Christine Lagarde consideră eficientă politica monetară în zona euro, fără a exclude noi majorări ale dobânzii

Christine Lagarde consideră eficientă politica monetară în zona euro, fără a exclude noi majorări ale dobânzii
Publicat: 04/10/2023, 18:56

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a afirmat, miercuri, că ratele dobânzii de referință din zona euro au atins niveluri care pot readuce inflația la ținta optimă de 2%, fără însă a exclude noi majorări, în timp ce vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, a atras atenția că actualele circumstanțe economice globale sunt speciale, astfel că efectele și modalitățile de politică monetară rămân incerte.

Christine Lagarde a admis că, în contextul ”modificării rapide a perspectivelor inflației”, Banca Centrală Europeană a fost nevoită să aplice ”modificări la fel de rapide în politica monetară”, ceea ce a generat ”semne de întrebare” privind ”calibrarea” metodelor.

”Banca Centrală Europeană a creat un cadru politic suficient de solid, adaptat complexității și incertitudinii circumstanțelor economice. În mod specific, deciziile viitoare sunt dependente de trei criterii: perspectivele inflației, dinamica inflației subterane și forța de transmitere a politicii monetare. Acest cadru ne-a ajutat să generăm un parcurs de înăsprire a condițiilor monetare care a început brusc, iar apoi a încetinit spre un ritm normal”, a declarat Christine Lagarde, în cursul Conferinței BCE cu tema ”Politica Monetară – Ajustarea Modalităților între Știință și Practică”.

Lagarde consideră eficient actualul nivel al dobânzii de referință, dar nu exclude noi majorări

”Acum, pe baza actualelor noastre evaluări, considerăm că principalele componente ale dobânzii BCE au atins niveluri care, dacă sunt menținute timp suficient, vor avea o contribuție substanțială pentru revenirea în timp util a inflației la ținta de termen mediu. Viitoarele noastre decizii vor continua să se bazeze pe cele trei criterii și vor asigura că dobânzile vor fi suficient de restrictive cât timp va fi necesar”, a subliniat Christine Lagarde.

Luis de Guindos: Circumstanțele globale sunt unice, se mențin presiunile asupra activităților economice

Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene, a notat, într-un discurs rostit la un eveniment separat, organizat de Banca centrală a Republicii Cipru, că activitățile economice din zona euro ”au stagnat” în prima jumătate a anului, pe fondul cererii slabe de exporturi și ”condițiilor financiare rigide”, care afectează creșterea, mai ales în sectorul producției.

”În septembrie, experții BCE au revizuit în scădere proiecțiile privind creșterea PIB-ului, mai ales anul acesta și următorul, ca urmare a efectelor mai mari de contracție generate de înăsprirea condițiilor financiare și de slăbirea mediului comercial internațional. (…) Potrivit estimărilor experților BCE, economia zonei euro ar urma să aibă o creștere de 0,7% în 2023, 1,0% în 2024 și 1,5% în 2025. (…) Proiecțiile macroeconomice din septembrie indică o medie a inflației de 5,6% în 2023, de 3,2% în 2024 și de 2,1% în 2025”, a declarat Luis de Guindos.

Vicepreședintele BCE a atras atenția că zona euro și economia mondială se confruntă cu ”o varietate de riscuri” care generează proiecții de scădere a activităților economice. ”Creșterea economică ar putea fi mai lentă dacă efectele politicii monetare sunt mai puternice decât s-ar estima sau dacă economia mondială se reduce într-un ritm mai accelerat decât arată proiecțiile, ca efect, spre exemplu, al persistenței reducerii activităților Chinei”, a explicat Luis de Guindos.

Înăsprirea liniei de politică monetară generează efecte pe piețele financiare, cu impact tot mai clar asupra economiei reale. ”La nivel mondial, modificarea modelelor comerciale și a piețelor energiei, amplificarea riscurilor climatice și angajamentul de eliminare a emisiilor poluante din economie, împreună cu riscurile geopolitice ar putea avea implicații mai îndelungate, care ar putea genera provocări mai mari asupra stabilității prețurilor. Din aceste motive, orice evaluare bazată pe comparații cu situații istorice și cu estimări bazate pe modele trebuie completată cu monitorizarea în timp real a condițiilor financiare și economice”, a subliniat Luis de Guindos.

Foto: Profimedia

Citește și:

BCE va continua MAJORAREA dobânzii de referință dacă inflația persistă

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto