Administrația Vladimir Putin a transmis Statelor Unite, marți seară, o listă a obiectivelor atacate de Ucraina prin încălcarea armistițiului, Moscova argumentând că negocierile pentru oprirea războiului nu pot avansa, inclusiv din cauza faptului că nu sunt abordate cauzele izbucnirii conflictului.
”Am transmis lista încălcărilor armistițiului consilierului prezidențial american pentru Securitate Națională Mike Waltz. I-am trimis lista și secretarului de Stat Marco Rubio”, a declarat marți ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de cotidianul Le Monde.
La rândul său, ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, i-a prezentat președintelui Vladimir Putin lista obiectivelor energetice atacate de armata ucraineană.
”Moratoriul privind atacurile asupra infrastructurii energetice nu a fost respectat de Ucraina”, a acuzat Serghei Lavrov.
La rândul său, Administrația Volodimir Zelenski acuză Rusia de încălcarea armistițiului intermediat de Statele Unite.
Pe de altă parte, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a afirmat că Rusia nu poate accepta propunerile unui armistițiu generalizat în Ucraina fără a aborda cauzele izbucnirii războiului.
”Noi tratăm cu multă seriozitate modelele și soluțiile prezentate de Statele Unite, dar nu le putem accepta în actuala formă”, a afirmat Serghei Riabkov, conform cotidianului The Jerusalem Post și agenției Reuters.
Președintele SUA, Donald Trump, a afirmat acum câteva zile că este supărat că omologul său rus, Vladimir Putin, a contestat credibilitatea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. Liderul de la Casa Albă a avertizat că ar putea impune sancțiuni de 25%-50% asupra țărilor care achiziționează petrol rusesc. Donald Trump a afirmat că este dezamăgit de Vladimir Putin, deși a semnalat că sunt și evoluții.
”Cred totuși că facem progrese, pas cu pas”, a subliniat Donald Trump.
Rugat să comenteze afirmațiile lui Trump, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, declara că Moscova continuă comunicarea cu Washingtonul și că președintele Vladimir Putin este deschis contactelor.
”Continuăm colaborarea cu partea americană, în primul rând pentru construirea relațiilor bilaterale, afectate grav în timpul mandatului precedentei Administrații americane. Continuăm colaborarea și pentru aplicarea anumitor idei asociate rezolvării conflictului din Ucraina. Activitățile sunt în curs, dar, deocamdată, nu există detalii pe care să le putem prezenta. Este un proces care necesită timp, probabil din cauza complexității”, a declarat Dmitri Peskov.
Statele Unite intermediază discuțiile indirecte dintre Moscova și Kiev. Washingtonul a anunțat un armistițiu privind infrastructura și obiectivele energetice, precum și un acord privind suspendarea confruntărilor militare pe Marea Neagră, deși Moscova cere îndeplinirea anumitor condiții.
Foto: Profimedia
Citește și: