Didier Philippe, vicepreședinte MBDA: România trebuie să recupereze lipsa investițiilor în Apărare din ultimii 20 de ani

Publicat: 18/05/2018, 14:59
Actualizat: 26/03/2019, 21:25

Reporter Mihail Drăghici: Unde se situează România în acest moment pe harta intereselor companiei MBDA?

Didier Philippe: „Cred că este pe o poziție înaltă pe listă, colaborăm deja de mulți ani cu Forțele Aeriene române pentru a încerca să identificăm cele mai bune soluții în scopul atingerii cerințelor operaționale. În urmă cu zece ani discutam deja despre sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acțiune în beneficiul Forțelor Aeriene, ale armatei, acesta a fost principalul subiect. La acea vreme, nu exista niciun buget, astfel că discuțiile au condus la configurarea unui program integrat în sistemul aerian, iar acum devine un program aprobat de Parlament, în așteptarea venirii bugetului, astfel că muncim mult la acest proiect în scopul propunerii unei soluții care să nu răspundă doar cerințelor operaționale, ci și dorinței țării de revitalizare a industriei. După cum știți, România a decis să suplimenteze bugetul apărării la nivelul de 2% din PIB, din care 20-40% este pentru investiții, sunt mulți bani, și este obligatoriu ca acești bani să nu meargă doar în afară, într-un alt stat, ci să fie folosiți și pentru revitalizarea industriei de profil. De aceea, am construit proiectul nostru pentru a fi implicată cât mai mult posibil industria din România. Vă amintiți, pe 21 august, de vizita președintelui Franței, Emmanuel Macron, am semnat un acord cu reprezentanții industriei de profil din România, cu Romarm și Electronica Ploiești; de atunci lucrăm din greu cu ei pentru a conferi substanță acestui acord în materie de transfer de tehnologie, transfer de producție și servicii de întreținere pe termen lung pentru trei tipuri de rachete, evident rachete antiaeriene pentru armată, pentru Forțele Aeriene, rachete Mistral și Mica, dar, de asemenea, cu aceleași tipuri de rachete pentru programul corvetelor și pentru modernizarea fregatelor. Și vă puteți imagina că este un mare avantaj să aveți aceleași tipuri de rachete pentru Forțele Aeriene, pentru armată, pentru Forțele Navale, și, mai mult decât atât, aceste rachete sunt fabricate la nivel local, în România, sunt întreținute în România. Acesta este proiectul, deci, da, pentru a vă răspunde la întrebare, România ocupă o poziție importantă pe listă”.

Reporter: Care este evaluarea dv. despre mediul de afaceri din România? Care sunt problemele și care sunt avantajele?

Didier Philippe: „Unul dintre colegii mei a venit aici pentru prima dată după 23 de ani, când am vândut sisteme Magic Forțelor Aeriene. Și a fost foarte uimit să observe evoluția țării în această perioadă. România este acum o țară modernă, numeroase țări europene au făcut investiții în România, printre acestea numărându-se și Franța. Dar există un domeniu în care nu au fost făcute investiții și care nu a avut buget – apărarea. Prin urmare, acum trebuie recuperat decalajul, acest lucru însemnând achiziționarea de tehnologie, investițiile în echipamente moderne, instruirea oamenilor. Aceste lucruri nu pot fi făcute fără două elemente: în primul rând, bani, de aceea este importantă majorarea bugetului pentru apărare, și un partener dispus să coopereze, un partener care să nu se teamă să coopereze; după cum știți, MBDA este construită prin cooperare, cooperare între companii franceze, companii britanice, companii germane, italiene, spaniole. Acest conglomerat fiind numărul doi în lume în domeniul sistemelor de rachete și numărul unu în Europa. Aceasta este ceea ce putem oferi României – să se alăture transferului de tehnologii, transferului producției și să recupereze la nivelul tuturor tehnologiilor în care nu au fost făcute investiții în ultimii 20 de ani”.

Reporter: Considerați România o țară stabilă, cu un guvern stabil?

Didier Philippe: „În mod evident, politica nu este domeniul meu de activitate, dar România este o democrație europeană, cu alegeri, cu președinte, Guvern, miniștri, care se schimbă în funcție de situația politică, alegerile sunt unul dintre avantajele sistemului democratic, deci este vorba de o democrație europeană, schimbările sunt parte a vieții”.

Reporter: Sunteți preocupat de unele lucruri din România, de reglementările în domeniul activităților de afaceri?

Didier Philippe: „Noi, MBDA, am exportat sisteme în diverse țări cu acordul guvernelor țărilor respective, trebuie să ne adaptăm reglementărilor locale, trebuie să înțelegem, trebuie să ne situtăm cât mai aproape de dorințele statului respectiv și de regulile pe care vor să le aplice. Aceasta este activitatea noastră și suntem fericiți să o facem”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York