Financial Times: Industria tehnologică rămâne element central în pacea intensă dintre China și SUA

Financial Times: Industria tehnologică rămâne element central în pacea intensă dintre China și SUA
Publicat: 22/09/2023, 08:30

Industria tehnologică continuă să fie un element central în relațiile dintre China și Statele Unite ale Americii, schimburile comerciale menținându-se puternice, în pofida disputelor bilaterale, notează cotidianul Financial Times.

”Dacă citim titlurile din presă, imaginea este clară: tensiunile geopolitice dintre Statele Unite și China s-au intensificat în mod alarmist, iar cele două mai mari economii ale lumii se decuplează rapid. Investitorii americani au auzit acest mesaj în ultima perioadă, ceea ce a condus la scăderea cu 200 de miliarde de dolari a valorii acțiunilor Apple luna aceasta, după informațiile despre decizia Beijingului de a interzice utilizarea telefoanelor companiei americane de către oficialii chinezi”, comentează editorialistul John Thornhill, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”Tehnologia rămâne element central în pacea intensă dintre China și Statele Unite / În pofida retoricilor aprinse, simbioza economică rămâne puternică, în beneficiul consumatorilor din ambele țări”.

Alte companii americane, inclusiv producătorul de cipuri Micron Technology, au simțit deja furia oficialilor chinezi, iar produsele lor au fost eliminate din infrastructura esențială a Chinei. Acest lucru pare a fi o măsură parțială de retorsiune față de acțiunile Washingtonului de a reduce colaborarea cu firme chineze din domeniul tehnologiei, precum Huawei, și de a interzice exporturile de cipuri în China.

Editorialistul observă că o analiză asupra tendințelor comerciale relevă ”o imagine diferită”. ”Volumul schimburilor comerciale bilaterale a atins un nivel-record anul trecut, la fel și cel al investițiilor americane directe în China. Spre deosebire de SUA și Uniunea Sovietică, care activau în principal în zone economice separate în timpul Războiului Rece, economiile Statelor Unite și Chinei rămân interconectate, mai ales în sectorul tehnologic”, subliniază editorialistul.

”Cel puțin pentru moment, pacea intensă dintre SUA și China este marcată mai mult de beneficiile colaborării reciproce decât de spectrul distrugerii reciproce. În pofida retoricilor aprinse din partea ambelor părți, simbioza economică rămâne puternică, în beneficiul consumatorilor americani și chinezi. Dar oare această situație va dura? Decuplarea deschisă a Statelor Unite de China a început în 2018, când președintele Donald Trump a impus restricții asupra exporturilor de piese esențiale și taxe vamale asupra anumitor importuri chineze. În pofida antagonismului dintre cei doi președinți, succesorul lui Trump, Joe Biden, doar a intensificat abordarea”, constată editorialistul.

Schimburile comerciale dintre SUA și China sunt însă în creștere

Datele Biroului american pentru Analize Economice (BEA) arată că volumul total al investițiilor chineze directe în China a crescut de la 108 miliarde de dolari în 2018 la 126 de miliarde de dolari în 2022. Și importurile americane din China au crescut cu 7% anul trecut, atingând nivelul-record de 564 de miliarde de dolari, deși a scăzut cota din importurile totale. În pofida pozițiilor dure ale ambelor părți, oficialii chinezi au avut grijă să nu îndepărteze investitorii strategici.

Cu toate acestea, investitorii americani au motive întemeiate să fie foarte atenți la situația din China, care se confruntă cu una dintre cele mai dure perioade economice din ultimele decenii. ”Furturile intelectuale rămân un pericol, iar mediul politic la Beijing și Washington este volatil. Dacă situația geopolitică devină urâtă, nicio companie americană nu și-ar dori să rămână cu active blocate în China, așa cum s-a întâmplat recent în Rusia după invazia din Ucraina. (…) Era competiției prin colaborare va rămâne o rută de navigație periculoasă, dar probabil se va menține, dacă nu izbucnește cumva o adevărată criză geopolitică”, concluzionează editorialistul John Thornhill.

Citește și:
Președintele SUA spune despre China că este o „bombă cu ceas”. Joe Biden: Nu vreau să rănesc China

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Victor Ciutacu l-a făcut praf pe Tolontan. „Nu am de ce să îl regret. Este....”
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum...
Venezuela se pregătește de invazie. Maduro mobilizează armata și anunță anexarea unui teritoriu cât Grecia...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Românii au luat credite pentru facturi, lemne sau porcul de Crăciun. Cât plătesc rata pentru...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Cine cedează dacă ambii șoferi au prioritate pe un drum îngust?
Cine este criminalul care a îngrozit România?! El l-ar fi decapitat pe bărbatul din Olt...
Redactorul-șef adjunct al Gazetei Sporturilor, Bogdan Stamatoiu, în stare gravă după ce a fost implicat...
Părintele Cleopa a avut parte de o vizită ciudată la bordei
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
EXCLUSIV. Tolontan se răzbună pe Ringier! Planul diabolic pus la cale după ce a fost...
Revoluția CUANTICĂ este AICI! Anunțul făcut ASTĂZI de cel mai puternic OM din lume
BANCNOTELE CARE DISPAR definitiv! Decizia care se pregătește chiar acum
Teroare în Europa. Se așteaptă atentate de sărbători
Tradiții și superstiții de Moș Nicolae. La ce trebuie să fie atenți românii în data...
BANCUL ZILEI. Bulă: Iubito, uită-te ce vreme frumoasă este afară și tu stai în bucătărie...