INTERVIUL INTEGRAL. Gândurile lui Cristoiu: Trebuie ca instituțiile de forță să nu mai fie militarizate, să nu mai depindă exclusiv de președintele României, este o aberație

Publicat: 30/07/2019, 16:38
Actualizat: 08/01/2020, 21:36

Analistul politic a susținut luni, într-o ediție specială a emisiunii Gândurile lui Cristoiu despre crimele de la Caracal, că instituțile de forță din România sunt militarizate și conduse de generali a căror principală grijă este să servească președintele și familia prezidențială.

„Instituțiile de forță din România militarizate, absolut nedrept, adică de la servicii SIE, SRI, al armatei e militarizat pentru că oricum e militarizat, al DIPI, al Ministerului de Interne, după asta STS, SPP toate sunt militarizate, acestea sunt conduse de generali, pentru că ei nu pot să conducă în calitate de civili, iar acești generali, prima lor grijă este de a-l sluji pe președinte, familia prezidențială”, a afirmat jurnalistul.

În opinia sa, cazul Alexandra reprezintă un prilej de a lansa dezbateri despre rolul, funcțiile și subordonarea serviciilor secrete.

„Cu ce se ocupă STS-ul ăsta? Cu ce se ocupă SPP-ul, cu ce se ocupă serviciile, cu ce se ocupă aceste instituții militarizate? Ăsta este momentul de discuție în care putem discuta. Prima concluzie trebuia trasă în felul următor: trebuie ca aceste instituții să nu mai fie militarizate. Doi, trebuie ca aceste instituții să nu mai depindă exclusiv de președintele României, este o aberație”, a afirmat analistul politic.

Ion Cristoiu a mai spus că o concluzie în cazul crimelor de la Caracal este că nimeni din instituțile implicate nu și-a făcut datoria.

„Nimeni nu a luat în serios. Cred că principala caracteristică acolo este că nimeni nu și-a îndeplinit, din tot lanțul ăsta, datoria profesională în sine.(…) Ca să înțelegem, acolo tot a fost o lehamite. Ăla care a vorbit cu fata n-a luat în serios nimic, adică n-a zis aoleu, stai puțin, hai să ne ducem, pentru că dacă unul din ei, unul, își lua în serios funcția, îndeplinirile de serviciu și nu-i era lehamite și nu era plictisit și nu era merge și așa”, a spus Ion Cristoiu.

Analistul politic a susținut că o consecință a ceea ce s-a întîmplat la Caracal este angajarea în instituțiile statului a multor neaveniți, pe bază de pile.

„Marea concluzie de aici este faptul că în instituțiile aceasta au pătruns în ultimii ani numai și numai neaveniți. Neamuri, nepoate… povestea cineva care a fost numit ministru, nu-i dau numele, nu demult, primul lucru, nici n-a intrat în birou că au început vreo cinci nepoate, nu ale lui, ale ăluia. M-a trimis baronul cutare, m-a trimis liderul cutare, m-a trimis… care n-aveau nicio treabă, făcuseră PR-ul, n-aveau nicio treabă cu domeniul respectiv. Asta este, la ora actuală instituțiile buget, sistemul bugetar este un sistem extraordinar de a asigura pentru că trimiți acolo nepoata, nicio problemă, oricum nu facem nimic”, a explicat jurnalistul.

În cazul prezidențiabililor, Ion Cristoiu a remarcat lipsa unui proiect de țară care să propună soluții pentru astfel de situații, criticând concentrarea discursurilor pe zona justiției.

„Normal, Klaus Iohannis avea aseară posibilitatea extraordinară de a propune proiectul de țară. Mai ales că el e autorul lucrului bine făcut. Nu. Ați observat și el și o parte a presei și PNL și Ludovic Orban și Rareș Bogdan m-au înnebunit cu această justiție. În cazul Caracal n-are nicio legătură nici cu Codurile penale nici cu… are legătură cu altceva. Cu lipsa de profesionalism, și era un prilej acum să discutăm”, a mai spus analistul politic.

Monica Mihai: Bun găsit la o ediție specială Gândurile lui Cristoiu, ca de fiecare dată, alături de mine analistul politic și scriitorul Ion Cristoiu. Bine ați venit.

Ion Cristoiu: Bine v-am găsit.

Monica Mihai: Ediția de astăzi este dedicată exclusiv tragediei din Caracal, acolo unde se presupune că două fete au fost ucise cu brutalitate, acolo unde de vineri încoace au loc percheziții și de vineri încoace autoritățile încearcă să găsească răspunsul la întrebarea, autoritățile și opinia publică, cum a fost posibil să aibă loc o asemenea tragedie, având în vedere că Alexandra, una dintre victime, fata de 15 ani care a fost răpită miercuri, a dat telefon de trei ori la 112 și în ciuda acestui fapt polițiștii nu au reușit să o salveze? Mai mult decât atât, abia după 19 ore s-au prezentat la adresa persoanei care ar fi răpit-o. Vom încerca astăzi, în ediția aceasta specială, să tragem concluziile, primele concluzii ale acestui subiect, să găsim răspunsuri la bâlbele autorităților și să vedem dacă sau nu acest subiect a fost politizat. Au fost declarații din toate taberele politice în aceste zile cu privire la această tragedie, am văzut că vina a fost aruncată de la o instituție la alta. Ce ziceți domnul Cristoiu având în vedere toate informațiile care au apărut în aceste zile și dumneavoastră ați urmărit și analizat subiectul chiar dacă ați fost plecat.

Deocamdată noi nu avem din punct de vedere penal, detectivistic confirmarea mărturiei lui Gheorghe Dincă

Ion Cristoiu: Așa cum am discutat la telefon vineri am fost și sunt încă prudent în legătură cu ceea ce ne spun autoritățile despre mersul anchetei. Sunt prudent deoarece în astfel de cazuri în România, poate și în alte părți, în Rusia, în Mongolia, ca să mă refer la țările surori la nivel de civilizație, apare o precipitare a organelor de anchetă sub presiunea opiniei publice de a găsi cu orice preț…

Monica Mihai: Țapul ispășitor.

Ion Cristoiu: Vinovatul, vinovatul mărturisește și se închide discuția. În cazul de față sigur avem din punct de vedere public o declarație dinspre organele de anchetă că Dincă și-ar fi recunoscut cele două crime, e vorba nu numai de Alexandra, ci și de Luiza, dar după asta s-a așternut tăcerea din punctul de vedere care normal ar fi fost, nu era nimic împotriva anchetei, dacă aflam, dacă opinia publică ar fi fost ținută la curent nu prin surse, ci cu amănunte oficiale

Monica Mihai: Informări oficiale.

Ion Cristoiu: Care să confirme mărturia lui. Deocamdată noi nu avem din punct de vedere penal, detectivistic confirmarea mărturiei lui, avem confirmarea…

Monica Mihai: Avem declarația doamnei procuror de la DIICOT Olt care a spus aseară că s-a schimbat încadrarea, că acesta va fi inculpat și din omor din culpă, practic e o confirmare a faptului că acesta a recunoscut.

Ion Cristoiu: Că s-a schimbat încadrarea nu înseamnă că așa și este adevărat.

Monica Mihai: S-au s-a mai adăugat una.

Ion Cristoiu: Eu nu am pus la îndoială, eu am spus că avem… noi suntem jurnaliști și principalul scop al nostru în acest moment…

Monica Mihai: Este să punem întrebări.

Ion Cristoiu: Nu. Nu numai să punem întrebări dar să luptăm împotriva unei posibile mușamalizări a acestui caz. Există în România ca sub presiunea publică, organele de anchetă să facă repede o înțelegere cu respectivul, nu știu din ce motive, poate să fie înțelegere că nu-i mai fac nimic pentru transporturile sale ilegale sau poate numai pentru viol sau pentru trafic de ființe vii și e suspect, că deja au început să apară de abia acum, că el a fost la psihiatrie, că deja el se comportă anormal.

Monica Mihai: Ca un om cu probleme psihice.

Ion Cristoiu: Care contrazice sângele rece, să poți să tranșezi, să arzi un corp uman nu e… hai să spunem că din greșeală o lovești pe respectiva și moare… deci eu spun în sensul următor pentru că orice încercare de a închide acest scandal dăunează concluziilor în legătură cu scandalul respectiv. Oricum, avem sigure dovezi multe și ferme în legătură cu bâlbâiala autorităților.

Monica Mihai: Care sunt după părerea dumneavoastră? Am văzut, în spațiul public au apărut diferite informații pe surse în special când dinspre o instituție, și aici vorbim despre Ministerul de Interne, când dintre STS, în care fiecare se acuza reciproc că nu au reușit să localizeze cu exactitate sau mai repede adresa de unde a sunat Alexandra joi.

Ion Cristoiu: Bine. Să începem cu principala instituție vinovată sau principala instituție aflată în centrul scandalului, STS, deși abia acum mi-am dat seama cât de mulți oameni plătiți în presă are această instituție, ca și SPP, ca și serviciile, puțină lume știe că generalii din aceste instituții militarizate care ar trebui să fie civile, prima lor grijă este să cumpere jurnaliști, chiar lideri de opinie și la SPP, asigurându-le prânzuri, piscine. Acum am văzut imediat că…

STS-ul, ca instituție, a făcut multă publicitate în legătură cu puterea de a localiza. De abia acum ni se spune că nu poate localiza

Monica Mihai: De ce spuneți asta, faceți referire că au fost jurnaliști care au sărit în apărarea acestor instituții?

Ion Cristoiu: Nu numai că au sărit în apărarea acestor instituții, dar care au dat fake news în legătură cu această instituție. Hai să vedem cazul STS. Avem sigur faptul că Alexandra a sunt la 112, asta înseamnă că în România, până și la nivelul unei eleve de liceu s-a transmis conștiința, și aici e un lucru extraordinar că 112 te salvează. Ea n-a sunat nici acasă nici la profesori, a sunat la 112. A sunt la 112 pentru că STS-ul, el ca instituție, a făcut multă publicitate în legătură cu puterea de a localiza. De abia acum ni se spune că nu poate localiza.

Monica Mihai: Abia acum vedem exact modalitatea prin care se localizează.

Ion Cristoiu: Fata nu suna la 112 dacă știa că nu o localizează. Toți suntem convinși că ei pot localiza. Asta este o poveste că nu pot localiza. După părerea mea acolo, fiind vorba de provincie, trebuie să ținem cont de faptul că totul s-a petrecut în provincie, departe de București, știu eu, nu cred că… și aici avem, cei de la STS de acolo s-au iuțit ei la… a sunat cineva… Deci aici avem, prima instituție responsabilă este STS-ul și cel mai mare scandal, eu am susținut într-una, este în legătură cu refuzul președintelui de a cere demisa domnului general respectiv cam cu multe case pentru un general.

Monica Mihai: Președintele Iohannis a avut ieri o declarație în care a spus niște lucruri interesante, haideți să urmărim ce a declarat președintele Klaus Iohannis ieri după-amiază, a fost o conferință de presă de 10 minute, haideți să vedem ce a zis, cele mai interesante declarații:

Klaus Iohannis: Instituții ale statului român nu au reușit de această dată să își facă datoria, aceea de a proteja dreptul fundamental la viață. Este o realitate sumbră care, din nefericire, nu mai poate fi schimbată. Cei responsabili vor trebui aspru sancționați. De la Interne, de la STS, din toate instituțiile care vor fi găsite vinovate de aceste tragedii. (…) vă promit că voi strânge o nouă majoritate, după alegeri, care va face asta. Și care nu se va opri la acest lucru, ci se va ocupa de întărirea statului, pentru ca drepturile românilor să poată fi protejate și garantate cu adevărat.

Monica Mihai: Cei care sunt răspunzători trebuie să plătească a fost declarația președintelui Klaus Iohannis făcută ieri, acesta a spus că indiferent dacă este vinovat cel din Ministerul de Interne sau cel din STS va trebui să plătească. Astăzi, directorul STS și-a înaintat demisia, președintele a luat act de demisia acestuia. Cum vedeți declarația președintelui?

Ion Cristoiu: Declarația președintelui este o nouă… abia acum o văd în direct, am fost plecat, am văzut-o numai transcrisă. Este o nouă dovadă că în legătură cu poporul ăsta român e ceva tulbure. Cum Dumnezeu l-am avut cinci ani și va mai lua cinci ani un președinte care nu comunică? Dumneavoastră ați văzut că a citit? Eu acum îmi dau seama, cum să citești în asemenea cazuri? Cum să citești? Orice om politic de pe planeta asta, inclusiv din Malaezia, vibra, avea o minimă… el a citit un text ca și cum vorbit despre cum să… glasul roților de tren. Este inimaginabil cum de a putut fi ales, cum de a putut sta cinci ani și cum de stă cinci ani într-una. Cum să citești, cum să citești? Nu știe să țină discursuri. Este un lucru uluitor. Repet, orice politician minor din Europa ține discursuri…

Monica Mihai: Libere.

Ion Cristoiu: Eram la, ca să fac o paranteză, în Anglia când a fost conferința reuniunea Partidului Liberal Democrat și au ales acolo un june, 25-26 de ani, care în final a ținut un discurs, discurs în care nu citea nimic, adică era o încântare…

Instituțiile de forță din România militarizate sunt conduse de generali, iar acești generali, prima lor grijă este de a-l sluji pe președinte, familia prezidențială

Monica Mihai: Vorbit liber.

Ion Cristoiu: Da, era o încântare să-l vezi. Doi, domnul Klaus Iohannis a rămas la generalități. Să fie răspunzători, să fie… Bun, cine să fie răspunzător? În cazul STS, chiar demisia generalului ăla, îi spun ăla pentru că nu merită să-i dau numele, care e șeful STS, care, după declarația de avere, mi se pare destul de suspect, e prea mare…

Monica Mihai: Am văzut că are terenuri nenumărate și proprietăți.

Ion Cristoiu: De aici se vede încă o dată, spun cu toată responsabilitatea, complicitatea președintelui cu această instituție. Ca și cu SPP, o complicitate explicabilă. Instituțiile de forță din România militarizate, absolut nedrept, adică de la servicii SIE, SRI, al armatei e militarizat pentru că oricum e militarizat, al DIPI, al Ministerului de Interne, după asta STS, SPP toate sunt militarizate, acestea sunt conduse de generali, pentru că ei nu pot să conducă în calitate de civili, iar acești generali, prima lor grijă este de a-l sluji pe președinte, familia prezidențială.

Monica Mihai: Spuneți că și-au neglijat atribuțiile?

Ion Cristoiu: Nu, eu ajung… Îl fac ostatic. Domnul respectiv, dacă nu era , președintele dacă nu era ostatic, demisiona în seara respectivă, vineri seara. A demisionat de abia acum. Prima dată am crezut că e o reacție interesantă a președintelui. Președintele să fi venit să fi spus aseară, domnule uite ce se întâmplă, sigur există presiuni asupra mea să-i cer demisia domnului de la STS, dar eu nu o fac deoarece sunt un om înțelept, lucid…

Monica Mihai: Și consideră că STS nu a greșit.

Ion Cristoiu: Nu, nu, aștept o anchetă. Era corect. Și mâine în CSAT, când se va da raportul care va conține și date secrete, voi anunța decizia. Faptul că el a demisionat azi arată că trebuia să demisioneze de vineri. Dacă nu era cu musca pe căciulă, eventual demisiona mâine în cadrul…

Monica Mihai: În cadrul CSAT.

Ion Cristoiu: Este foarte clar, deci încă o dată, să nu sărim peste acest moment numit STS pentru că în cazul acestui STS avem imaginea principală a concluziei, imaginea României celor 14 ani…

Monica Mihai: Explicația celor de la Sistemul de Telefonie Special, de la STS, este că aceștia pot localiza un semnal în colaborare cu operatorii mobili pe bază de celule. În mediul urban, potrivit explicației aceste celule sunt mai numeroase și astfel locația poate fi mai exactă, în mediul rural aceste celule sunt mai rare și astfel perimetrul locației este mai amplu. Lucru care s-a întâmplat și în acest caz. STS cumva se disculpă și din momentul în care dispecerul de la 112 a preluat apelul și au făcut legătura cu poliția din Caracal, practic ei nu mai au nicio atribuție și din acel moment, poliția din Caracal ar fi trebuit să ceară ajutor dacă nu putea să localizeze adresa și aici există chiar un departament în cadrul Ministerului de Interne, vorbim de Departamentul de Operațiuni Speciale care are astfel de logistică pentru a localiza exact adresa.

Ion Cristoiu: Eu vă pun o întrebare. Întrebați-o pe Alexandra, ea de ce a sunat la 112? De ce n-a sunat direct la poliție. A sunat la 112 pentru că de cinci ani domnii ăștia de la STS care au făcut averi pe seama unor contracte și acum o să vedem cazul pentru că ei trebuiau să facă o licitație, nu știu dacă s-a făcut, dacă s-a terminat, un contract uriaș în legătură cu noul 112, în care ei ne-au spus că sună la 112. Abia acum…

Monica Mihai: Aflăm că de fapt că acest 112 nu te ajută mare lucru că poliția…

Ion Cristoiu: Păi și atunci care… atunci de ce au făcut ei atâta tărăboi pentru… că uite și rimează.

Monica Mihai: Ce se întâmpla în cazul în care vorbeam de un atentat terorist? Dacă suna cineva, așa cum am discutat și înainte de emisiune, dacă suna un individ la 112 și spunea eu am o bombă, sunt într-un loc public sau sunt într-un loc destul de aglomerat și urmează să detonez?

Ion Cristoiu: Vă pot răspunde cu o întrebare. Dumneavoastră știți cu ce se ocupă STS?V-ați întrebat vreodată cu ce se ocupă? Domnul ăsta care a demisionat are salariul pe lună…

Monica Mihai: În jur de 17 mii de lei.

Ion Cristoiu: Păi 17 mii de lei, vă spune eu 17 mii de lei înseamnă vreo 4000, vreo 5000…

Monica Mihai: 4000 de euro. Sunt oameni în consilii ale diferitelor companii de stat care au 5000 de euro.

Ion Cristoiu: Păi nu mă interesează, de ce au 5000 de euro, ce face pentru 5000 de euro? Explicați-mi încă o dată. Adică ce face, nu vă întreb cât aveți dumneavoastră, ce face… nici un moderator care seară de seară, se bate seară de seară, trebuie să organizeze, și cei care apărem, care scriem în fiecare zi și scriu în fiecare zi pe an și nu am 5000 de euro pe lună, Doamne ferește. N-am avut niciodată 5000 de euro și am avut emisiuni seara de seară. Deci din punctul acesta de vedere, mă întorc încă o dată, cu ce se ocupă STS-ul ăsta? Cu ce se ocupă SPP-ul, cu ce se ocupă serviciile, cu ce se ocupă aceste instituții militarizate? Ăsta este momentul de discuție în care putem discuta.

Monica Mihai: Discursul acesta s-a repetat și la tragedia din Apuseni, când la fel, STS…

Ion Cristoiu: Da, păi, la fel a eșuat. Dar întrebă încă o dată cu ce se ocupă? Vă spun eu cu ce se ocupă, întinde cabluri pentru una dintre cele mai mari prostii ceaușiste, anume să ai telefonul pe scurt. Dacă o să stați de vorbă cu un ministru nou o să vă spună cu marea lui încântare de a vorbi pe scurt, pe T-ul ăla, adică ridică telefonul și nu mai cere, nu mai formează el numărul că

Trebuie ca aceste instituții să nu mai depindă exclusiv de președintele României, este o aberație.

Monica Mihai: Doar cere cu cine are nevoie să vorbească.

Ion Cristoiu: Nu-și mai poate permite să formeze numărul că…Și ce comunică ministrul altui ministru, ce, trebuie să am secretizate discuțiile între doi miniștri? Hai nu mai spuneți, adică este secret. Cu ce se ocupă și vom vedea, încă o dată, dacă am fi avut într-adevăr o clasă politică sau măcar un partid, și ajungem și la constatări, care să tragă niște concluzii serioase, deci avem… Prima concluzie trebuia trasă în felul următor: trebuie ca aceste instituții să nu mai fie militarizate.

Monica Mihai: Care ar fi alternativa?

Ion Cristoiu: Nu, ajung… Doi, trebuie ca aceste instituții să nu mai depindă exclusiv de președintele României, este o aberație. În Anglia serviciile secrete sunt la premier. STS-ul trebuia să fie, nu știu, la Ministerul Sănătății sau unde vreți dumneavoastră, la Interne.

Monica Mihai: Spuneți că trebuia să fie repartizate astfel încât controlul să nu fie în mana unui singur om.

Ion Cristoiu: Da, pentru că teoretic ca și în cazul SRI și SIE avem niște comisii, dar comisiile din Parlament sunt tot alcătuite din oameni de-ai lor, adică plătiți de ei, întreținuți de ei, în sensul ăsta. Trei, hai să vedem cu ce se ocupă aceste servicii, ele cer… știți că anul acesta la rectificarea bugetară, i-a întrebați-o pe Viorica Dăncilă, se propun iar cu 70%? Știți că anul trecut la rectificarea bugetară STS-ul a primit cu 70%, iar anul ăsta se taie de la educație?

Monica Mihai: Ca să dăm la STS.

Ion Cristoiu: Pentru serviciile acestea, pentru instituțiile militarizate… este o mare problemă în România aceste instituții militarizate care nu știu cu ce se ocupă, ați văzut transparența în cazul STS? Au trimis pe colega aia, fosta…

Monica Mihai: Au trimis-o pe Mariana Pop.

Ion Cristoiu: Nu, deci nu există, tocmai pentru că sunt militari și pentru că ei depind numai și numai de președinte. Dacă președintele și nevastă-sa sunt mulțumiți de ce face…

Monica Mihai: Atunci ei se simt în siguranță.

Ion Cristoiu: Cum le cară STS-ul și SPP-ul coșnița atunci se simt în siguranță. Asta este principala concluzie aici. Și întreb încă o dată, de ce nu i-au spus lui Alexandra sună te rog frumos la părinți că poate părinții veneau mai repede, că dacă suni la 112 degeaba suni. Atunci de ce avem 112.

Monica Mihai: Aici mai e o chestie interesantă, informații care au apărut în cursul zilei de astăzi referitor la cel care a preluat apelul Alexandrei, vorbim de polițistul de la poliția din Caracal care ar fi trebuit în astfel de situații să pună anumite întrebări care să-i ajute pe ofițeri să localizeze mai bine. Din informațiile pe surse care au ieșit din Ministerul de Interne, din raportul pe care aceștia l-au întocmit reiese că acesta nu numai că nu a pus întrebări dar a avut o atitudine reticentă vis a vis de declarația fetei și că faptul că nu a pus întrebările respective și că a sunat insistent înapoi, știm că de nouă ori au sunat înapoi pe telefonul lui Dincă, din câte am înțeles, cumva poate l-a împins pe acesta să facă ceea ce a făcut. Ajungem la un alt subiect interesant, lucru care s-a tot discutat în presă în ultimele zile. Faptul că cei care au ajuns în anumite funcții în momentul de față, inclusiv vorbim de polițiști, dar vorbim și de procurori, au ajuns fie prin pilele cuiva, fie oameni care nu sunt atât de bine pregătiți și care implicit nu-și fac meseria și prin acest fapt automat au pus în primejdie sau au dus la această tragedie.

Ion Cristoiu: Încep răspunsul prin a povesti două întâmplări din Occident, amândouă din America. Cineva mi-a povestit că acum câțiva ani își instalase, nu știu, în America, un magic telefon, era o mașinărie și a apăsat din greșeală pe telefonul gen 112, da? Imediat s-a auzit vocea operatoarei care l-a ținut de vorbă, a început să-l întrebe… știți, am greșit apăsând pe numărul ăla, da, că era un buton. Operatoarea l-a ținut de vorbă pentru că în câteva minute a bătut la ușă patrula de poliție. În câteva minute, pentru că acolo, dacă ați observat, patrulele se mișcă, eu am scăpat din Harlem, că am avut o nebunie să mă duc în Harlem în toiul zilei, și tot așa, erau… a ieșit unul din casă și era clar că se îndreaptă către mine, mai mă și uitam la el, contrat indicațiilor și tocmai atunci acolo era o mașină a poliției cu unul care mânca gogoși ca în filme și imediat ăla a ieșit din… vedeți, în cazul de față noi avem, ca și în cazul STS, în cazul ăsta avem lipsa de profesionalism, lasă-mă să te las, suntem în provincie, vă atrag atenția, suntem în Oltul lui Paul Stănescu, acolo, în aceste feude, sigur, ale PSD-ului, dar sunt și ale PNL-ului, în aceste feude angajarea e clientelară, angajarea este pe pile, pe neamuri, pe cumetrii, pe afaceri.

Monica Mihai: Și nu au capacitatea…

Ion Cristoiu: Și observăm noi, în tot acest caz, observăm de la reacția poliției când s-a dus tatăl ei, reacția poliției în cazul Luizei care acum părinții spun că au făcut plângeri peste tot, este lasă-mă să te las al instituțiilor românești. Lasă-mă să te las, peste tot este asta. Adică vă spuneam înainte de emisiune că am avut experiența Caracalului aseară, azi-noapte la aeroport, am ajuns la ora unu noaptea de la Amsterdam și era o bulibășeală de nedescris, la toate alea de bagaje nu era un singur om, unu, unu pe care să-l întrebi ce să faci, s-au terminat bagajele de venit, de ce? Nu era normal să fie unul, doi, trei și să spună, aia este bulibășeala tipic romanescă. Era unu noaptea, era duminică, n-aveau niciun chef de muncă, bănuiesc că n-au.

Monica Mihai: Credeți că la fel s-a întâmplat și în cazul Alexandrei?

Ion Cristoiu: Păi, da, la fel s-a întâmplat, gândiți-vă când s-a dus, deci nimeni nu a luat în serios. Cred că principala caracteristică acolo este că nimeni nu și-a îndeplinit, din tot lanțul ăsta, datoria profesională în sine.

Monica Mihai: Să ia o amenințare în serios, să facem tot ce se poate în acest sens.

Ion Cristoiu: Hai să o luăm pe rând. Când s-au dus părinții, un funcționar serios spune aoleu, stai puțin, extraordinar.

Monica Mihai: A dispărut fata.

Ion Cristoiu: A dispărut fata, hai să vedem cutare, cutare. Și ce i-a zis, s-a dus cu un iubit. După asta a venit, ceea ce povestește și Alexandru Cumpănașu, vocea ei…

Eu nu cred că au fost în fața casei, nu cred, jur. N-avea cum, că nu ședeau ei în fața casei să intre

Monica Mihai: Nu a fost identificată…

Ion Cristoiu: Păi nu, cum să te duci la părinți, asta e problema lor? Eu cred că, și nu s-a confirmat, dar eu nu cred că au fost în fața casei, nu cred, jur. N-avea cum, că nu ședeau ei în fața casei să intre. Nu, eu nu cred, că și procurorul și polițiștii au zis că ce rost are.

Monica Mihai: Neoficial, cei din IGPR au spus că echipa operativă a fost condusă de procurorul de caz, care procuror a fost la fața locului împreună cu polițiștii.

Ion Cristoiu: Domnișoară pariez pe ce vreau, n-au fost acolo, n-ai cum să stai… dacă vrei omenește, da?

Monica Mihai: Au stat în mașină, probabil după colț undeva.

Ion Cristoiu: De la trei la șase? În Caracal? Cred că glumiți cu mine, nu că n-aveau cum să stea. Dar nu-i lăsa inima, dumneavoastră dacă ați fi, adică îl și văd pe procurorul ăla care este premiatul Codruței Kovesi, spunând domnule, zicând polițiștii hai domnule să intrăm că e ceva, e viața în pericol și el spune nu domnule, stați până la ora șase. Nu, n-au fost.

Monica Mihai: Există oricum situații excepționale în care se poate intra și fără mandat.

Ion Cristoiu: Nu domnule, nu au fost acolo. Nu au fost acolo, este o mare gogoașă pentru că omenește, vă spun încă o dată, dumneavoastră dacă ați fi cel mai mare procedurist din lumea asta, da…

Monica Mihai: Dacă știi că e viața cuiva în pericol în spatele gardului, în fața ta.

Ion Cristoiu: Nu, dar nu ai cum să stai trei ore degeaba, încă o dată, pentru că nu e vorba de reacția polițistei, este vorba de reacția omenească, adică mă duc la trei acolo și stau… dar de ce să stau până la ora șase? Stați un pic că uite acum îmi dau seama că iată ce minciună uriașă. Păi de ce s-au dus la trei, ori trei ori șase e același lucru, da?

Monica Mihai: Au supravegheat, asta au fost informațiile.

Ion Cristoiu: Păi și ce să supravegheze?

Monica Mihai: Să nu plece probabil.

Ion Cristoiu: Păi n-aveau voie să supravegheze deoarece n-aveau mandat decât la ora șase. Nu-i adevărat. Ca să înțelegem, acolo tot a fost o lehamite. Ăla care a vorbit cu fata n-a luat în serios nimic, adică n-a zis aoleu, stai puțin, hai să ne ducem, pentru că dacă unul din ei, unul, își lua în serios funcția, îndeplinirile de serviciu și nu-i era lehamite și nu era plictisit și nu era merge și așa.

Monica Mihai: O declarație oficială din Ministerul de Interne spune în felul următor, această mașină care localizează, mașină care aparține de departamentul de operațiuni speciale se afla în zonă din greșeală pentru că fuseseră la un caz cu două zile înainte și că practic solicitarea polițistului din Caracal de a localiza telefonul a venit foarte târziu. Adică a venit după câteva ore, undeva spre seară înțeleg, apelul a fost localizat în jurul orei unu și patruzeci noaptea, asta în contextul în care mașina era în zonă și putea să facă acest lucru imediat dacă luau în serios și exact asta se discuta în Ministerul de Interne, dacă polițistul din Caracal ar fi spus , avem o situație cu care nu ne-am mai confruntat, avem nevoie de ajutor de la București pentru că nu ne putem descurca la nivel local, trebuie să localizăm un telefon, avem o fată răpită. Dar exact cumva asta spuneau și aceștia că acea amenințare sau acel telefon al fetei nu a fost luat în serios.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia