Azi am fost întrebată la centru când am fost bolnavă. Eu zic pe 30 iulie am primit test pozitiv. „Ne pare rău , recoltăm celor care au fost bolnavi după 1 august. Și mi s-a închis telefonul. Sistemul te respinge pentru că nu are nevoie de tine. E frustrant că nu au sânge, plasmă, că e nevoie de noi, dar nu putem ajuta. Am numărul directoarei, nu îl folosesc. Vreau să ajung acolo ca persoană normală. Vreau să fac ceva bun după ceva rău ce ți s-a întâmplat”, a declarat Anamaria Nicola la GÂNDUL LIVE.

Ana Maria Gagea: Am sunat o zi la centru, nu a răspuns nimeni.

Anamaria Nicola: „Oameni care au fost să doneze au spus că au avut programare și nu s-a respectat ora. Atitudinea personalului lasă foarte mult de dorit. Apreciez personalul medical, e o perioadă foarte dificilă, dar sistemul în sine nu funcționează, nu te ajută să ajuți.

Dacă soțul are Covid și stă acasă, soția și copiii pot umbla peste tot, pentru că statul nu îi mai testează. Înțeleg nevoia de bani, dar faptul că nu testezi măcar contacții imediați înseamnă că multe persoane vor umbla printre noi cu virusul și nimeni nu va ști asta. E un lucru foarte periculos!

A doua zi după ce am fost confirmată pozitiv, soțul și copii au fost să se testeze. Șefa DSP m-a certat că i-am trimis la spital să se testeze, că trebuie să stați în izolare. Ok, dar ne testează cineva cu ambulanța? Nu. Dacă domnul ministru are soluții… Eu nu cred că sistemul poate să ducă o povară atât de grea”

Doctorul Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”: Ne-am dori ca DSP să funcționeze mai rapid, mai precis…

„Avem probleme organizatorice, care țin de toată partea generală. Ne-am dori ca DSP să funcționeze mai rapid, mai precis. E clar că DSP-urile nu au fost pregătite pentru o pandemie. Putem să luăm fiecare caz în parte, dar vom ajunge tot în punctul în care vor lipsi lucruri.

Este o situație care e de așteptat. Peste tot la nivel de capitală sunt cele mai multe infectări. În general capitalele au multe cazuri. Și gestionarea situației se va face mai greu, toți pacienții dintr-o zi trebuie evaluați. În spitalele de prima linie, în Matei Balș. Trebuie să-i vezi, să-i evaluezi. Ar trebui să existe locuri în plan real pentru ceilalți, ca să fie evaluați în spitalele-suport.

Presiunea este mare, pentru că se lucrează la capacitate maximă, dar nu ar fi asta problema neapărat. Când nu ai locuri, dar îți trebuie o variantă rapidă, te trezești că ai foarte mulți pacienți și nu reușești să faci lucrul ăsta. Bineînțeles că nimeni nu este mulțumit.

La Balș sunt cele mai severe cazuri, vorbim de terapie intensivă. Sunt foarte puțini donatori de plasmă, dacă lucrurile nu se schimbă nu vom avea o eficacitate. De multe ori teoria e bună, practica ne face probleme.

Încercăm la nivel de Balș să informăm pacienții că există posibilitatea de a dona după ce s-au vindecat, dar de aici trebuie să fie și pașii foarte clari pentru ca persoana să facă lucrul acesta. Ar trebui să se desfășoare repede și cum trebuie”, a declarat medicul Adrian Marinescu, la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York