Financial Times: Criza politică de la Washington și abordarea față de Ucraina ar putea semnala revenirea izolaționismului SUA

Financial Times: Criza politică de la Washington și abordarea față de Ucraina ar putea semnala revenirea izolaționismului SUA
Publicat: 05/10/2023, 07:30

Actuala criză politică de la Washington, generată de disensiuni bugetare, inclusiv referitoare la fondurile pentru Ucraina, ar putea evidenția că Statele Unite ale Americii se îndreaptă spre ”izolaționism” la nivel mondial, în contextul în Partidul Republican tinde spre o astfel de poziționare, susținută și de mulți alegători, comentează cotidianul Financial Times.

Președintele Volodimir Zelenski nu crede că Ucraina va ajunge la epuizarea voinței de a lupta împotriva Rusiei. Dar devine din ce în ce mai dificil de ignorat potențialul termen de valabilitate al sprijinului SUA pentru această cauză. Congresmanul Matt Gaetz, unul dintre exponenții mișcării politice MAGA (Să Facem America Măreață din Nou), cel care a inițiat procedura pentru demiterea politicianului republican Kevin McCarthy din funcția de președinte al Camerei Reprezentanților, a evocat un presupus acord pe care McCarthy l-ar fi făcut cu președintele Joe Biden pentru a menține asistența destinată Ucrainei. A susținut acest lucru în pofida faptului că McCarthy a eliminat fonduri de șase miliarde de dolari pentru Ucraina din acordul pentru bugetul temporar care a permis menținerea în funcțiune a agențiilor guvernamentale.

”Aceste acțiuni au fost culminarea unor zile întunecate pentru Zelenski. Chiar presupunând că viitorul președinte al Camerei Reprezentanților ar fi înțelegător cu Ucraina, poziția Kievului oricum ar fi mai slabă decât în perioada mandatului lui McCarthy. De ceva timp, Partidul Republican merge în direcția Rusiei. Peste 80% dintre alegătorii republicani susțin în prezent candidați – Donald Trump, Ron DeSantis și Vivek Ramaswamy – care ar reduce asistența pentru Ucraina. Iar jumătate dintre americani vor, de asemenea, oprirea asistenței. Pentru prima dată după anii 1920, americanii probabil vor avea anul viitor opțiunea de a aduce un izolaționist la Casa Albă”, comentează editorialistul Edward Luce, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul: ”Revenirea izolaționismului american”.

Spre deosebire de alte perioade istorice, izolaționismul care este în ascensiune în acest moment nu vizează atingerea unei poziții de echilibru între Rusia și Ucraina. Forța acestei tendințe este dată de republicanii care îl simpatizează pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, iar ceilalți sunt marginalizați. În efortul de a se menține în funcție, Kevin McCarthy a refuzat cererea lui Zelenski de a se adresa Congresului în urmă cu două săptămâni. Sâmbăta trecută, liderul grupului republican din Senat, Mitch McConnell, a încercat să adopte un proiect care conținea fonduri pentru Ucraina, dar a întâmpinat opoziția colegilor de partid.

”Cele două partide din SUA sunt de acord, în termeni generali, că principala amenințare la adresa hegemoniei Statelor Unite este reprezentată de China. Cu toate acestea, Rusia provoacă probleme militare în prezent în spațiul occidental. Rădăcinile izolaționismului SUA vizau evitarea angajamentelor în Europa, fără a avea prea multe luări de poziții față de restul lumii. (…) Acum, republicanii cu poziții izolaționiste afirmă că războiul din Ucraina distrage atenția SUA de la contracararea amenințării reale, care este China”, subliniază editorialistul, care îi recomandă președintelui Biden să încerce să obțină cât mai multă susținere în rândul congresmenilor republicani, pentru a putea menține asistența militară pentru Ucraina.

Foto: Profimedia

Citește și:

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Semnale de alarmă din partea Washingtonului / Trump ar putea genera dubii privind existența NATO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...