„Agenda neagră” de la Kiev. Șeful campaniei lui Trump, scandal de corupție în Ucraina

„Agenda neagră de la Kiev. Șeful campaniei lui Trump, scandal de corupție în Ucraina
Publicat: 15/08/2016, 16:33

Mai multe agende intrate în posesia autorităților anticorupție de la Kiev arată că pe numele lui Paul Manafort, șeful campaniei lui Donald Trump, s-ar fi făcut plăți de 12,7 milioane de dolari în perioada 2007-2012, din partea Partidului Regiunilor, condus de fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, relatează New York Times, citând Biroul Național Anticorupție de la Kiev, instituție nou înființată.

Procurorii ucraineni investighează un grup de firme offshore prin care familia lui Ianukovici și apropiații acesteia își finanțau stilurile de viață luxoase, care includeau un palat prezidențial, o grădină zoologică privată, terenuri de golf și de tenis. Printre tranzacțiile investigate între aceste firme offshore se numără și una de 18 milioane de dolari, prin care o televiziune ucraineană prin cablu se vindea către o asociere dintre Paul Manafort și oligarhul rus Oleg Deripaska, apropiat al lui Vladimir Putin.

Procurorii ucraineni spun că plățile către șeful campaniei lui Trump sunt investigate, însă nu s-a stabilit deocamdată dacă banii chiar au ajuns la el. „El a înțeles ce se întâmplă în Ucraina. Era clar pentru orice persoană rezonabilă că clanul Ianukovici, când a venit la putere, era implicat în corupție”, a declarat Vitalii Kasko, un fost oficial de la biroul procurorului general al Kievului, pentru NYT.

Avocatul lui Paul Manafort a negat că acesta a beneficiat de astfel de plăți.

Echipa de campanie a lui Hillary Clinton a cerut explicații publice în legătură cu aceste acuzații, „ținând cont de pozițiile politice pro-Putin adoptate de Donald Trump și de recentul atac cibernetic al guvernului rus asupra datelor Partidului Democrat”, a anunțat Robby Mook, șeful de campanie al lui Hillary Clinton. Trump „ar trebui să dezvăluie legăturile șefului de campanie Paul Manafort și tuturor celorlalți angajați în campania sa, cu entități din Rusia sau pro-Kremlin”, a mai spus acesta.

Cariera de consultant a lui Manafort a intrat în atenția publicului în anii ”80, când s-a dus în Filipine să-i ofere consultanță politică dictatorului Ferdinand Marcos. Înainte să i se alăture lui Donald Trump, cel mai celebru client al lui Manafort fusese Viktor Ianukovici, eliminat de la putere tot de o revoluție, ca și dictatorul filipinez. Manafort l-a ajutat pe Ianukovici și Partidul Regiunilor să câștige mai multe alegeri.

Documentele descoperite acum în Ucraina sunt poreclite „agenda neagră” și sunt de fapt în jur de 400 de pagini de documente scrise de mână, care provin de la sediul Partidului Regiunilor din Kiev. În camera de unde au fost luate au mai fost găsite două seifuri pline de bancnote de 100 de dolari, conform unui fost lider al partidului, Taras Ciornovil. El a spus într-un interviu că erau banii partidului și că acolo se făceau liste cu cine trebuia plătit.

Documentele au ajuns la Biroul Național Anticorupție, care a anunțat că numele lui Paul Manafort apare de 22 de ori în aceste documente, pe o perioadă de 5 ani, cu plăți în valoare de 12,7 milioane de dolari. Din documente nu reiese de ce ar fi fost plătit consultantul.

„Agenda neagră” de la Kiev a apărut în acest an, când parlamentarul Serhii Leșcenko a anunțat că a primit o copie parțială după documente și a publicat datele de pe 6 luni din 2012, care totalizau plăți de 66 de milioane de dolari. Parlamentarul a declarat ulterior că documentele au ajuns la Viktor Trepak, un fost director adjunct al SBU, serviciul secret al Ucrainei, care le-a dat mai departe la Biroul Național Anticorupție.

Instituția anticorupție de la Kiev este recent înființată și beneficiază de programe de asistență din SUA și UE, având un acord de colaborare cu FBI, însă nu are puterea de a pune sub acuzare persoanele suspecte, ci trebuie să predea cauza și dovezile mai departe procurorilor. În cazul lui Paul Manafort, acest lucru nu s-a întâmplat deocamdată.
„Agenda neagră” de la Kiev arată plăți care variază de la câteva sute de dolari la milioane. În 2012, figurează o plată de 67.000 de dolari pentru un ceas, dar și una de 8,4 milioane de dolari pentru patronul unei agenții de publicitate care lucra pentru campania partidului lui Ianukovici, înainte de alegerile care au avut loc în acel an.

„Este un exemplu foarte grăitor despre cum sunt finanțate partidele politice în Ucraina. Reprezintă economia bazată pe bani negri a Ucrainei”, a declarat Daria Kaleniuk, de la Centrul de Acțiune Anticorupție de la Kiev, pentru NYT.

Offshore-urile lui Ianukovici, legătura Manafort-Deripaska

Rețeaua de firme offshore erau folosite pentru a spăla banii obținuți prin corupție de membrii guvernului. Beneficiarii offshore-urilor erau ascunși în jurisdicții fiscale secretizate, precum Insulele Virgine Britanice, Belize sau Seychelles.

Una dintre firmele-paravan, Milltown Corporate Services Ltd., a jucat un rol central în achiziția de către statul ucrainean a două platforme petroliere de 785 de milioane de dolari, care ar fi valorat însă de două ori mai puțin, a povestit într-un interviu Serhii Gorbatiuk, procuror pentru cazurile de corupție la nivel înalt. Acest offshore a fost folosit de cercul lui Ianukovici, a arătat procurorul.

Rolul acestor companii în afaceri care l-au implicat pe șeful de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, au ieșit la iveală după ce documentele dintr-o instanță din Insulele Cayman și una din Virginia, SUA, au dus la un fond de investiții numit Pericles Emerging Markets.

Acest fond de investiții a fost înființat de Paul Manafort și câțiva parteneri în 2007 și a primit bani de la oligarhul rus Oleg Deripaska, aflat pe lista de sancțiuni a Departamentului de Stat al SUA, pentru presupuse legături cu mafia rusă.

Deripaska ar fi dat 100 de milioane de dolari fondului lui Manafort, pentru a cumpăra astfel bunuri în Ucraina și în Europa de Est, inclusiv o rețea regională de televiziune prin cablu, Black Sea Cable. Televiziunea respectivă era controlată printr-o serie de offshore-uri care duceau la rețeaua lui Viktor Ianukovici, respectiv la firma offshore Milltown Corporate Services și la alte două firme offshore similare – Monohold A.G. și Intrahold A.G. Aceste firme câștigaseră cotracte supraevaluate cu statul ucrainean, la o agenție de stat agricolă, și achiziționaseră un centru de afaceri în centrul Kievului, de pe acoperișul căruia Ianukovici pleca cu elicopterul către reședința sa de vacanță.

Ulterior, oligarhul rus a declarat că a investit 18,9 milioane de dolari în fondul de investiții al lui Manafort, Pericles, în 2008, pentru a cumpăra Black Sea Cable, însă Deripaska și Manafort nu s-ar fi înțeles. În 2014, oligarhul a deschis un proces în Insulele Cayman, pentru a-și recupera investiția făcută în Pericles, fondul lui Manafort. El a mai declarat și că a plătit 7,3 milioane de dolari fondului, ca taxe de administrare ale fondului.

Paul Manafort a continuat să lucreze în Ucraina și după ce Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere, oferind consultanță pentru aliații fostului președinte, ajutându-i să formeze o alianță politică care face opoziție noii administrații pro-occidentale. Firma sa încă funcționează în Ucraina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice