Scandal uriaș în Germania după republicarea „Mein Kampf” de Hitler

Scandal uriaș în Germania după republicarea Mein Kampf de Hitler
Publicat: 24/12/2015, 14:48

După 70 de ani, drepturile de autor asupra textului, scris de Hitler în perioada 1924-1926 și interzis de Aliați la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, expiră la sfârșitul acestui an, deschizând calea spre publicarea unei noi ediții a cărții, care va include secțiuni explicative și peste 3.500 de adnotări, informează Reuters.

În ianuarie, această carte de 2.000 de pagini, publicată în două volume, va fi pusă în vânzare, după trei ani de muncă intensă depusă de specialiștii de la Institutul de Istorie Contemporană din Munchen.

Adolf Hitler a scris cea mai mare parte din primul volum al cărții „Mein Kampf”, o lucrare profund autobiografică, în timp ce se afla în închisoarea Landsberg, după eșecul „Puciului de la berărie”, o tentativă eșuată de lovitură de stat organizată de Partidul Nazist în 1923. După ce a fost eliberat din închisoare, Hitler a scris și cel de-al doilea volum al cărții, în timp ce se afla în cabana sa din regiunea montană Berchtesgaden.

În această carte, un amestec de experiențe personale și de ideologie politică, fostul lider nazist și-a prezentat strategia. Devenit bestseller după ce Hitler a fost numit în funcția de cancelar al Germaniei în 1933, volumul „Mein Kampf” s-a vândut, până în 1945, în peste 12 milioane de copii și a fost tradus în 18 limbi.

Republicarea cărții reprezintă o decizie majoră pentru Germania, care este încă profund marcată de greaua moștenire lăsată de era nazistă și de Holocaust.

Sondajele de opinie au evidențiat o divizare extrem de profundă a societății germane în această privință. Un sondaj realizat de YouGov, luna trecută, a arătat că 51% dintre germani se opun menținerii interdicției de publicare a cărții „Mein Kampf”. La rândul său, landul Bavaria s-a prelevat în repetate rânduri până acum de invocarea drepturilor de autor, care i-au fost transferate de Aliați, pentru a se opune republicării.

Peter Longerich, biograf al lui Hitler, consideră că germanii au ajuns într-un punct în care tabuurile sunt sfărâmate.

„Am intrat probabil într-o etapă în care poți să faci mult mai multe lucruri cu Hitler și textele sale decât puteai să faci în urmă cu 10-20 de ani. În era mass-media, tabuurile sunt în mod constant sfărâmate, iar textele nu mai pot fi ținute sub lacăt”, a declarat istoricul german.

Printre celelalte momente hotărâtoare care au marcat în ultimii ani opinia publică din Germania s-au aflat filmul din 2004 „Ultimele zile ale lui Hitler/ Der Untergang”, o explorare fictivă a ultimelor zile din viața dictatorului nazist, dar și fenomenalul succes comercial pe care l-a avut filmul din acest an „Er ist wieder da”, o adaptare cinematografică a unui roman de satiră, care își imaginează reînvierea lui Hitler în zilele moderne din secolul al XXI-lea și transformarea lui într-o vedetă a spectacolelor de stand-up comedy.

Demolarea minciunilor naziste – Deși sunt perfect conștienți de controversele care înconjoară „Mein Kampf”, experții de la Institutul de Istorie Contemporană din Munchen afirmă că obiectivul acestui proiect editorial este acela de a demola propaganda nazistă și de a submina orice putere simbolică pe care această carte încă o mai deține.

„Scopul nostru este de a prezenta «Mein Kampf” ca pe un sursă frapantă de documentație pentru istoria contemporană, pentru a descrie contextul în care s-a produs geneza părerilor lui Hitler”, a precizat instituția germană citată.

Pentru a preveni orice exploatare comercială a acestui volum controversat, Institutul de Istorie Contemporană a luat decizia de a-l publica el însuși. Prima ediție va avea un tiraj de aproximativ 4.000 de copii.

Consiliul Central al Evreilor din Germania are rezerve mari față de acest proiect, considerând că volumul în cauză, considerat de unii dintre liderii comunității evreiești ca o „diatribă antisemită”, ar trebui să rămână interzis.

„După expirarea drepturilor de autor, există un risc foarte mare ca această palidă tentativă de carte să devină disponibilă unui public mult mai larg”, a precizat Josef Schuster, președintele consiliului citat.

Cu toate acestea, Josef Schuster recunoaște că înțelegerea contextului istoric reprezintă un element important în ceea ce privește explicarea nazismului și a Holocaustului: „Așadar, nu avem nimic de obiectat, dacă o ediție academică va fi publicată însoțită de comentarii și va fi disponibilă pentru cercetări științifice și în scopuri educative”.

Autoritățile germane au anunțat însă, foarte clar, că orice retipărire a unei versiuni needitate a cărții va fi supusă consecințelor generate de legile în vigoare.

Însă Asociația profesorilor din Germania dorește ca noul volum să fie utilizat în școli.

„O folosire profesionistă a unor pasaje din carte, în timpul orelor de curs, poate să contribuie la imunizarea împotriva extremismului politic”, a declarat Josef Kraus, președintele acestei asociații, pentru publicația Handelsblatt.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al femeii acuzate că și-a ucis iubitul polițist. De ce este toată țara...
Nici unul dintr-un milion n-ar fi pariat pe o asemenea transformare! Imagini cum n-ai fi...
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a...
Sabotorii ruși au crezut că au distrus o fabrică de la Berlin care livra ajutoare...
Incredibil unde a fost găsită o femeie de 62 de ani care a dispărut din...
Anca Sigartău, diagnosticată cu CANCER. Medicii i-au spus că mai are doar 1 an de...
Care este pluralul cuvântului "complex", una dintre cerinţele care le-au dat bătăi de cap elevilor...
Plaja din România cu prețuri mult mai mici decât Mamaia. Un șezlong costă 15 lei
Un băiat de 14 ani a fost mușcat de rechin în timp ce se afla...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Britanicii au pus sub lupă DUSTER. Ce cred despre SUV-ul din Mioveni?
Raport alarmant. Rusia ar fi provocat incendiul de la o fabrică din Berlin ca parte...
Premieră ISTORICĂ! Ce a adus o sondă chineză de pe fața nevăzută a Lunii?
Mașinile care au interzis! Interdicție pentru șoferi de la 1 iulie
Delia, imagini interzise minorilor. Fanii au taxat-o imediat
Din 15 iulie, 10 ispite feminine aşteaptă să demaşte cele mai ascunse trăiri ale concurenţilor...
"Am sperat că Viorel scapă!" - Părinții bărbatului mort la Ibănești își urlă durerea!
Gagea, deranjat de gestul pe care l-a făcut Alexandra atunci când l-a luat pe Bogdan...
Volodimir Zelenski, trădat de oamenii lui! Măsurile drastice luate de liderul de la Kiev după...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Mă, tu, acolo, în Japonia, câte ore pe zi lucrezi?
Arestat, un politician român și-a descris astfel profesia: „fost și viitor ministru”
×