Guvernul libanez și-a anunțat luni demisia

Guvernul libanez și-a anunțat luni demisia
Guvernul libanez ar urma să demisioneze luni - surse. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10/08/2020, 19:00
Actualizat: 10/08/2020, 19:00

Guvernul Libanului, condus de Hassan Diab, i-a înaintat demisia președintelui țării, Michel Aoun, pe fondul protestelor provocate de criza economică cu care se confruntă țara, dar și ca urmare a exploziei de marți din portul Beirut.

Guvernul libanez a demisionat
Guvernul de la Beirut, condus de Hassan Diab, și-a prezentat demisia colectivă luni. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Hamad Hassan, citat de Associated Press. Acesta a explicat că premierul Diab s-a îndreptat către Palatul Prezidențial pentru a-i prezenta președintelui Michel Aoun demisia sa și a tuturor membrilor Guvernului.
Știrea inițială:
Guvernul Libanului ar urma să demisioneze luni, la mai puțin de o săptămână după explozia din portul Beirut, care a dus la moartea a peste 160 de persoane și a scos mii de oameni în stradă, au informat două surse guvernamentale.

Un oficial din cadrul Guvernului a declarat pentru CNN că demisia ar urma să fie anunțată luni seara.

Informația a fost confirmată pentru Reuters de către ministrul Sănătății de la Beirut, care a mai declarat că premierul va face anunțul în jurul orei locale 19:30 (19:30, ora României, n. red.).

Trei miniștri din Cabinetul Diab au demisionat deja, la fel ca șapte parlamentari.

Libanul se confrunta deja cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, agravată și de pandemia de COVID-19, iar Guvernul a fost de-a lungul ultimelor luni ținta unor acuzații de corupție.

Explozia de marți, care a afectat cea mai mare parte a capitalei libaneze, a fost cauzată de o gravă neglijență, ceea ce a dus la o acutizare a nemulțumirilor în rândul populației.

Premierul Hassan Diab a ajuns la putere în luna decembrie, la două lui după ce protestele masive ale cetățenilor au dus la căderea guvernului precedent, condus de Saad Hariri.

Guvernul Diab este format în mare parte din tehnocrați și este sprijinit de majoritatea partidelor politice, inclusiv de gruparea șiită Hezbollah, susținută de Iran.

Acum, țara va fi nevoită să găsească un al treilea premier în mai puțin de un an, iar misiunea nu va fi una simplă, dată fiind situația actuală a Libanului.

Libanul, o țară afectată de mai multe crize în același timp

Lira libaneză și-a pierdut 70% din valoare din luna octombrie 2019, când au început protestele antiguvernamentale.

Nivelul sărăciei a crescut enorm, Banca Mondială estimând că mai bine de jumătate din populație va trăi în sărăcie până la finalul acestui an.

Guvernul nu a reușit nici să tempereze criza din sistemul bancar, în contextul în care statul nu a adoptat legea controlului de capital, ceea ce a agravat lipsa de lichidități.

Mai mult, băncile au impus limite în ceea ce privește retragerile de bani de la bancomate în ultimul an, ceea ce a afectat grav nivelul de trai din Liban. Între timp, miliarde de dolari ar fi fost retrași din țară de către oamenii de afaceri și politicieni, fapt care a agravat și mai mult criza de valută cu care se confruntă țara.

Criza financiară din Liban a fost agravată la începutul anului de restricțiile impuse de Guvern pentru limitarea numărului de cazuri de COVID-19.

Miniștrii din Guvernul Diab au acuzat în repetate rânduri elita politică de faptul că le-ar fi pus bețe în roate în ceea ce privește reformele. Mai mulți politicieni libanezi care au legături cu reprezentanții sectorului bancar au dus la întreruperea negocierilor cu Fondul Monetar Internațional după ce organizația internațională a cerut o reglementare mai strictă a activităților băncilor ca o condiție pentru acordarea unui împrumut Beirutului.

Protestele din acest weekend au fost unele dintre cele mai mari și mai violente care au avut loc la Beirut în ultimul an. Protestatarii au ocupat mai multe ministere și au aruncat cu pietre și alte obiecte în forțele de ordine. Poliția a folosit gaze lacrimogene, dar și gloanțe de cauciuc și gloanțe reale, pentru a controla mulțimea.

Autoritățile de la Beirut au anunțat că bilanțul exploziei petrecute marți în zona portuară a capitalei libaneze a ajuns la cel puțin 160 de morți.

Președintele țării, Michel Aoun, a anunțat că 2.750 de tone de nitrat de amoniu, folosit în fertilizatori, dar care este utilizat și pentru fabricarea de bombe, fusese depozitat timp de șase ani în portul Beirut fără măsuri de securitate, ceea ce Aoun a descris ca fiind „inacceptabil”.

Deflagrația a fost atât de puternică încât a fost auzită și în Cipru, Israel și Iordania.

Comisia Europeană a anunțat că va acorda asistență financiară de urgență pentru Liban în urma exploziei.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York