Acord la nivelul UE privind noile norme de guvernare economică

Acord la nivelul UE privind noile norme de guvernare economică
Publicat: 20/12/2023, 19:24
Actualizat: 21/12/2023, 20:34

Statele din cadrul Uniunii Europene au ajuns, miercuri, la un acord privind noile norme de guvernare economică, prin stabilirea unor proceduri de reducere graduală a deficitelor și a datoriilor suverane.

”Membrii Consiliului UE au convenit asupra unui nou cadru de guvernare economică, în sensul asigurării stabilității și creșterii economice prin reglementări care să fie echilibrate, realiste, adecvate provocărilor prezente și viitoare”, a anunțat Președinția spaniolă a Consiliului UE, catalogând decizia drept ”istorică”.

Acordul prevede modificarea unor norme ale Pactului de Stabilitate și Creștere Economică, un cadru de reglementare menit să stimuleze coordonarea politicilor fiscale la nivelul Uniunii Europene și să asigure politici financiare sănătoase.

Decizia la nivelul Uniunii Europene intervine după ce Franța și Germania anunțaseră miercuri dimineață un acord de principiu privind noile proceduri de reducere a deficitelor bugetare naționale și a datoriilor suverane. Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a discutat marți seară, la Paris, cu Christian Lindner, ministrul german al Finanțelor. ”Am ajuns la un acord privind elementele centrale ale cadrului de guvernare economică europeană”, a afirmat Christian Lindner după întrevedere, conform publicației Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Anumite norme ale Pactului European de Stabilitate și Creștere Economică au fost suspendate în contextul crizei pandemiei, pentru a le oferi guvernelor naționale spațiu de manevră în cheltuielile bugetare necesare pentru a face față celei mai grave recesiuni de după al II-lea Război Mondial. Între timp, Comisia Europeană a propus noi norme de guvernare financiară, argumentând că unele prevederi erau inadecvate și greu de aplicat.

Conform unor surse citate de site-ul Politico.eu, noul cadru de guvernare economică le va oferi statelor UE posibilități de reducere graduală a cheltuielilor bugetare, astfel încât să se conformeze plafonului de 3% privind deficitul și limitării datoriei suverane la 60% din PIB.

”Noile reguli bugetare aplicabile statelor membre UE sunt mai realiste și mai eficiente. Este vorba de o combinație clară a cifrelor deficitului și a ponderii datoriilor suverane, care vor putea fi reduse prin stimulente în materie de investiții și reforme structurale. Politica de stabilitate a fost consolidată”, a declarat Christian Lindner, ministrul german de Finanțe, după anunțarea acordului la nivelul UE.

Paolo Gentiloni speră că ”spiritul constructiv” se va menține în etapele următoare ale negocierilor

”Acordul este o veste bună pentru economia europeană, dar călătoria nu s-a încheiat încă. În ianuarie, trebuie să trecem la etapa succesivă, a negocierilor trilaterale, între Consiliul UE, Parlament și Comisie, iar eu sunt încrezător că același spirit constructiv și de compromis care ne-a condus la rezultatul de succes de astăzi ne va îndruma spre concluzii pozitive în etapele finale”, a reacționat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Afaceri Economice.

Giancarlo Giorgetti, ministrul italian al Economiei, a apreciat că noul acord conține ”unele lucruri bune, iar altele mai puțin bune”. ”Însă Italia a obținut mult, este un acord sustenabil pentru țara noastră, care prevede, pe de o parte, diminuarea graduală a datoriei suverane, iar, pe de altă parte, protejează investițiile, mai ales cele prin Planul de Redresare și Reziliență (PNRR)”, a subliniat Giancarlo Giorgetti, citat de agenția ANSA.

Foto: Profimedia

Citește și:

O importantă BANCĂ din România își oprește toate operațiunile, la cumpăna dintre ani. „Vă recomandăm să vă asigurați că aveți bani pe card”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Manechinul a vrut să atragă atenția burlacilor milionari de la Miami și a apărut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Este o veste devastatoare. Un celebru actor a murit la doar 38 de ani
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ