Război Rece la Moscova. Cu ce situație se confruntă angajații ambasadei SUA

Război Rece la Moscova. Cu ce situație se confruntă angajații ambasadei SUA
Publicat: 28/10/2014, 08:00
Actualizat: 11/04/2019, 20:48

Această tendință a alarmat oficialii de la Washington, care s-au plâns de aceste tratamente oficialilor ruși la cel mai înalt nivel, inclusiv președintelui Vladimir Putin, relatează ABC News, în pagina electronică.

Americanii susțin că nivelul hărțuirii a crescut intens în acest an, pe fondul deteriorării relațiilor SUA-Rusia din cauza crizei ucrainene. Ambasada a remarcat această creștere în momentul în care au început protestele antiguvernamentale din Rusia, la sfârșitul lui 2011.

Unele dintre acțiuni par meschine. De câteva ori, oficialii americani au găsit lucrurile mutate la întoarcerea acasă sau vreo fereastră deschisă în miezul iernii. Alteori agenții de securitate ruși au încercat să interfereze cu activitatea diplomatic, perturbând de exemplu întâlnirile publice cu contacte rusești. Gardieni în uniformă oferiți de Rusia pentru a păzi ambasada au hărțuit vizitatorii și chiar angajații care încercau să intre în clădire.

Rușii care lucrau sau se întâlneau cu diplomații au fost, de asemenea, intimidați, afirmă oficialii americani. Câțiva au fost avertizați de indivizi obscuri să renunțe la contactele cu oficialii americani. Autoritățile ruse au sporit presiunea și asupra programelor desfășurate de ambasada Statelor Unite.

Experții susțin că scopul acestor acțiuni intruzive este diferit de supravegherea sub acoperire sau încercările de a recruta spioni, fiind vorba despre presiune psihologică. „Nu este doar o modalitate de a submina personalul ambasadei, ci de a-i face pe oameni să se gândească la acesta ca fiind toxic și cu care nu merită să discuți, să fii văzut”, a declarat Mark Galeotti, profesor la Universitatea din New York, specializat în probleme de securitate rusești.

Viața sub supraveghere constantă a fost multă vreme o realitate acceptată de oficialii americani care lucrau în Rusia. Cei mai mulți au declarat însă că nu își simțeau amenințată siguranța fizică. Dar incidentele din prezent par să aibă ca scop tratarea cu ostilitate a Statelor Unite.

Într-o încălcare gravă a protocolului diplomatic, unele dintre cele mai agresive acțiuni l-au vizat pe Michael McFaul, ambasador al SUA la Moscova până în februarie.

Raportul inspectorului general descrie tratamentul aplicat ambasadorului ca un „un nivel de hărțuire meschin și grav care depășește experiențele predecesorilor săi”. Ambasadorul McFaul a fost urmărit aproape peste tot unde mergea într-un mod agresiv și uneori amenințător, atât de agenți de securitate ruși, cât și de televiziunile rusești pro-Kremlin, chiar și atunci când mergea la evenimente private împreună cu familia.

Într-un episod notabil, potrivit oficialilor, McFaul a rămas în parcarea Ministerului rus de Externe după ce poliția l-a oprit pe șoferul său pentru o infracțiune minoră și i-a ridicat pe loc permisul de conducere. Ambasadorul însuși s-a plâns în mod constant de modul în care era tratat. În cele din urmă el a scris pe Twitter că cineva i-a spart e-mailul și îi interceptează convorbirile telefonice.

Diplomații veterani au declarat că au fost șocați de tratamentul la care a fost supus McFaul, dar au adăugat că s-au confruntat cu o hărțuire similară în calitate de oficiali de rang inferior la Moscova, în timpul Războiului Rece.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA