Experți din Franța și Germania au formulat propuneri privind reconfigurarea UE / Comunitatea europeană ar urma să aibă mai multe niveluri de integrare

Experți din Franța și Germania au formulat propuneri privind reconfigurarea UE / Comunitatea europeană ar urma să aibă mai multe niveluri de integrare
Publicat: 20/09/2023, 15:16

Experți în politici guvernamentale din Franța și Germania au elaborat propuneri privind reconfigurarea Uniunii Europene, care ar urma să devină o structură cu mai multe niveluri de integrare, în funcție de gradul de cooperare politică și economică.

Raportul Grupului de Lucru Franco-German se referă la reformele instituționale din comunitatea europeană și formulează propuneri pentru adaptarea Blocului comunitar la situația geopolitică a  secolului 21.

”Uniunea Europeană se află într-un moment critic de răscruce, marcat de modificări geopolitice, de crize transnaționale și de complexități interne. Din rațiuni geopolitice, extinderea Uniunii Europene este o prioritate a agendei politice, dar Uniunea Europeană nu este pregătită încă să primească noi membri, nici din punct de vedere instituțional, nici la nivel politic. În acest context, «un grup de lucru privind reformele instituționale» a fost convocat de guvernele Franței și Germaniei”, arată raportul obținut de site-ul Politico.eu.

Experții în politici guvernamentale din Franța și Germania constată ”complexitatea alinierii viziunilor diverse ale statelor UE” și recomandă ”flexibilizarea proceselor de reformare și extindere” în cadrul Uniunii Europene. Sunt recomandate ”acțiuni imediate pentru îmbunătățirea funcționalității Uniunii Europene”, inclusiv prin măsuri inițiale, care ar putea fi adoptate înaintea scrutinului europarlamentar din 2024. ”Mai multe reforme substanțiale – inclusiv pregătiri pentru revizuirea tratatelor – ar trebui implementate în următoarea legislatură (2024-2029)”, subliniază raportul Grupului de lucru.

Recomandările vizează trei obiective: intensificarea capacităților de acțiune ale Uniunii Europene, pregătirea extinderii UE și consolidarea principiilor statului de drept și a legitimității democratice. Experții recomandă ca principiile statului de drept să devină ”condiționalitate bugetară”, un instrument pentru sancționarea încălcărilor normelor generale ale statului de drept.

Raportul recomandă menținerea limitei de cel mult 751 de membri ai Parlamentului European, adoptarea unui nou sistem de alocare a mandatelor, prin ”Formula Cambridge”, menținerea formatului Președinției trilaterale a Consiliului UE și renunțarea la votul cu unanimitate în procesul decizional din Consiliul UE, cu excepția acțiunilor în domeniile politicii externe, securității și apărării.

Noi niveluri de integrare în cadrul comunității europene

Experții propun patru niveluri de integrare, în funcție de o serie de principii de diferențiere în cadrul Uniunii Europene. ”Uniți în diversitate în Europa: viitorul integrării europene în patru niveluri diferite: 1. cercul intern; 2. Uniunea Europeană; 3. statele asociate; 4. Comunitatea Politică Europeană”, subliniază raportul.

Raportul menționează că opiniile autorilor nu trebuie considerate poziții oficiale ale Franței și Germaniei înaintea procedurilor deliberative și a validării. Propunerile ar urma să fie discutate miercuri de reprezentanți guvernamentali ai statelor UE, în perspectiva summitului Consiliului European din octombrie.

Citește și:

Cum va arăta UE în viitor? Exercițiul de imaginație care provoacă îngrijorare. Ursula: „Țări care ar fi sub influența Rusiei sau Chinei? Imposibil!”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Elon Musk s-a întrebat de ce „nimeni nu încearcă să îi asasineze pe Biden și...
Motivul pentru care Victor Slav a părăsit-o pe Selina. Ce s-a întâmplat la Asia Express...
FOTO. Cea mai sexy fotbalistă din lume crede că e discriminată! Cum arată
Paradoxul litoralului românesc: stațiuni ca acum 30 de ani, la prețuri de actualitate: „Mergem la...
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate...
VIDEO: Dezastrul lăsat în urma inundațiilor. Un drum național este închis. Ciobani cu o turmă...
Nelson Mondialu NU este tatăl biologic al lui Livian. A invitat şi familia reală la...
Ilie Dumitrescu, secretele care îl mențin în formă la 55 de ani. Ce consumă fostul...
Un pensionar a rămas fără 400.000 de euro după ce a primit "o ofertă de...
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
”Şacalul”, bărbatul acuzat că a omorât două tinere în Constanţa, cere de pe patul de...
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Codul Rutier 2024: Echipamente obligatorii pentru mașini. Șoferii pot primi amenzi usturătoare
Europa Centrală se pregăteşte pentru o nouă „apocalipsă" a inundaţiilor
MISTERUL de la Stonehenge se adâncește! Ce au găsit acum arheologii?
Ordinul vine direct de la Comisia Europeană. Noile zone în care va fi interzis fumatul
Se schimbă totul la actele de identitate. Ce trebuie să faci de acum înainte
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre...
”Nu aș fi crezut că o să trădeze în halul ăsta” A iertat-o Ozana Barbancea...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge la birou și urlă: - Adu-mi repede o cafea, măi săracule!
Rock Hudson, viața publică și privată celui mai mare idol gay de la Hollywood