Acuzații grave planează asupra lui Klaus Schwab, cel care a fost, timp de peste cinci decenii, figura emblematică a Forumului Economic Mondial.
Klaus Schwab, 87 de ani, fondatorul celebrului eveniment de la Davos, este investigat de propria organizație după apariția unei scrisori anonime în care se vehiculează existența unor abateri financiare și etice comise de Schwab și soția sa.
Potrivit The Wall Street Journal, Consiliul de administrație al Forumului a convocat o ședință de urgență chiar în duminica Paștelui, în urma primirii unei scrisori anonime.
În cadrul acestei întâlniri, membrii consiliului au votat în unanimitate deschiderea unei anchete independente. Decizia a dus la o reacție rapidă din partea lui Klaus Schwab, care a ales să demisioneze imediat din funcția de președinte, renunțând la planul anterior de a rămâne în funcție pentru o perioadă de tranziție până în 2027.
„În urma anunțului meu recent și pe măsură ce intru în al 88-lea an de viață, am decis să mă retrag din funcția de președinte și din cea de membru al consiliului de administrație, cu efect imediat”, a declarat Schwab.
Aceasta include acuzații potrivit cărora Klaus Schwab a cerut angajaților tineri să retragă mii de dolari de la bancomate în numele său și a folosit fondurile Forumului pentru a plăti masaje private în camere de hotel. De asemenea, se susține că soția sa, Hilde, fostă angajată a Forumului, a programat reuniuni „simbolice” finanțate de Forum pentru a justifica călătorii de lux în vacanță pe cheltuiala organizației.
Scrisoarea ridică, de asemenea, preocupări cu privire la modul în care Klaus Schwab a tratat angajații de sex feminin și la modul în care conducerea sa de-a lungul deceniilor ar fi permis ca multe cazuri de hărțuire sexuală și alte comportamente discriminatorii să rămână necontrolate la locul de muncă, acuzații care au fost ridicate într-un articol din Wall Street Journal și investigate anterior de Forum. Forumul a contestat reportajul din Journal la momentul respectiv, iar Schwab a negat acuzațiile împotriva sa.
„Ne simțim obligați să împărtășim o relatare cuprinzătoare a eșecurilor sistemice de guvernanță și a abuzurilor de putere care au avut loc de-a lungul multor ani sub autoritatea necontrolată a lui Klaus Schwab”, se arată în scrisoare, care precizează că a fost trimisă de actuali și foști angajați ai Forumului.
Una dintre acuzațiile formulate în scrisoare este utilizarea de către familia Schwab a Villa Mundi, o proprietate de lux achiziționată de Forum înainte de pandemie, lângă sediul organizației din Geneva.
Hilde Schwab a ajutat la supravegherea renovării proprietății, care intrase în degradare. Renovarea a inclus materiale precum sticlă reciclată și plase de pescuit, conform rapoartelor de știri locale.
Atât Klaus Schwab, cât și soția sa, Hilde, neagă acuzațiile și au declarat că proprietatea a fost folosită doar în scopuri legate de activitățile Forumului.
Forumul Economic Mondial a emis o declarație în care anunță deschiderea unei investigații independente, realizate cu sprijinul unui consilier juridic extern, și afirmă că „ia aceste acuzații în serios, dar ele rămân nedovedite și va aștepta rezultatul anchetei pentru a face alte comentarii.”
Ca parte a măsurilor de răspuns, Peter Brabeck-Letmathe, fostul CEO al Nestlé, a fost numit președinte interimar, iar un comitet de selecție a fost înființat pentru alegerea unui nou lider.
În ciuda demisiei sale și a vârstei înaintate, Schwab a declarat, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că intenționează să-și apere reputația prin toate mijloacele legale. El a anunțat că va intenta un proces împotriva autorului scrisorii anonime și împotriva „oricărei persoane care răspândește aceste neadevăruri.”
Într-un gest de bună credință față de organizație, Schwab a renunțat la pensia sa anuală în valoare de 5 milioane de franci elvețieni.
foto: Profimedia