Anida Lasto: „Cititorul e cel care alege să oglindească munca mea, iar eu aleg să-l respect”

Publicat: 07 12. 2020, 14:00

Anida Lasto este un om empatic, dar și critic. Pune mare preț pe sistemul de valori în care adevărul, oricât de brutal se arată, este de preferat în locul unor minciuni frumoase. Apreciază profunzimea, bunul simț, corectitudinea. Detestă superficialitatea. Așadar, omul din spatele numelui este comunicativ, optimist, direct și totuși imperfect. În interviul pe care ni l-a acordat, Anida Lasto ne spune mai multe despre ea și cărțile sale.

Gândul.ro: Bună, Anida! Îți mulțumim mult pentru faptul că ai acceptat să stai de vorbă cu noi despre lumea cărții.

Anida Lasto: Eu vă mulțumesc, întotdeauna este un prilej de bucurie să discutăm despre lumea cărților.

Gândul.ro: În ce gen literar se încadrează cărțile publicate până în prezent?

Anida Lasto: Până în prezent am publicat, la editura Bookzone, trei cărți.

 ZUZU – a fost cartea de debut, o narațiune încadrată în genul epic. Ne desfășurăm existența într-o societate care-și consumă sentimentele mai mult în mediul online decât în cel offline. Ne dezbrăcăm sufletele și ne mascăm cu grijă defectele. Aparent, ZUZU este un strigăt către tineri, în mod special, pentru a se opri o clipă din conturarea proiecțiilor fără împlinire în viața reală. Însă, se pot regăsi cu ușurință și cei maturi în subtilitatea mesajului transmis.

Dialoguri cu Sufletul – este un roman, încadrat în genul epic, cu accente lirice și de eseu filozofic, un proiect mai profund care provoacă la introspecție. Sunt atâtea întrebări ce ne frământă constant, o permanentă bătălie între rațiune și suflet care de multe ori ne secătuiește, astfel încât această carte poate reprezenta un urlet al fiecăruia dintre noi, ce la un moment dat simte că nu mai rezistă să poarte pe umeri războiul cu propria persoană, cu iubirea, cu conștiința, ori cu timpul. Ella poartă dialoguri cu sufletul și încă nu știm dacă sufletul este al ei sau dacă sufletul este un EL. Personajul principal trece printr-o criză existențială greu de depășit.

Destin în pași mărunți – este o antologie memorialistică, la care am lucrat împreună cu colegii mei: Adelina Iștoc, Alina Marghescu, Andreea Peptan, Andrei Dullo, Dan Florea, MEG Ciurchea, Ofelia și Raluca Irimie. Reunește mai multe povești inspirate din viața de zi cu zi, precum abuzul în copilărie, moartea, lupta cu cancerul, homosexualitatea, abandonul, fiind un proiect cel puțin surprinzător pentru piața de carte românească.

Gândul.ro: Care sunt, din punctul tău de vedere, avantajele publicării sub pseudonim și de ce ai ales pseudonimul pentru a ieși pe piața de carte din România?

Anida Lasto:  În lipsa cititorilor, scrierile și-ar pierde rostul. La fel ca în orice altă formă artistică. În lipsa publicului, arta este nulă fiindcă nu poate fi apreciată sau contestată. Și atunci cum mai putem măsura valoarea? Cititorul e cel care alege să oglindească munca mea, iar eu aleg să-l respect. Însă chipul meu, vârsta sau alte aspecte de acest fel nu contează în ecuația dintre mine și cititori. Tot ce contează este mesajul transmis și felul în care aceștia se identifică cu personajele și cu acțiunile descrise de mine. Nu contez eu ca personaj real, dincolo de imaginea Anida Lasto. Dacă scrierile mele ating sufletul celor care mă citesc, omul din spatele proiectului Anida Lasto și-a împlinit menirea. Astfel, cel mai mare avantaj este faptul că cititorul are posibilitatea de a se identifica exclusiv cu ceea ce citește, nu cu autorul.

Gândul.ro: Cum îți alegi subiectul pentru o carte și cât durează să o scrii?

Anida Lasto: De cele mai mult ori las inspirația să-mi modeleze traseul poveștilor, atât din întâmplări reale, cât și din propriile-mi idei, iar durata variază în funcție de carte. Spre exemplu, a durat nouă luni să scriu Dialoguri cu Sufletul.

Gândul.ro: Pentru cei care nu te-au descoperit încă, prezintă puțin universul literar pe care-l dezvolți în cărțile pe care le scrii. Ce crezi că ar trebui să se știe despre autoarea Anida Lasto și nu ai avut oportunitatea să spui până acum?

Anida Lasto: Deși abordez subiecte diferite, tema centrală rămâne orientată asupra sufletului, emoțiilor, iubirii, umanității în sine. Ce îmi doresc să știe cititorii mei este că mă pot contacta oricând, fără nici o reținere. De fiecare dată este o plăcere să port discuții cu ei.

Gândul.ro: Cei care te cunosc afirmă foarte clar că stilul tău de scriere este unul profund. Ce alte particularități mai putem descoperi citindu-te?

Anida Lasto: Dincolo de profunzime, cititorul are posibilitatea de a se identifica foarte bine cu trăirile personajelor mele, cu atât mai mult cu cât mereu pun accent pe descrierea psihologică a situațiilor, pe intensitatea trăirilor și prea puțin sau deloc pe descrierea fizică a acestora.

Gândul.ro: „Povești de viață pe timp de pandemie” e cel mai nou proiect colectiv despre care cred că merită să se știe mai multe. Când va apărea și cine va putea citi această antologie?

Anida Lasto: Trăim vremuri bizare, cu greutăți, pierderi și stres suplimentar. Pandemia anului 2020 ne-a impactat pe fiecare dintre noi, iar „Povești de viață pe timp de pandemie” vine ca o alinare, dar și ca un exemplu, pentru toți cei care se confruntă cu greutăți. Cartea ne va ajuta să acordăm o atenție sporită nevoilor celor din jurul nostru, să nu ne pierdem umanitatea și să fim mai buni. Anida Lasto, Cristina Lincu, Andreea Peptan, Alina Marghescu, Dan Florea și MEG Ciurchea suntem autorii acestei antologii ce sperăm să vă ajungă la suflet, să îl înmoaie, dar și să îl întărească acolo unde este cazul. Cartea va fi disponibilă pe Bookzone și nu numai, în anul 2021.

Gândul.ro: Mulțumim din suflet pentru oportunitatea de a te cunoaște! Cred că mulți cititori vor dori să citească romanul „Zuzu”.

Anida Lasto: ZUZU rămâne cartea mea de debut, însă surpriza pentru cititori este că povestea nu a luat sfârșit, ci continuă printr-o nouă carte – ZUZI – ce va apărea la editura Bookzone tot în anul 2021. Eu vă mulțumesc și aștept cu drag mesajele voastre, atât pe pagina de Facebook, cât și pe Instagram, unde mă găsiți sub același pseudonim – Anida Lasto.

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – online@gandul.ro , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.