UPDATE: SUA au lansat noi atacuri împotriva rebelilor Houthi, în Yemen, la o zi după ce au lovit aproape 30 de ţinte

UPDATE: SUA au lansat noi atacuri împotriva rebelilor Houthi, în Yemen, la o zi după ce au lovit aproape 30 de ţinte
SUA au lansat noi atacuri împotriva rebelilor Houthi, în Yemen / Sursa foto: Twitter
Publicat: 13/01/2024, 12:07
Actualizat: 13/01/2024, 16:53
16:52

Mişcarea Houthi a ameninţat cu ”un răspuns puternic şi eficient” după ce Statele Unite au desfăşurat peste noapte un nou atac în Yemen

Mişcarea Houthi a ameninţat cu „un răspuns puternic şi eficient”, după ce Statele Unite au desfăşurat au desfăşurat peste noapte un nou atac în Yemen , intensificând şi mai mult tensiunile, deoarece Washingtonul promite că va proteja transportul maritim de atacurile grupurilor aliniate Iranului, transmite Reuters.

Atacurile americane s-au adăugat îngrijorărilor cu privire la escaladarea conflictului care s-a răspândit în regiune de când gruparea militantă palestiniană Hamas şi Israelul au intrat în război, aliaţii Iranului intrând în luptă şi din Liban, Siria şi Irak, conform News.ro.

Cel mai recent atac, despre care Statele Unite au spus că a lovit un centru radar, a venit la o zi după zeci de lovituri americane şi britanice asupra facilităţilor Houthi din Yemen.

„Acest nou atac va primia un răspuns ferm, puternic şi eficient”, a declarat Nasruldeen Amer, purtătorul de cuvânt al Houthi, pentru Al Jazeera, adăugând că nu au fost răniţi sau ”daune materiale”.

13:11

Reuters: Enigmaticul lider Houthi din Yemen este un comandant feroce, experimentat pe câmpul de luptă

Abdul Malik al-Houthi, liderul enigmatic al luptătorilor Houthi din Yemen, ale căror atacuri asupra transporturilor maritime din Marea Roşie au atras riposta armatelor americane şi britanice, a creat forţa sfidătoare care contestă puterile mondiale dintr-o miliţie zdrenţuită în sandale, transmite Reuters.

Mai multe linii maritime au suspendat operaţiunile sau le-au deviat pe o rută mai lungă în jurul Africii, din cauza campaniei rebelilor Houthi, care conduc cea mai mare parte a Yemenului după ce au învins într-un război împotriva forţelor susţinute de puterea Arabia Saudită, în pofida şanselor lor reduse de victorie.

Militanţii susţinuţi de Iran au promis că vor menţine presiunea asupra comerţului maritim global, care ar putea afecta economia mondială, până când Israelul va opri bombardarea Gaza pentru a distruge Hamas, care este, de asemenea, susţinut de Iran.

Houthi au spus că vor riposta după ce avioane de război, nave şi submarine americane şi britanice au lovit peste noapte Yemenul, ca răzbunare pentru atacurile asupra transportului maritim din Marea Roşie, o extindere a conflictului regional din Gaza despre care unii analişti spun că ar putea submina victoriile obţinute cu greu de Houthi pe plan intern.

”Au reuşit să supravieţuiască în ultimii opt ani, şi-au extins puterea, dar acum invită lovituri aeriene din partea celor mai puternice armate din lume”, a declarat Tobias Borck, cercetător senior al Institutului Regal al Serviciilor Unite din Orientul Mijlociu.

Abdul Malik al-Houthi / Sursa foto: Twitter
Abdul Malik al-Houthi / Sursa foto: Twitter

Al-Houthi şi-a stabilit o reputaţie de comandant feroce pe câmpul de luptă înainte de a deveni şef al mişcării Houthi, luptători de munte care se luptă cu o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită din 2015, într-un conflict care a ucis zeci de mii de oameni, a devastat economia Yemenului şi a lăsat milioane de oameni flămânzi.

Sub conducerea lui al-Houthi, care are peste 40 de ani, grupul a atras zeci de mii de luptători şi un arsenal uriaş de drone armate şi rachete balistice.

Le-a folosit pentru a lovi în mod repetat infrastructura strategică saudită, în ciuda anilor de bombardamente pe teritoriul său, conform News.ro.

În ianuarie 2022, Houthi au ridicat miza cu un atac cu rachete asupra Emiratelor Arabe Unite, centrul comercial şi de turism din Golf, precum şi în Arabia Saudită, un aliat cheie al SUA.

”El (al-Houthi) a reuşit să transforme o miliţie rurală implicată în mare parte în tactici de insurgenţă într-unul dintre cele mai rezistente grupuri armate nestatale din regiune”, a declarat Ludovico Carlino, analist principal pentru  Risc de ţară, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord la HIS Markit.

Într-un discurs din 2022, al-Houthi a spus că obiectivul său este să poată lovi orice ţintă în Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite, ambele mari producători de petrol ai OPEC, care consideră Iranul şi împuterniciţii săi drept ameninţări majore de securitate pentru Orientul Mijlociu şi nu numai.

12:48

Administraţia Biden reevaluează desemnarea Houthi ca grupare teroristă

Preşedintele Joe Biden consideră că Houthi sunt un „grup terorist”, denumire pe care administraţia sa a ridicat-o organizaţiei, dar pe care ia în considerare să o aplice din nou, transmite CNN.

„Cred că sunt”, a spus Biden când a fost întrebat dacă este dispus să-i numească pe houthi grupare teroristă.

Biden le-a spus mai târziu reporterilor din Allentown, Pennsylvania, că este irelevant dacă administraţia sa face oficial această încadrare. El a precizat că SUA şi alte naţiuni vor riposta oricum la atacurile lor din Marea Roşie, scrie News.ro.

„Este irelevant dacă sunt desemnaţi”, a declarat Biden. „Am creat un grup de naţiuni care vor spune că dacă continuă să acţioneze şi să se comporte aşa cum o fac, noi vom riposta”, a adăugat el.

Întrebat despre faptul că unii democraţi au spus că ar fi trebuit să solicite aprobarea Congresului pentru atacurile asupra ţintelor Hourhi din Yemen, Biden a respins obiecţiile lor.

„Ei greşesc şi am trimis în această dimineaţă când au avut loc atacurilor exact ce s-a întâmplat”, a susţinut preşedintele Biden.

În 2021, administraţia Biden a anulat decizia administraţiei Trump de a-i desemna pe rebelii Houthi din Yemen ca organizaţie teroristă străină.

SUA au lansat noi atacuri asupra unor ţinte din Yemen având legătură cu rebelii Houthi, la o zi după desfăşurarea unui atac coordonat multinaţional asupra a aproape 30 de poziţii Houthi.

Un canal de televiziune condus de Houthi informează că un atac aerian a lovit capitala Yemenului, Sanaa.

„Inamicul american-britanic vizează capitala, Sanaa, cu o serie de lovituri aeriene”, a anunţat sâmbătă dimineaţaă, ora locală, reţeaua de ştiri Al-Masirah, condusă de Houthi.

Oamenii care locuiesc în capitala yemenită au apelat la reţelele de socializare pentru a semnala că au auzit mai multe explozii puternice.

Houthii au tras cel puţin o rachetă balistică antinavă către o navă comercială vineri

Atacurile suplimentare efectuate vineri seară au avut o amploare mult mai mică decât în ​​noaptea precedentă, vizând o instalaţie radar folosită de Houthi, a afirmat oficialul, citat de News.ro.

Houthii au tras cel puţin o rachetă balistică antinavă către o navă comercială vineri, conform CNN.

Joi, SUA şi Marea Britanie au lovit 28 de sobiective Houthi separate în încercarea de a le afecta capacitatea de a lansa atacuri asupra căilor maritime internaţionale din Marea Roşie. Cele două ţări au fost susţinute şi de Canada, Australia, Bahrain şi Ţările de Jos.

Cel mai recent atac a fost realizat unilateral de Statele Unite, a precizat oficialul.

SUA ameninţaseră cu posibilitatea unei acţiuni militare suplimentare dacă Houthii continuă să lanseze atacuri cu drone şi rachete asupra navelor comerciale din Marea Roşie.

„Ne vom asigura că răspundem rebelilor Houthi dacă vor continua acest comportament scandalos, împreună cu aliaţii noştri”, a declarat vineri, în Pennsylvania, preşedintele american Joe Biden.
Dar după loviturile conduse de SUA, gruparea rebelă susţinută de Iran a lansat o altă rachetă balistică anti-navă către o navă comercială din Golful Aden, la sud de Yemen.

Noile atacuri vin şi după ce Casa Albă a declarat că încearcă să evite o escaladare.

„Tot ceea ce facem, tot ceea ce încercăm să facem este să prevenim orice escaladare ulterioară”, a declarat vineri, pentru CNN, John Kirby, coordonator de comunicaţii strategice pentru Consiliul Naţional de Securitate.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji