Scandal uriaș în Germania după republicarea „Mein Kampf” de Hitler

Redactor:
Departamentul Life
Scandal uriaș în Germania după republicarea „Mein Kampf” de Hitler
Decizia Germaniei de a publica în ianuarie, pentru prima dată după moartea lui Adolf Hitler, volumul "Mein Kampf", manifestul fostului lider nazist, a generat în această țară un scandal uriaș, întrucât textul este considerat fie o diatribă rasistă incendiară, fie un instrument educațional folositor.

După 70 de ani, drepturile de autor asupra textului, scris de Hitler în perioada 1924-1926 și interzis de Aliați la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, expiră la sfârșitul acestui an, deschizând calea spre publicarea unei noi ediții a cărții, care va include secțiuni explicative și peste 3.500 de adnotări, informează Reuters.

În ianuarie, această carte de 2.000 de pagini, publicată în două volume, va fi pusă în vânzare, după trei ani de muncă intensă depusă de specialiștii de la Institutul de Istorie Contemporană din Munchen.

Adolf Hitler a scris cea mai mare parte din primul volum al cărții „Mein Kampf”, o lucrare profund autobiografică, în timp ce se afla în închisoarea Landsberg, după eșecul „Puciului de la berărie”, o tentativă eșuată de lovitură de stat organizată de Partidul Nazist în 1923. După ce a fost eliberat din închisoare, Hitler a scris și cel de-al doilea volum al cărții, în timp ce se afla în cabana sa din regiunea montană Berchtesgaden.

În această carte, un amestec de experiențe personale și de ideologie politică, fostul lider nazist și-a prezentat strategia. Devenit bestseller după ce Hitler a fost numit în funcția de cancelar al Germaniei în 1933, volumul „Mein Kampf” s-a vândut, până în 1945, în peste 12 milioane de copii și a fost tradus în 18 limbi.

Republicarea cărții reprezintă o decizie majoră pentru Germania, care este încă profund marcată de greaua moștenire lăsată de era nazistă și de Holocaust.

Sondajele de opinie au evidențiat o divizare extrem de profundă a societății germane în această privință. Un sondaj realizat de YouGov, luna trecută, a arătat că 51% dintre germani se opun menținerii interdicției de publicare a cărții „Mein Kampf”. La rândul său, landul Bavaria s-a prelevat în repetate rânduri până acum de invocarea drepturilor de autor, care i-au fost transferate de Aliați, pentru a se opune republicării.

Peter Longerich, biograf al lui Hitler, consideră că germanii au ajuns într-un punct în care tabuurile sunt sfărâmate.

„Am intrat probabil într-o etapă în care poți să faci mult mai multe lucruri cu Hitler și textele sale decât puteai să faci în urmă cu 10-20 de ani. În era mass-media, tabuurile sunt în mod constant sfărâmate, iar textele nu mai pot fi ținute sub lacăt”, a declarat istoricul german.

Printre celelalte momente hotărâtoare care au marcat în ultimii ani opinia publică din Germania s-au aflat filmul din 2004 „Ultimele zile ale lui Hitler/ Der Untergang”, o explorare fictivă a ultimelor zile din viața dictatorului nazist, dar și fenomenalul succes comercial pe care l-a avut filmul din acest an „Er ist wieder da”, o adaptare cinematografică a unui roman de satiră, care își imaginează reînvierea lui Hitler în zilele moderne din secolul al XXI-lea și transformarea lui într-o vedetă a spectacolelor de stand-up comedy.

Demolarea minciunilor naziste – Deși sunt perfect conștienți de controversele care înconjoară „Mein Kampf”, experții de la Institutul de Istorie Contemporană din Munchen afirmă că obiectivul acestui proiect editorial este acela de a demola propaganda nazistă și de a submina orice putere simbolică pe care această carte încă o mai deține.

„Scopul nostru este de a prezenta «Mein Kampf” ca pe un sursă frapantă de documentație pentru istoria contemporană, pentru a descrie contextul în care s-a produs geneza părerilor lui Hitler”, a precizat instituția germană citată.

Pentru a preveni orice exploatare comercială a acestui volum controversat, Institutul de Istorie Contemporană a luat decizia de a-l publica el însuși. Prima ediție va avea un tiraj de aproximativ 4.000 de copii.

Consiliul Central al Evreilor din Germania are rezerve mari față de acest proiect, considerând că volumul în cauză, considerat de unii dintre liderii comunității evreiești ca o „diatribă antisemită”, ar trebui să rămână interzis.

„După expirarea drepturilor de autor, există un risc foarte mare ca această palidă tentativă de carte să devină disponibilă unui public mult mai larg”, a precizat Josef Schuster, președintele consiliului citat.

Cu toate acestea, Josef Schuster recunoaște că înțelegerea contextului istoric reprezintă un element important în ceea ce privește explicarea nazismului și a Holocaustului: „Așadar, nu avem nimic de obiectat, dacă o ediție academică va fi publicată însoțită de comentarii și va fi disponibilă pentru cercetări științifice și în scopuri educative”.

Autoritățile germane au anunțat însă, foarte clar, că orice retipărire a unei versiuni needitate a cărții va fi supusă consecințelor generate de legile în vigoare.

Însă Asociația profesorilor din Germania dorește ca noul volum să fie utilizat în școli.

„O folosire profesionistă a unor pasaje din carte, în timpul orelor de curs, poate să contribuie la imunizarea împotriva extremismului politic”, a declarat Josef Kraus, președintele acestei asociații, pentru publicația Handelsblatt.

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
Doliu uriaș în România. Un nume celebru a murit la Terapie Intensivă, răpus de Covid-19
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Fapta oribilă pentru care doi medici din Prahova au fost trimiși în judecată. Un bebeluș,...
VIDEO Misterul din deşert: Artă sau OZN? Un obiect bizar a fost descoperit în mijlocul...
Nu s-a mai produs din 1226. Evenimentul astronomic excepțional care are loc pe 21 decembrie
Zăvo l-a dat de gol! Ce făcea Pepe în pat, în timpul partidelor de amor....
Raluca Pastramă l-a înșelat pe Pepe! Dovezile depuse de artist la Tribunal: „Am fost informat....
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
Prăjitură cu mere și scorțișoară, făcută cu foi de casă. Durează foarte puțin și e...
Un polițist din Vâlcea investighează criminali ziua, iar noaptea trăiește altă viață: ‘Doar chinezii mai...
Ştirea care aruncă în aer planeta. Începe AL 3-lea RĂZBOI MONDIAL?!Totul s-a întâmplat în oceanul...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Motivul pentru care un român a renunţat la viaţa într-unul dintre cele mai mari oraşe...
Emily Burghelea a trecut prin clipe grele: „L-am dus mort în portbagaj”
Inchide