Patru senatori americani cer Occidentului un „răspuns strategic la agresiunile lui Putin în Ucraina”

Patru senatori americani cer Occidentului un răspuns strategic la agresiunile lui Putin în Ucraina
Senatorii republicani care au vizitat recent Norvegia, Estonia, Letonia, Lituania și Republica Moldova, îndeamnă SUA, UE și NATO la un răspuns strategic față de actele de agresiune comise de Vladimir Putin în Ucraina, într-un articol publicat în ediția online de sâmbătă a Washington Post.
Publicat: 26/04/2014, 15:00
Actualizat: 03/02/2019, 20:58

Senatorii John McCain (Arizona), John Barrasso (Wyoming), John Hoeven (North Dakota) și Ron Johnson (Wisconsin) afirmă că „aliații vor un răspuns imediat față de anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia și (față de) subversiunea care loc în prezent în Ucraina”, apreciind că „Rusia lui Putin se îndreaptă către o direcție întunecată. Nu există o resetare a acestei relații. Nu ne putem întoarce la relații obișnuite”.

„Statele occidentale au avut speranțe mari pentru relațiile noastre cu Rusia, după Războiul Rece, și au acționat pe această bază. Am furnizat ajutoare în valoare de miliarde de dolari Rusiei, în tranziția de la comunism. Am creat noi mecanisme de consultare. Am extins legăturile comerciale”, enumeră cei patru senatori, adăugând că NATO s-a angajat să nu mobilize capabilități militare pe teritoriul noilor aliați.

„Pe scurt, Occidentul a încercat să includă Rusia în promisiunea unei Europe întregi, libere și pașnice – o viziune despre care credem în continuare că va fi benefică tuturor participanților”, subliniază ei.

„Din nefericire, speranța construirii unei relații cu Rusia s-a evaporat în timpul (președințeiei) lui Putin”, scriu cei patru senatori, apreciind că „un rival prietenos s-a transformat, în cel mai bun caz, într-un adversar neprietenos”.

„Putin nu-și va compromite încercarea de a cuceri și domina vecinii suverani ai Rusiei (cel puțin nu ca un mijloc cinic de a-și construi acasă susținerea unui regim corupt și autocratic)”, continuă ei, adăugând că șeful statului rus va continua „să se joace cu diplomați occidentali nerăbdători să evite conflictul, dar numai cu scopul de a-și consolida câștigul, diviza Statele Unite și Europa și de a câștiga timp pentru a avansa”.

„Slăbiciunea Occidentului îl încurajează pe Putin”, iar „singurul lucru pe care acesta-l respectă și care-i poate schimba calculele este o putere mai mare”, subliniază aceștia.

Membrii delegației din care a făcut parte McCain îndeamnă Statele Unite să-și construiască politica pe această bază, și totodată la „extinderea sancțiunilor asupra unor bănci ruse majore, firme din domeniul energetic și alte sectoare – ca cel al industriei armamentului – care servesc ca instrumente în politica externă a lui Putin”.

Ei îndeamnă, de asemenea, la „expunerea celei mai flagrante corupții a oficialilor ruși, ruperea acestor persoane, asociaților în afaceri și rudelor lor de economiile occidentale și (impunerea acestora a unor interdicții de) călătorie”, notând că unii dintre aliații europeni ar putea spera la evitarea unor sancțiuni dure, dar avertizându-i că „măsuri slabe nu-l vor opri pe Putin” și apreciind că este necesar ca aceste „costuri să crească în viitor”.

„Acțiunile lui Putin în Ucraina necesită un răspuns strategic”, subliniază ei, precizând că acest lucru nu înseamnă „un nou Război Rece”, ci „recunoașterea provocărilor de ordin geopolitic ale lui Putin la adresa ordinii din Europa de după Războiul Rece și pregătirea pentru o relație și mai competitivă cu Rusia”.

Grupul îndeamnă NATO „să se reangajeze față de misiunile sale centrale de disuasiune și apărare colectivă” care, în opinia lor, este necesar să constea în „reechilibrarea poziției și prezenței forțelor Alianței (Nord-Atlantice)”.

„Capabilitățile militare NATO trebuie consolidate și distribuite mai egal în cadrul Alianței, inclusiv printr-o prezență mai robustă și mai persistentă în Europa Centrală și statele baltice”, recomandă ei, notând că s-au făcut deja pași în această direcție, și îndemnând ca aliații NATO să-și respecte „cât mai rapid posibil” angajamentul de a aloca 2% din PIB Apărării.

Senatorii insistă, în finalul articolului, asupra „nevoii unei strategii energetice transatlantice”, „învingerii războiului de idei din rândul populațiilor vorbitoare de rusă din fosta Uniune Sovietică”, denunțând faptul că această „propagandă a lui Putin se bazează pe minciuni” și îndemnând la „comunicarea adevărului, în rusă, către populațiile vorbitoare de rusă din Europa”.

Senatorii republicani își încheie articolul îndemnând Occdentul să „furnizeze o susținere diplomatică, economică și militară Ucrainei, (Republicii) Moldova, Georgiei și celorlalte state europene care aspiră să facă parte din comunitatea transatlantică” și să arate că „ușile NATO și Uniunii Europene (UE) rămân deschise” pentru cei care respectă standardele acestor organizații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
O nouă obligație UE în România. Românii nu vor mai găsi în magazine din iulie
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Nikola Tesla a iubit o porumbiță. „Dintre toate lucrurile, cel mai mult îmi plăceau cărțile”
×