Dezbaterea privind românii și bulgarii, mai aprinsă în M.Britanie decât în alte țări mari din UE

Dezbaterea privind românii și bulgarii, mai aprinsă în M.Britanie decât în alte țări mari din UE
Publicat: 18/12/2013, 19:49

Dezbaterea privind imigranții români și bulgari este prezentă și în alte mari țări europene, precum Franța și Germania, dar nu este la fel de aprinsă ca în Marea Britanie, relatează BBC News Online, care face o analiză a acestui fenomen.

De la 1 ianuarie, românii și bulgarii vor avea aceleași drepturi de a munci în Marea Britanie ca toți ceilalți cetățeni europeni, iar presa britanică anticipează un aflux de imigranți din cele două țări.

BBC analizează situația acestei teme și în alte țări europene mari.

SPANIA

Guvernul britanic a argumentat că românii, în special, sunt mai înclinați să se mute în Spania decât în Marea Britanie, pentru că acolo s-a stabilit o comunitate mare de români, iar limba este similară.

Aproximativ 869.000 de români reprezintă cel mai mare grup de imigranți din Spania – reprezentând 16 la sută din totalul cetățenilor străini care trăiesc în această țară. Dar în Spania nimeni nu pare interesat de iminenta eliminare a restricțiilor.

BBC subliniază că un fapt important este acela că, din 2009, Spania are restricții doar pentru români, nu și pentru bulgari. În plus, țara nu s-a confruntat cu același nivel al imigrației ca Marea Britanie, aceasta reprezentând un fenomen relativ nou. Și, chiar cu o rată a șomajului foarte ridicată, imigrația nu este un subiect politic fierbinte așa cum este în Marea Britanie.

FRANȚA

Situația romilor a devenit o problemă politică majoră în Franța. Ca și în Marea Britanie, există o dezbatere tot mai aprinsă în legătură cu libertatea de circulație a cetățenilor europeni și cu posibilul impact al schimbărilor, de la 1 ianuarie, în privința românilor și bulgarilor.

În teorie, Franța se confruntă și ea cu posibilitatea unui aflux de lucrători, dar se anticipează că realitatea nu va fi dramatică. Stânga acuză dreapta de alarmism, dreapta acuză stânga de naivitate, iar între timp, ministrul de Interne, Manuel Valls, a devenit cel mai popular membru al Guvernului socialist prin simplul fapt că are un discurs dur.

Toată lumea la Paris știe că sunt bande de minori romi care fură sau falși artiști. Ei vin în fiecare zi din taberele sordide în suburbii. Multe străzi comerciale sunt pline de cerșetori romi așezați în fața brutăriilor, băncilor și supermarketurilor. Dar toate persoanele cu funcții de răspundere știu că subiectul trebuie tratat cu precauție.

GERMANIA

Există îngrijorări și în Germania în legătură cu imigrația din zonele mai sărace ale Europei pentru obținerea de beneficii sociale.

Niciun politician din apropierea Guvernului nu pune la îndoială libertatea de circulație a lucrătorilor, pe care o văd drept un fundament al Uniunii Europene.

Acordul de coaliție între conservatori și social-democrați menționează în mod specific îngrijorările cu privire la fraudele cu ajutoare sociale. Anul trecut, ministrul de Interne s-a declarat îngrijorat de consecințele imigrației pe criterii economice și de „abuzurile comise în privința libertății de circulație”.

Dar dezbaterea în Germania nu este la fel de proeminentă sau aprinsă ca în Marea Britanie. Unii politicieni de dreapta din Germania se întreabă dacă nu cumva atitudinea dură a Guvernului britanic nu este determinată de politica internă și de teama față de populismul United Kingdom Independence Party (UKIP).

David „Cameron ar trebui să nu mai alerge după UKIP. Aceasta face UKIP mai puternic”, a declarat Manfred Weber de la CSU pentru Der Spiegel.

În Germania, orice nou-venit trebuie să aștepte trei luni înainte de a putea solicita ajutor social. Dosarele sunt analizate individual, iar oficialii decid dacă persoana respectivă a venit în Germania doar pentru că aceasta oferă beneficii mai mare decât țara de origine.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cafeaua așa cum o știm ar putea deveni în curând istorie