RECOMANDARE. Locuitorii din Canada, Japonia și Coreea de Sud, liber la intrarea în UE. Lista celor 14 țări „sigure” pentru reluarea călătoriilor

RECOMANDARE. Locuitorii din Canada, Japonia și Coreea de Sud, liber la intrarea în UE. Lista celor 14 țări „sigure” pentru reluarea călătoriilor
Publicat: 30/06/2020, 18:30

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marţi o recomandare privind ridicarea graduală a restricţiilor asupra călătoriilor non-esenţiale dinspre ţări terţe și a făcut publică o listă de 14 state din care ar urma să fie permise călătoriile către blocul comunitar începând de la 1 iulie.

Ţările „sigure” anunțate de Consiliul Uniunii Europeane sunt Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia şi Uruguay, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Astfel, conform informării de pe site-ului Consiliului, restricţiile de călătoriile ar trebui să fie ridicate pentru aceste 14 ţări terţe, din 1 iulie, lista urmând să fie reanalizată şi, dacă va fi cazul, actualizată la două săptămâmi.

În plus, potrivit sursei citate, China va fi inclusă pe lista respectivă dacă Beijingul va aplica un regim de reciprocitate în cazul călătorilor dinspre Uniunea Europeană.

Potrivit informării Consiliului, în spiritul acestei recomandări, rezidenţii din Andorra, Monaco, San Marino şi Vatican ar trebui să fie trataţi ca rezidenţi ai UE. În plus, țările asociate Schengen – Islanda, Lichtenstein, Norvegia şi Elveţia – fac de asemenea obiectul acestei recomandări a Consiliului UE.

Recomandare a Consiliului UE nu este un instrument cu obligativitate juridică. Autorităţile statelor membre UE rămân responsabile pentru implementarea conţinutului recomandării. Acestea pot, în deplină transparenţă, să ridice doar progresiv restricţiile de călătorie către ţările din listă. Un stat membru nu ar trebui să decidă ridicarea restricţiilor de călătorie pentru ţări terţe neincluse în listă înainte ca acest lucru să fie decis într-o manieră coordonată, a transmis Consiliul.

Care sunt criteriile pentru ridicarea restricțiilor de călătorie

Criteriile pentru stabilirea ţărilor terţe pentru care actualele restricţii de călătorie ar trebui să fie ridicate se referă în special la situaţia epidemiologică şi măsurile de izolare, inclusiv distanţarea fizică, precum şi la considerente de natură economică şi socială. Ele sunt aplicate în mod cumulativ.

În ceea ce privește situaţia epidemiologică, ţările terţe incluse în listă trebuie să îndeplinească următoarele criterii, în special:

  • numărul noilor cazuri de COVID-19 în ultimele 14 zile şi raportat la 100.000 locuitori să fie apropiat sau sub media Uniunii Europene (așa cum era la data de 15 iunie);
  • o tendinţă stabilă sau descendentă a numărului de noi cazuri în această perioadă în comparaţie cu precedentele 14 zile;
  • gestionarea/răspunsul general la pandemia de COVID-19 luând în calcul informaţiile disponibile, inclusiv aspecte precum testarea, supravegherea, urmărirea contacţilor, izolarea, tratamentul şi raportarea, precum şi fiabilitatea informaţiilor şi, dacă este necesar, scorul mediu total pentru Reglementările de Sănătate Internaţionale (IHR. Potrivit Consiliului, informaţiile furnizate de delegaţiile UE cu privire la aceste aspecte ar trebui, de asemenea, să fie luate în considerare.

Reciprocitatea ar trebui să fie luată în calcul periodic şi de la caz la caz.

Potrivit informării Consiliului, pentru ţările în privința cărora continuă să se aplice restricţii de călătorie, ar trebui să fie exceptate următoarele categorii:

  • cetăţenii UE şi membrii familiilor lor;
  • rezidenţii în UE cu viză de lungă durată şi membrii familiilor lor;
  • călătorii cu funcţii esenţiale, aşa cum au fost listaţi în recomandare.

Comisia Europeană recomandase, în 12 iunie, statelor membre ale spațiului Schengen și statelor asociate spațiului Schengen să prelungească restricția temporară privind călătoriile neesențiale către UE până la 30 iunie.

„După eliminarea tuturor controalelor la frontierele interne în Uniune, propunem o abordare clară și flexibilă în vederea eliminării restricțiilor privind călătoriile către UE începând cu 1 iulie. Călătoriile internaționale sunt esențiale pentru turism și afaceri, precum și pentru reconectarea cu familia și prietenii. Deși va trebui să fim cu toții atenți în continuare, a venit timpul să facem pregătiri concrete pentru ridicarea restricțiilor față de țările a căror situație sanitară este similară cu cea a UE și pentru reluarea operațiunilor legate de vize”, a spus la acea dată comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Scandalos! Câți lei a dat un turist din Mamaia, pe un piure de cartofi cu...
FOTO. Fiul lui Laurențiu Reghecampf se iubește cu o celebră gimnastă din România! Cum arată...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mihai Bendeac, scandal cu Cătălin Măruță! „Mă duc la poliție. Nu mă mai…” Actorul a...
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din...
Raed Arafat face anunțul momentului! Ce spune despre valul 4. Toți românii trebuie să știe
Israelul consideră Iranul o ameninţare globală şi ameninţă cu un atac militar
Mașini SH în rate. Prețuri adaptate buzunarului românilor
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Ce este „funny gas”, noul drog care face victime pe litoral. Avertismentul Agenției Naționale Antidrog
Scandalos! Câți lei a dat un turist din Mamaia, pe un piure de cartofi cu...
S-a demonstrat ştiinţific. Descoperire ŞOCANTĂ despre sexul ORAL. Mulţi o fac în felul ăsta
Metoda care a indus în eroare mai mulți români. Cum riști să rămâi fără bani....
Ce înseamnă numele stațiilor de metrou din București, de fapt. Puțini români mai știu aceste...
BAYWATCH - Azi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a...
Sărbătoare MARE pentru români! Ce nu este bine să faci în această zi sfântă? Aduce...
Doliu naţional! A murit unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din România
Manevrele meschine COVID-19. Cum se fură bani de la familiile pacienților infectați
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Cum a reuşit un antreprenor să transforme o afacere în pragul falimentului într-unul dintre cele...