Ce conține acordul Guvernului Theresa May pe tema Brexit: Cea mai bună și în prezent SINGURA opțiune disponibilă

Ce conține acordul Guvernului Theresa May pe tema Brexit: Cea mai bună și în prezent SINGURA opțiune disponibilă
Publicat: 16/11/2018, 16:37
Actualizat: 26/03/2019, 05:22

„În sfârșit, Theresa May a ajuns la un acord cu Bruxellesul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, un fapt care ne amintește ce a spus Winston Churchill despre democrație – cea mai proastă formă de guvernare, în afară de toate celelalte”, comentează publicația The Wall Street Journal într-un editorial intitulat „Cel mai bun acord Brexit prost / Tratatul de retragere din UE negociat de Theresa May este slab, dar este singura propunere”.

În cazul în care planul aprobat de Guvernul Theresa May va trece de Parlamentul britanic, acordul va intra în procesul de ratificare, iar negocierile se vor axa pe relațiile bilaterale post-Brexit.

„Cele mai multe detalii ale planului nu sunt controversate. Acestea includ prevederi privind statutul cetățenilor UE în Marea Britanie și al britanicilor din spațiul comunitar, precum și despre fondurile cu care Londra va contribui la bugetul UE conform angajamentelor asumate înaintea referendumului din 2016”, subliniază WSJ.

„Controversele se referă la acordul comercial pe care Bruxellesul l-a cerut pentru evitarea reinstituirii controalelor la frontiera dintre Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, și Irlanda, care rămâne în UE. Theresa May a acceptat ca Marea Britanie să rămână în uniunea vamală comunitară dacă nu va fi semnat un alt tratat comercial. Marea Britanie va accepta unele reglementări UE, iar prevederile economice ar putea ajunge să difere între Irlanda de Nord și restul Marii Britanii”, subliniază WSJ, observând că lideri conservatori pro-Brexit precum Boris Johnson au dreptate să critice acordul și să îl catalogheze „specific unui stat vasal”, în contextul în care aranjamentul limitează abilitatea Marii Britanii de a negocia acorduri comerciale terțe înaintea aranjamentelor cu Bruxellesul.

„Dar acesta este cea mai bună și în prezent singura opțiune disponibilă. Reinstituirea frontierei în Irlanda de Nord, care ar fi necesară în lipsa acordului de retragere, ar anula angajamentele asumate de Marea Britanie în cadrul Acordului de Pace din 1998, cu riscul reizbucnirii violențelor între facțiuni rivale. Marea Britanie a refuzat și propunerea Bruxellesului de creare a unui nou aranjament vamal între Irlanda de Nord și restul Marii Britanii, deși acesta ar fi logic din punct de vedere economic”, notează WSJ.

Acordul de 585 de pagini prevede ca Marea Britanie să achite restanțe de aproximativ 44 de miliarde de euro și garantarea statutului pentru cei aproximativ trei milioane de cetățeni UE de pe teritoriul Marii Britanii, pe bază de reciprocitate. Perioada de tranziție post-Brexit este de 21 de luni, cu posibilitatea ca Londra să poată obține prelungirea o singură dată. Conform aranjamentului vamal, Marea Britanie va fi nevoită să aplice reglementările europene privind produsele din străinătate și nu se va putea retrage unilateral. În virtutea rămânerii în uniunea vamală comunitară, Marea Britanie va accepta menținerea statutului de egalitate pentru firmele britanice și europene, respectând regulile privind subvențiile, protecția mediului, contractele de muncă și standardele fiscale.

„Theresa May a subliniat că Marea Britanie va putea semna acorduri comerciale cu țări terțe post-Brexit. Dar, pentru a face acest lucru, Marea Britanie va trebui să se retragă din uniunea vamală comunitară. (…) Și, deși Marea Britanie a vrut să iasă de sub jurisdicția instanțelor judiciare europene, acestea vor continua să aibă sarcina de a asigura respectarea acordului bilateral și posibil de a interpreta dacă reglementările britanice rămân combatibile cu cele europene”, explică WSJ.

Proiectul de acord privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aprobat de Guvernul de la Londra, a anunțat miercuri seară premierul Theresa May, după o ședință de cinci ore cu membrii Cabinetului. „Este cel mai bun proiect de acord care ar fi putut fi negociat,” apreciază May.

„Guvernul a decis în mod colectivsă susținăproiectul de acord negociat cu Uniunea Europeană” a anunțat premierul britanic. „A fostcel mai buncare ar fi putut fi negociat.”

Decizia Cabinetului de la Londra a avut nevoie decinci orede discuții, dar premierul a declarat că s-au făcut pași decisivi spre ieșirea din Uniunea Europeană, iar acordul va fi finalizat în câteva zile.

„Acest lucru este în mod fermîn interesul naționalși este vorba de un acord adecvat rezultatului referendumului. Decizia protejează locuri de muncă și uniunea britanică. Este vorba de o decizie care va fi verificată intens, dar am avut de ales întrea construiun viitor pentru țara noastră saua reveniîn punctul inițial, fără a da curs promisiunii asociate referendumului”, a explicat Theresa May.

„Opțiunile pe care le avem sunt clare:acest acord, construit pe baza rezultatului referendumului – care ne aduce controlul asupra banilor noștri, asupra legilor și frontierelor, oprește libertatea de circulație, protejează locuri de muncă, securitatea și uniunea britanică – ieșirea din UEfără acordoriniciun Brexit”, a subliniat premierul. „Sunt ferm convinsă, atât cu mintea, cât și cu inima, că această alegere decisivă este în beneficiul întregii Marii Britanii.”

Proiectul de acord a fostpublicatpe site-ul guvernului britanic și are 585 de pagini, în care se clarifică pe scurt viitoarele relații ale Marii Britanii cu Uniunea Europeană.

Sprijinul propriului cabinet nu este suficient pentru Theresa May. Ea mai are de trecut de votul Parlamentului, unde vocile anti-Brexit sunt tot mai critice. De altfel, până și în Guvern, votul a fost 18/10 în favoarea proiectului de acord.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Au făcut un pact cu diavolul”. O companie uriașă a plătit „taxă de protecție” grupării...
Supărare mare în familia CATENA după nunta de 3 milioane de euro! Cum au fost...
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
Care este planul lui Trump pentru Ucraina. Expert de la Washington: „sacrifică Ucraina și ne...
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate...
Explozia pagerelor din Liban | Cum a fost planificat atacul împotriva Hezbollah. „A fost un...
Se întoarce vara în România. Pe ce dată exactă revin căldurile, potrivit meteorologilor Accuweather
Bilete de odihnă și tratament pentru pensionarii români. Acte necesare și cine beneficiază de ele
Galați, Vaslui și alte 7 județe intră de la noapte sub avertizare cod galben de...
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
Turistă ucisă de rechin într-o destinație frecventată de mulți români. Avea doar 30 de ani
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Codul Rutier 2024: Echipamente obligatorii pentru mașini. Șoferii pot primi amenzi usturătoare
Europa Centrală se pregăteşte pentru o nouă „apocalipsă" a inundaţiilor
Un om de știință spune ADEVĂRUL! Universul nu a început așa cum credem
Anunț pentru cei care stau la bloc. Se verifică de miercuri, 18 septembrie. Este obligaţia...
Dani Boy de la Insula Iubirii a uitat-o pe Mădălina. Vrea deja să își refacă...
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre...
De ce Eliza Iliescu nu mai ține legătura cu nașul ei? Ce spunea doctorul Bogdan...
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Test de cultură generală. Cu ce viteză cad fulgii de zăpadă?