SUA ar putea fi de acord ca Iranul să își păstreze centrifugele de la Fordo

SUA ar putea fi de acord ca Iranul să își păstreze centrifugele de la Fordo
Publicat: 27/03/2015, 08:03

Schimbul ar permite Iranului să aibă câteva sute de dispozitive la Fordo, deși iranienilor nu li s-ar permite să desfășoare o activitate care să poată conduce la o bombă atomică și instalația ar putea fi supusă inspecțiilor internaționale, potrivit oficialilor occidentali, familiari cu detaliile negocierilor în curs. În schimb, Iranului i s-ar fi cerut că își reducă numărul de centrifuge de la Natanz și să acccepte alte restricții legate de activitatea nucleară.

Oficiali care au vorbit sub acoperirea anonimatului pentru că nu erau autorizați să discute despre negocierile sensibile, în timp ce ultima rundă ar început între secretarul de Stat american John Kerry și ministrul iranian de Externe Mohammed Javad Zarif. Negociatorii ar urma să se întâlnească la sfârșitul lui martie pentru a ajunge la un acord care să garanteze retragerea sancțiunilor occidentale împotriva Iranului. Data limită pentru ajungerea la un acord final este 30 iunie.

Un oficial american a refuzat să comenteze propunerile specifice, dar a declarat că scopul de la începutul negocierilor a fost „ca Fordo să se convertească astfel încât să nu mai fie folosită la îmbogățirea uraniului”.

Oficialii au subliniat că un potențial compromis privind Fordo este doar una dintre cele câteva opțiuni aflate pe agenda discuțiilor. Toate opțiunile sunt concepute astfel încât Iranul să fie ținut cel puțin un an departe de producerea unei arme atomice pe durata acordului, care ar urma să dueze cel puțin zece ani. Secretarul american al Energiei, Ernest Moniz, s-a alăturat ultimelor runde de negocieri, atunci când acestea au devenit mai tehnice.

Experții susțin că un compromis în privința Fordo poate fi încă foarte problematic. Ei au subliniat că acesta va permite Iranului să își păstreze tehnologia intactă, care ar putea fi reorientată rapid către îmbogățirea de uraniu la o instalație sensibilă pe care americanii și aliații lor au vrut inițial să o lasă fără toate centrifugele.

Iar accesul inspectorilor și verificarea este elementul cheie. Iranul a rezistat „inspecțiilor inopinate” în trecut. Chiar dacă negocierile nucleare au progresat, Iranul trebuie să răspundă întrebărilor legate de posibila sa activitate militară nucleară. Faptul că problema privind o astfel de activitate, cunoscută ca Posibila Dimensiune Militară (PMD), rămâne nerezolvată este o îngrijorare importantă pentru agenția ONU de supraveghere a activității nucleare.

În plus, la Fordo există o îngrijorare tot mai mare pentru că este săpată adânc în munte și greu accesibilă, ceea ce o face rezistentă și posibil imună la un atac aerian. Un astfel de atac este o opțiune pe care nici Israelul, nici Statele Unite nu au exclus-o în cazul eșuării negocierilor.

Și în timp ce sunt prea puține pentru a fi folosite la proliferare, chiar câteva sute de centrifuge în plus la Fordo ar fi o îngrijorare în ceea ce privește numărul total.

Robert Menendez, democrat din Comisia senatorială pentru Relații Externe, a declarat că un astfel de compromis ar demonstra că Statele Unite negociază „orice acord de dragul acordului”.

„O cantitate nemeritată de încredere este pusă într-un partener de negocieri care a petrecut decenii dezamăgind comunitatea internațională”, refuzându-le accesul inspectorilor și destabilizând activ regiunea, a declarat el.

În timp ce negocierile sunt în desfășurare, numărul centrifugelor a crescut la peste 6.000.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
România e obligată. Ordinul s-a dat de la UE. S-a stabilit un termen limită
Netflix pregătește marea surpriză. Mai sunt câteva ore
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×