Arhiepiscopul Ciprului vrea să reprezinte acționarii Bank of Cyprus pentru a face „ordine” în bancă

Arhiepiscopul Ciprului vrea să reprezinte acționarii Bank of Cyprus pentru a face ordine în bancă
Publicat: 07/08/2013, 20:57
Actualizat: 07/02/2016, 10:27

Liderul Bisericii Ortodoxe din Cipru, arhiepiscopul Chrysostomos, a declarat că este tentat să ceară tuturor acționarilor Bank of Cyprus să-l numească drept reprezentant la adunarea generală a acționarilor, pentru a pune „în ordine lucrurile” din bancă, scrie publicația Cyprus Mail.

Cipru a fost nevoit să închidă a doua mare bancă a țării, Cyprus Popular Bank, și să restructureze cea mai mare instituție de credit, Bank of Cyprus, inclusiv printr-o recapitalizare cu fonduri din conturile deponenților, pentru a obține un pachet de ajutor financiar de la statele zonei euro și FMI.

Principala problemă a arhiepscopului pare să fie legată de implicarea băncii centrale a Ciprului la Bank of Cyprus, situație pe care o consideră inacceptabilă.

„Nu se poate ca o autoritate de reglementare, cum este banca centrală, să decidă ce se va întâmpla la Bank of Cyprus. (…) Sunt tentat să cer tuturor acționarilor să mă nominalizeze ca reprezentant, astfel încât să-mi fac apariția la adunarea generală a acționarilor pentru a pune lucrurile în ordine”, a declarat Chrysostomos pentru postul public de televiziune.

Biserica Ortodoxă din Cipru este un acționar important la Hellenic Bank, a treia mare instituție de credit a țării înaintea restructurării sectorului bancar, dar deține acțiuni și la Bank of Cyprus.

Acționarii Bank of Cyprus vor fi consultați în curând pentru alegerea unui nou consiliu director și a unui director general.

Totodată, arhiepiscopul a avertizat, fără să dezvăluie nume, că anumite persoane încearcă să preia controlul Bank of Cyprus.

Banca centrală a Ciprului discută noua structură a acționariatului Bank of Cyprus cu părțile interesate. Cel mai mare pachet de acțiuni la bancă, de 18%, este deținut de administratorul Cyprus Popular Bank, instituție de credit închisă, ale cărei active bune au fost preluate de Bank of Cyprus.

De asemenea, Bank of Cyprus a folosit fonduri reprezentând 47,5% din depozitele negarantate, de peste 100.000 de euro, constituite la bancă pentru a se recapitaliza. Deponenții au primit în schimbul banilor acțiuni la bancă.

Potrivit unor informații din presa cipriotă, circa 15% din acțiunile Bank of Cyprus se află în posesia unor străini, mai ales certățeni ruși.

În România, Cyprus Popular Bank deținea filiala Marfin Bank România, în timp ce Bank of Cyprus opera prin intermediul unei sucursale.

Marfin Bank România a preluat de la sucursala din România a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de 77 de milioane euro și active brute de 82 de milioane euro.

Banca Centrală a Ciprului a aprobat în 25 aprilie transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus din România, împreună cu lichiditatea și creditele de retail și pentru IMM-uri care să acopere valoarea pasivelor, în bilanțul filialei Cyprus Popular Bank, Marfin Bank, instituție de credit înregistrată în România și supravegheată de BNR.

Marfin România a fost capitalizată de către Cipru cu 20 de milioane de euro.

În cazul în care negocierile ar fi eșuat, depozitele de la sucursala Bank of Cyprus ar fi intrat sub legea de restructurare a sistemului bancar din Cipru, ceea ce presupunea tăieri din sumele care depășesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, pentru populație și IMM-uri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Fraude la cumpărăturile online. Cum trebuie să ne protejăm datele
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto