Financial Times: Vladimir Putin așteaptă ca Washingtonul să păstreze tăcerea, pentru a crea o ZONĂ DE INFLUENȚĂ în Europa

Financial Times: Vladimir Putin așteaptă ca Washingtonul să păstreze tăcerea, pentru a crea o ZONĂ DE INFLUENȚĂ în Europa
Publicat: 02/04/2024, 07:30

Președintele Vladimir Putin așteaptă ocazia de a restabili sfera de influență a Rusiei în Europa, iar obținerea de către Donald Trump a unui nou mandat de președinte al Statelor Unite ar genera presiuni fără precedent asupra alianței occidentale, comentează cotidianul Financial Times.

În momentul căderii Zidului Berlinului, Vladimir Putin se afla în Germania de Est, lucrând pentru KBG. În primul său memoriu, publicat în 2000, Putin a povestit că a cerut unei unități a Armatei Roșii să protejeze sediul KBG din Dresda. Dar răspunsul l-a șocat: ”Nu putem face nimic fără ordinul Moscovei, iar Moscova tace”. ”Am avut sentimentul că țara nu mai exista, că dispăruse”, a notat Vladimir Putin.

”Lecția pe care Putin pare să o fi învățat în 1989 este că marile imperii se pot prăbuși din cauza problemelor interne. După ce a observat că Moscova a trecut la tăcere, Putin ar putea spera acum că Washingtonul va ajunge la tăcere și că se va prăbuși «imperiul american». Văzute de la Moscova, posibilitățile ar putea părea tentante. Alegerea lui Donald Trump pentru al doilea mandat de președinte al SUA ar plasa alianța occidentală sub presiuni fără precedent. Modificările politice care ar putea fi inițiate de Trump, precum retragerea totală a sprijinului pentru Ucraina sau retragerea SUA din NATO, constituie doar una dintre potențialele rute de atingere a obiectivelor Rusiei”, constată Gideon Rachman, într-un editorial publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”Putin așteaptă ca Washingtonul să tacă /Liderul rus vede o oportunitate de restabilire a sferei de influență în Europa”.

Editorialistul atrage atenția că un alt risc nu depinde de modificări conștiente ale politicilor Casei Albe.

”În acest scenariu, după alegerea lui Trump, sistemul american de guvernare și societatea ar ajunge într-o stare a dezordinii. Preocupate de propriile conflicte, elitele americane ar pierde voința sau capacitatea de a proiecta putere în lume”, subliniază editorialistul, considerând ”plauzibilă” izbucnirea unei crize politice majore după realegerea lui Trump, dat fiind că acesta a semnalat că se va răzbuna pe adversarii politici.

Grupurile politice pro-Trump au planificat acțiuni de epurare a personalului agențiilor guvernamentale. Oficiali din cadrul Pentagonului se tem că Trump îi consideră lipsiți de loialitate pe comandanții militari care au refuzat să mobilizeze trupe pe străzile marilor orașe. Există temeri că Trump ar putea numi autoritariști în funcții de conducere ale serviciilor secrete și armatei.

Iar problemele pot apărea și dacă Trump pierde alegerile în confruntarea cu Joe Biden.

”Cine poate crede că Trump sau susținătorii lui ar accepta înfrîngerea? O reeditare a insurecției din 6 ianuarie 2021 pare destul de plauzibilă, de data aceasta cu sprijin suplimentar din partea politicienilor și instanțelor la nivel statal. Toate acestea pot genera o criză majoră în SUA și ceea ce Putin a numit, în contextul sovietic, drept «paralizia puterii». Un Washington paralizat ar genera oportunități pentru Moscova și Beijing”, subliniază editorialistul.

Europa ar putea opune rezistență Rusiei

Spre deosebire de blocul sovietic din 1989, sistemul de alianțe al SUA în Europa se bazează pe consens. Este ”un imperiu pe bază de invitație”, cum nota teoreticianul politic Geir Lundestad.

În timp ce polonezii și cehii au cerut insistent retragerea trupelor sovietice în 1989, țările Uniunii Europene ar fi îngrozite acum dacă s-ar retrage forțele americane.

”S-au schimbat multe lucruri din 1989 până acum la Moscova, Washington, Berlin și Varșovia, dar un lucru constant este determinarea europenilor de a opune rezistență dominației ruse. Națiunile UE sunt dureros de conștiente de cât de mult sunt dependente de puterea militară americană. Dar sunt și determinate să acționeze. Este posibil ca Washingtonul să devină tăcut în următorul an. Dar acest lucru nu înseamnă că Rusia va putea da înapoi ceasul Europei până în 1988”, concluzionează editorialistul.

Foto: Profimedia

Citește și:

Franța cere Chinei să transmită ”mesaje CLARE” Rusiei /Parisul așteaptă o soluție bazată pe dreptul internațional în Ucraina

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
„Decapitare” la vârf, în Antena 1! Celebrul prezentator a fost dat afară
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Femeie din Bacău, alergată de un poliţist de la circulaţie ca să fie amendată. Trecuse...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Unul dintre cei mai iubiți preoți s-a stins din viață la doar 49 de ani....
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Oradea face senzaţie în lume. Fitch reconfirmă oraşul în grupa cu cea mai ridicată credibilitate
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Verdict pentru CARNEA de PUI din magazine. Toată România trebuie să afle
Calvarul de care scapă pacienții. Documentul se va putea obține online
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
"Ne uimește cu răbdarea ei". Anunțul făcut de medicul veterniar despre pisicuța care a venit...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Un studiu șocant arată că multe medicamente împotriva cancerului sunt apă de ploaie