Atunci și acum. Barack Obama și Hillary Clinton, un ultim efort pentru a-și demonstra prietenia post-electorală. VIDEO

Publicat: 28/01/2013, 17:35
Actualizat: 29/07/2014, 22:40

În 2008, doi politicieni desăvârșiți, oameni foarte competitivi și orgolioși, se băteau pentru același loc întâi. Era perioada campaniei pentru alegerile primare ale Partidului Democrat, în urma cărora se decidea candidatul pentru alegerile prezidențiale din noiembrie. Favoriți erau doi senatori – Barack Obama și fosta primă doamnă Hillary Clinton. Ambii voiau cu disperare să câștige și să intre în istorie – unul drept primul președinte de culoare al Statelor Unite, celălalt drept prima președintă a Americii.

Restul e istorie. H. Clinton a pierdut, Obama a câștigat, însă drumurile lor nu s-au despărțit, ci s-au apropiat mai mult ca niciodată, noul președinte luând-o pe Clinton în cabinetul său, unde i-a dat nu doar un post foarte important – acela de Secretar de Stat – , dar a transformat-o și în consilierul lui pe probleme care depășeau domeniul politicii externe – un rol pe care Hillary îl cunoștea foarte bine din anii ’90.

Înainte ca senatorul John Kerry să se instaleze la Departamentul de Stat, Barack Obama și Hillary Clinton au acordat un interviu comun jurnalistului Steve Kroft de la CBS, în care au vorbit despre parteneriatul lor din timpul primei Administrații Obama, precum și despre tranziția de la perioada în care erau adversari politici la cea actuală, în care îi leagă – spun ei cât pot de des – o prietenie puternică.

FOTO: Pete Souza-The White House

„Țara să înțeleagă”

Ideea interviului comun a fost a președintelui, care a explicat că a vrut să aibă „ocazia de a-i mulțumi lui Hillary Clinton în mod public”.

„Cred că Hillary va rămâne în istorie drept unul dintre cei mai buni secretari de stat pe care i-am avut, am colaborat foarte bine, îmi va fi dor de ea și mi-aș fi dorit să rămână. Vreau ca țara să înțeleagă ce rol a jucat în timpul administrației mele și că multe dintre succesele pe care le-am avut la nivel internațional i se datorează”, a explicat liderul american, în deschiderea interviului pentru 60 Minutes.

Timp de aproape jumătate de oră, cei doi au jucat un real „tenis” de complimente, au chicotit și au vorbit puțin despre viitor, mult despre trecutul din ultimii patru ani petrecuți la Casa Albă.

Hillary Clinton a admis că, acum câțiva ani, această colaborare dintre ea și Obama era improbabilă, dar a precizat că îi va fi dor de ea după retragere, refuzând, însă, să dea un răspuns clar zvonurilor privind o nouă candidatură a sa la președinție, în 2016, de această dată cu sprijinul a doi foști președinți foarte populari – Bill Clinton și Barack Obama.

FOTO: Pete Souza-The White House

Despre reticența fostei prime doamne de a accepta funcția de Secretar de Stat s-a scris și vorbit mult în ultimii ani. Tocmai din acest motiv, Obama a evitat-o mult timp, pentru a nu-i da ocazia să îl refuze. Acum, spune despre insistența lui de a o avea pe Hillary drept șefa politicii lui externe că avea la bază o admirație profundă pentru Clinton chiar dinaintea campaniei pentru alegerile primare din 2008.

„Este foarte convigător, să știți. În definitiv, m-am gândit că, dacă rolurile ar fi fost inversate și eu aș fi câștigat alegerile, mi-aș fi dorit cu disperare să facă parte din Cabinetul meu”, a comentat Hillary Clinton, în cadrul aceluiași interviu.

Întrebat despre câtă influență a avut Hillary în cabinet, președintele a răspuns că nu este un secret că aceasta a avut un rol important în probleme dincolo de politica externă.

Cei doi s-au caracterizat reciproc drept prieteni buni, oameni care reușesc să se înțeleagă unul pe celălalt foarte bine, tocmai pentru că au multe poziții similare.

Soții și staff-urile nu uită

Dată fiind această prietenie profundă mărturisită în fața camerelor și comentată sau, pe alocuri, ironizată, de presa americană, Kroft nu a scăpat ocazia de a-i face pe Obama și Clinton să își amintească de relația lor de acum mai bine de patru ani.

Campania din 2008, în care cei doi se băteau pentru învestitura democrată la prezidențialele din 2008, a fost, cu era și firesc, deosebit de dură. Clinton și Obama s-au atacat cu fiecare ocazie, iar Hillary a fost secundată pe tot parcursul campaniei ei de fostul președinte Bill Clinton, care continuă să fie unul dintre cei mai iubiți democrați ai Americii.

Întrebați de Kroft cât le-a luat amândurora să treacă peste etapa de ofensivă continuă, ambii au fost de acord că nu a fost atât de greu pentru ei pe cât și-ar imagina oamenii, însă au admis că pentru staff-urile lor de campanie a fost, într-adevăr, un proces mai dificil. Iar pentru partenerii de viață, în acest caz Michelle Obama și Bill Clinton, este chiar mai greu să uite atacurile din timpul campaniei, au mărturisit râzând cei doi democrați.

Cu toate că politica externă a lui Hillary Clinton a fost lăudată de democrați și republicani deopotrivă, după cum s-a văzut chiar și la recentele audieri din Congres pe tema atacului din Benghazi, a existat, în ultima parte a mandatului, o critică recurentă: reticența administrației de a se implica la scară mondială, în evenimente precum Siria.

„Dacă Gaddafi ar mai fi printre noi, probabil că nu ar fi de acord cu această abordare (din partea opoziției, n.red.). Dacă nu am fi acționat așa cum am făcut-o în Egipt, rezultatul (protestelor din Tahrir, n.red.) ar fi fost altul. Trebuie, totuși, să înțelegem că nu facem nimănui un serviciu dacă ne aruncăm cu capul înainte, fără a analiza suficient situația”, a explicat Barack Obama, aprobat de Hillary Clinton.

„Siria este un exemplu în acest sens: trebuie să fim siguri că implicarea noastră nu numai că ar ajuta securitatea Statelor Unite, dar ajută și poporul sirian sau vecinii Siriei, cum ar fi Israelul”, a adăugat președintele american, la finalul interviului acordat împreună cu Hillary Clinton, pentru a marca încheierea celor patru ani de conlucrare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...