Primele efecte ale blocadei lui Trump: cetățeni arabi cu vize au fost împiedicați să intre în SUA, Google își recheamă angajații imigranți

Primele efecte ale blocadei lui Trump: cetățeni arabi cu vize au fost împiedicați să intre în SUA, Google își recheamă angajații imigranți
Publicat: 28/01/2017, 20:38

Deși inițial efectele ordinului semnat de Donald Trump vineri seară nu au fost foarte clare, ele și-au dovedit implicațiile în practică. Haosul s-a instaurat pe aeroporturile internaționale, cetățenii arabi ai celor 7 state musulmane vizate trezindu-se cu accesul interzis la bordul avioanelor către SUA sau reținuți de autoritățile americane la sosire, până la lămurirea situației, indiferent că aceștia aveau vize de imigrant valabile sau chiar cărți verzi emise de SUA, adică drept permanent de rezidență și muncă pe teritoriul american.

Cinci irakieni și un cetățean din Yemen, care urmau să se îmbarce într-un avion al companiei Egypt Air programat să decoleze spre New York, au fost opriți de autoritățile egiptene la Cairo, după ce intrarea pe teritoriul Statelor Unite le-a fost interzisă, au declarat surse de la Aeroportul din Cairo. Aceștia aveau deja vize valabile pentru Statele Unite.

„Pasagerii, care erau însoțiți de un reprezentant al Agenției ONU pentru Refugiați, au fost informați despre interdicția (de intrare pe teritoriul SUA) și au fost direcționați să contacteze ambasadele americane care au emis vizele”, a declarat o sursă anonimă.

De asemenea, doi refugiați irakieni care sosiseră în SUA, la New York, vineri noapte, au fost reținuți pe aeroport, avocații lor cerând eliberarea lor imediată. Unul dintre refugiați, Hamid Khalid Darweesh, ar lucra de 10 ani pentru guvernul SUA, în Irak, conform New York Times.

Companiile aeriene KLM și Air Canada au confirmat oficial că nu mai pot lua la bord în cursele către SUA pasagerii care au pașapoarte din cele 7 țări vizate de ordinul lui Trump, pentru că aceștia nu mai sunt primiți pe teritoriul american.

De asemenea, gigantul IT Google ar fi decis să își cheme înapoi circa 100 de angajați imigranți, care au plecat în țările de origine, de teamă că aceștia nu ar mai putea reveni înapoi, arată un document citat de Bloomberg News. Google nu a confirmat, dar nici nu a negat informația. Cei 100 de angajați Google lucrează în SUA, însă vineri, când Trump a semnat ordinul, se aflau plecați din țară.

„Suntem îngrijorați de impactul acestui ordin și de orice propuneri care ar impune restricții asupra angajaților Google și familiilor lor sau care ar putea crea bariere pentru aducerea în SUA a unor mari talente. Vom continua să ne facem cunoscute punctele de vedere asupra acestor probleme liderilor de la Washington și din alte părți”, arată o declarație Google, citată de The Guardian.

Interdicția de acces pe teritoriul american se extinde și asupra deținătorilor de carte verde, care au deci deja drept permanent de rezidență și muncă în SUA, a explicat pentru Reuters Gillian Christensen, purtătoare de cuvânt a Homeland Security. Accesul în SUA pentru aceștia se va putea face prin decizii justificate, de la caz la caz, conform ordinului semnat de Trump.

Iranul a condamnat ordinul semnat de Trump, spunând că este „un afront deschis împotriva lumii musulmane și a națiunii iraniene și se va transforma într-un mare cadou pentru extremiști”, conform Reuters. Iranienii sunt cei mai numeroși vizitatori ai SUA dintre cele 7 națiuni vizate de ordinul lui Trump, doar în 2015 intrând pe teritoriul american în jur de 35.000 de iranieni.

Iranul a anunțat de altfel sâmbătă că răspunde cu măsuri de reciprocitate, interzicându-le cetățenilor americani accesul pe teritoriul iranian. „În timp ce respectăm poporul american și facem distincția între acesta și politicile ostile ale guvernului SUA, Iranul va implementa principiul reciprocității, până când limitările ofensatoare ale SUA împotriva cetățenilor iranieni vor fi ridicate”, arată ministerul iranian de Externe.

„Nu credeam că așa ceva se poate întâmpla în America. Nu pot să mă întorc în Iran și este posibil să nu pot să mă întorc nici aici, locul care a devenit a doua mea țară”, a declarat pentru Reuters Mohammad Hossein Ziya, un iranian de 33 de ani care a venit în SUA în 2011, după ce a fugit din Iran din cauza poziției sale politice, iar acum locuiește în Virginia, plănuind ca săptămâna viitoare să plece în Dubai pentru a-și vizita tatăl.

„În Iran, nu li se mai permite să se urce în avion”, a declarat și Saleh Taghvaeian, un alt iranian, care predă la Oklahoma State University și care se teme acum că soția sa nu se va mai putea întoarce din Iran, unde a plecat pentru o vizită.

Președintele SUA Donald Trump a semnat vineri o interdicție de 4 luni pentru refugiații din Siria și pentru cetățenii din alte 6 state majoritar musulmane de a mai intra în SUA. Măsura, care a stârnit controverse aprinse, ar fi menită să protejeze americanii de atacurile teroriste. „Nu îi vrem aici”, a spus Trump. Cetățenii din Siria, Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan și Yemen nu mai pot intra în SUA, nemaifiindu-le eliberate vize, după ordinul semnat de Trump. Printre măsurile semnate de Trump, sunt incluse și revizuiri sau verificări ale procesului de acordare a vizelor pentru cetățenii din toată lumea.

„Stabilesc noi măsuri de verificare pentru a-i ține pe teroriștii radicali islamiști în afara Statelor Unite ale Americii. Nu îi vreau aici. Vrem să îi primim în țara noastră pe cei care vor sprijini țara noastră și vor iubi adânc poporul nostru”, și-a justificat Trump măsura, conform Reuters.

Textul ordinului semnat de Trump stabilește, conform BBC: suspendarea programului de admisie în SUA al refugiaților, pentru 4 luni; interzicerea refugiaților din Siria până când au loc „schimbări semnificative”; suspendarea pentru 90 de zile a accesului în SUA pentru cetățenii din Irak, Siria și „zone cu probleme”, acestea fiind Iran, Libia, Somalia, Sudan și Yemen; prioritizarea aplicațiilor pentru statutul de refugiat pe baza persecutării religioase, doar dacă persoana care aplică face parte dintr-o minoritate religioasă în țara de origine; plafonarea la limita de 50.000 de refugiați primiți în SUA în 2017, adică mai puțin de jumătate decât stabilise Barack Obama.

Excepția privind persecuția minorităților religioase ar fi menită să îi ajute pe creștinii din Siria, a explicat Trump.

Alte măsuri incluse în ordin privesc o evaluare pe larg a informațiilor cerute de la cetățenii tuturor celorlalte state pentru acordarea de vize, revizuirea schemelor de vize între națiuni, pentru asigurarea faptului că sunt „cu adevărat reciproce” față de cetățenii SUA, dar și suspendarea imediată a Programului Visa Interview Waiver (care vizează reînnoirea unor categorii de vize pentru străinii care au deja viză de SUA).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
S-A DECIS PLATA a câte 3.000 de euro pe lună. Banii intră direct ÎN CONTUL...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Motivul pentru care Paula Seling a vrut să plece definitiv din România: ”Drumul meu era...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții...