Raport Oxfam: E nevoie de noi taxe pentru super-bogații lumii. Cei mai bogați 1% oameni de pe planetă au obținut două treimi din avere după venirea pandemiei

Raport Oxfam: E nevoie de noi taxe pentru super-bogații lumii. Cei mai bogați 1% oameni de pe planetă au obținut două treimi din avere după venirea pandemiei
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 16/01/2023, 15:19
Actualizat: 16/01/2023, 15:19

Cei mai bogați 1% oameni de pe planetă au obținut două treimi din avere după venirea pandemiei, aceștia rotunjindu-și veniturile cu circa 26 de miliarde de dolari, arată un raport al organizației non-guvernamentale Oxfam.

În acest context, Oxfam a cerut acțiuni imediate după ce inegalitatea globală a crescut în urma izbucnirii pandemiei. Aproape două treimi din noua bogăție acumulată de la începutul pandemiei a ajuns la cei mai bogați 1% oameni de pe planetă.

Oxfam este o confederație britanică formată din 21 de organizații caritabile care luptă pentru eliminarea sărăciei.

Într-un raport care coincide cu reuniunea anuală a elitei globale de la Forumul Economic Mondial de la Davos, organizația de caritate a spus că cei mai bogați oameni au lumii s-au ales cu încă 26 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2021. Aceasta a reprezentat 63% din bogăția totală nouă, restul revenind celor 99% din oameni.

Oxfam a declarat că, pentru prima dată într-un sfert de secol, creșterea bogăției extreme a fost însoțită de o creștere a sărăciei extreme și a cerut ca noi taxe să fie percepute pentru cei super-bogați.

Politicile introduse pentru combaterea impactului economic al Covid 19 – cum ar fi reducerile ratelor dobânzilor și procesul de creare a banilor cunoscut sub numele de relaxare cantitativă – au sporit valoarea proprietăților și acțiunilor, care tind să fie deținute de oamenii super-bogați.

Averea combinată a miliardarilor a crescut cu 2,7 miliarde de dolari pe zi

Potrivit raportului Oxfam, pentru fiecare dolar câștigat în cei doi ani de către o persoană dintre cei 90% aflați în subsolul clasamentului, un bogat a câștigat 1,7 milioane de dolari.

În ciuda micilor scăderi din 2022, averea combinată a miliardarilor a crescut cu 2,7 miliarde de dolari pe zi. Câștigurile pandemiei au venit după un deceniu în care atât numărul, cât și bogăția miliardarilor s-au dublat.

„Realitatea economică actuală este un afront la adresa valorilor umane de bază. Sărăcia extremă crește pentru prima dată în ultimii 25 de ani și aproape un miliard de oameni suferă de foame, dar pentru miliardari, fiecare zi este una bună. Crizele multiple au împins milioane de oameni la pragul colapsului. Guvernele trebuie să înceteze să acționeze în interesul personal al câtorva oameni. Cum putem accepta un sistem în care cei mai săraci oameni din multe țări plătesc taxe mult mai mari decât cei super-bogați? Guvernele trebuie să introducă acum taxe mai mari pentru cei super-bogați”, afirmă Danny Sriskandarajah, directorul executiv al Oxfam Marea Britanie.

Cum motivează Oxfam cererea de supra-taxare a super-bogaților lumii

  • Companiile din sectorul alimentar și energetic și-au dublat profiturile în 2022, plătind 257 de miliarde de dolari acționarilor bogați într-un moment în care peste 800 de milioane de oameni sufereau de foame.
  • Doar 4 cenți din fiecare dolar din veniturile fiscale au provenit din impozitele pe avere și jumătate din miliardarii lumii trăiau în țări care nu aplică impozite pe moșteniri, din banii pe care îi dăruiesc copiilor lor.
  • O taxă de până la 5% pe multimilionarii și miliardarii lumii ar putea strânge 1,7 miliarde de dolari pe an, suficient pentru a scoate 2 miliarde de oameni din sărăcie și pentru a finanța un plan global pentru a pune capăt foametei.

Într-o prefață a raportului, ministrul de finanțe al Columbiei, José Antonio Ocampo, afirmă că: „Impozitarea celor mai bogați nu mai este o opțiune – este o necesitate. Inegalitatea globală a explodat și nu există o modalitate mai bună de a combate inegalitatea decât prin redistribuirea bogăției”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Românii de la bloc riscă mari amenzi. Multă lume face asta când gătește, acum e...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii