Armenia comemorează 100 de ani de la genocidul din timpul Imperiului Otoman, soldat cu 1,5 milioane de morți

Publicat: 23/04/2015, 14:25

„Comemorarea genocidului este cel mai puternic factor în formarea identității naționale în Armenia”, declară pentru DPA Aharon Adibekyan, un sociolog din Yerevan, capitala țării.

Centenarul este marcat, anul acesta, de prezența președinților francez Francois Hollande și rus Vladimir Putin, și de o nouă controversă cu Turcia, al cărei Guvern face campanie împotriva recunoașterii genocidului, invocând o „falsificare” a istoriei.

Președintele Recep Tayyip Edrogan l-a criticat pe Papa Francisc, după ce acesta a denunțat atrocitățile „primului genocid din secolul al XX-lea”, cerându-i pur și simplu Suveranului Pontif să nu mai spună „prostii”.

Însă pentru cei aproximativ trei milioane de locuitori ai Armeniei, comemoraraea este un simbol al unității naționale, în contextul în care până la zece milioane de armeni trăiesc în străinătate.

Numeroși armeni din diaspora se vor afla printre sutele de mii de vizitatori așteptați vineri la Memorialul Tsitsernakaberd, un complex situat pe un deal, la Erevan.

În apropiere se află Muzeul Genocidului, în care este expusă o colecție impresionantă de fotografii ce le amintește vizitatorilor Holocaustul comis de naziștii german asupra evreilori, declanșat la 25 de ani după genocidul armenilor.

Complexul este străjuit de Muntele Ararat, muntele biblic pe care s-a oprit Arca lui Noe, simbolul național al Armeniei.

Faptul că vulcanul stins, acoperit de zăpadă, se află de cealaltă parte a frontierei – închise – cu Turcia le amintește armenilor suferința îndurată.

„De câte ori vedem Araratul, ne amintim nedreptatea”, declară Alexander Ovsepyan, un pictor care își vinde lucrările într-o piață de suveniruri din capitală.

Frontierele Armeniei au fost trasate în primele zile ale Uniunii Sovietice, care a cedat teritorii importante Turciei, inclusiv Muntele Ararat. Mulți tineri armeni își percep țara înconjurată de oponenți – Turcia la vest și Azerbaidjanul la est.

Relațiile cu Azerbaidjanul sunt și mai tensionate, din cauza conflictului înghețat din Nagorno-Karabah, unde schimburile de focuri între militarii celor două părți s-au intensificat în ultima perioadă.

„Faptul că politicienii turci nu acceptă ceea ce au făcut străbunicii lor este pur și simplu nedrept”, declară Ruben, în vârstă de 28 de ani, un trecător, pe o stradă din Erevan.

Alții se tem că șansele ca Turcia să recunoască genocidul scad. „Dacă nu se întâmplă după 100 de ani, probabil că nu se va mai întâmpla niciodată”, spune o tânără, Azmik, în vârstă de 23 de ani.

Cu toate acestea, evenimente de comemorare sunt planificate săptămâna aceasta la Istanbul, capitala de atunci a imperiului, unde autoritățile otomane au început programul deportărilor, vizându-i pe intelectualii armeni.

Armeni din întreaga lume sunt așteptați să refacă un traseu care începe la Muzeul Islamic – fostul cartier general al poliției, situat de partea europeană, unde au fost încarcerați primii armeni – și care continuă la o gară situată în partea asiatică a metropolei, de unde erau expulzați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul