Operațiunea „Stepa Grizzly”. SUA publică raportul serviciilor secrete despre cum Rusia a atacat cibernetic America

Operațiunea „Stepa Grizzly. SUA publică raportul serviciilor secrete despre cum Rusia a atacat cibernetic America
Publicat: 02/01/2017, 15:22
Actualizat: 26/03/2019, 13:27

Raportul are 13 pagini, este făcut de Departamentul pentru Securitate Internă (Homeland Security), în colaborare cu FBI, și detaliază metodele folosite de „serviciile secrete civile și militare rusești” pentru a compromite și exploata rețele și servere asociate cu alegerile din SUA, precum și ale unor entități private, guvernamentale și politice americane. Raportul denumește această operațiune „Grizzly Steppe” (Stepa Grizzly).

Raportul a fost publicat joi în SUA, în contextul în care 35 de diplomați ruși și familiile lor au fost anunțați de administrația SUA că sunt expulzați pentru spionaj și că au 72 de ore să părăsească țara. Raportul arată că anterior documentele oficiale nu au atribuit atacurile direct unui actor statal, dar că acum această atribuire către Rusia este sprijinită de indicatori tehnici strânși de comunitatea de servicii secrete americane, precum și de sectorul privat.

„Aceste operațiuni cibernetice au inclus campanii de spearphishing care au țintit organizații guvernamentale, entități de infrastructură critică, think-tank-uri, universități, organizații politice și corporații, ducând la furtul de informații. În unele cazuri, actorii serviciilor de informații ruse s-au dat drept alții, ascunzându-se în spatele unor identități online false, create pentru a păcăli victima să atribuie greșit sursa atacului”, arată raportul.

Raportul arată că „Guvernul SUA confirmă că doi actori diferiți ai serviciilor secrete rusești au participat la penetrarea unui partid politic american (este vorba despre serverele Convenției Naționale a Partidului Democrat – n.r.). Primul actor, cunoscut drept APT 29, a pătruns în sistemele partidului în vara lui 2015, în timp ce al doilea actor, cunoscut drept APT28, a pătruns în primăvara lui 2016″.

Potrivit mai multor companii private de securitate specializate în securitate informatică, cum ar fi Crowdstrike și ThreatConnect, hackerii au folosit metoda clasică de spearfishing sau email phishing, prin care utilizatorii au fost păcăliți să-și introducă datele personale pe un site fraudulos, copie fidelă a site-ului original.

„Prin mesaje electronice spearphishing, destinatarii au fost păcăliți să-și schimbe parolele folosind un site fraudulos găzduit pe un domeniu deținut de APT28 (un grup de hackeri ruși). Folosind datele obținute, APT28 a reușit să obțină acces și să sustragă date”, se afirmă în raport.

Documentul publicat de autoritățile americane oferă o listă de fișiere, programe de tip malware și date electronice care indică spre hackerii ruși. De asemenea, este publicată și lista numelor folosite de hackerii ruși.

CITEȘTE AICI RAPORTUL INTEGRAL AL SERVICIILOR SECRETE ALE SUA

Potrivit unui oficial american, citat de cotidianul The New York Times, scopul publicării acestui document este acela „de a rușina Guvernul rus prin dezvăluirea către public a tacticilor, tehnicilor și procedurilor sale”.

Potrivit agențiilor de securitate americane, grupul Advanced Persistent Threat 28 (APT 28), cunoscut și drept Fancy Bear, ar avea legături cu GRU, serviciul rus de spionaj militar. Grupul este suspectat că ar fi fost implicat și în atacurile cibernetice ce au vizat Agenția Mondială Antidoping, canalul de televiziune TV5 Monde și OSCE.

Un alt grup implicat în operațiunea din SUA indicat în raport este APT29, cunoscut și drept Cozy Bear, despre care se crede că ar avea legături cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia.

În cadrul acestor operațiuni, a fost folosit și numele Guccifer 2.0, care se descria drept un hacker român, și care s-a dat drept autorul atacurilor asupra Partidului Democrat. Cu toata acestea, totul ar fi fost de fapt pus la cale de cele două grupări ruse de hackeri sprijiniți de serviciile secrete de la Moscova.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”