Cel mai nou membru al NATO, Suedia, intenționează să contribuie cu până la opt avioane de luptă Jas Gripen la operațiunile de poliție aeriană ale alianței din Polonia.
Anunțul a fost făcut de ministrul de Externe al Suediei Maria Malmer Stenergard. Stenergard a declarat, cu o zi înainte de aniversarea unui an de la aderarea Suediei la NATO, că Guvernul său își propune să participe la activitățile NATO de poliție aeriană și de protecție a operațiunilor logistice de sprijinire a Ucrainei, în Polonia.
„Propunem ca Suedia să contribuie cu maximum opt JAS Gripen cu personal asociat, inclusiv unități de comandă și sprijin de luptă”, a declarat Stenergard în cadrul unei conferințe de presă. „În plus, Guvernul propune ca Suedia să contribuie cu capabilități de supraveghere aeriană și maritimă și capabilități de transport aerian”.
Ar fi prima dată când Suedia contribuie cu avioane de luptă la operațiunile NATO staționate într-o altă țară decât Suedia, conform Reuters.
Finlanda și Suedia au solicitat aderarea la alianța de apărare occidentală NATO în mai 2022, la aproximativ trei luni după invadarea Ucrainei de către Rusia. Suedia a aderat la NATO pe 7 martie 2024.
„Nu mai suntem o țară în care nu se poate avea încredere”, a comentat Micael Johansson, directorul executiv al companiei suedeze de apărare Saab, referindu-se la neutralitatea istorică anterioară a Suediei.
În prezent, doar 23 din cele 32 de state membre ale NATO ating în prezent ținta de cheltuieli pentru apărare de 2% din PIB, dar ambițiile au crescut în ultimele luni, pe fondul turbulenței din cadrul alianței, conform BBC.
Angajamentele de cheltuieli ale celor mai noi membri ai NATO sunt deja înaintea celor exprimate de mai mulți membri existenți. Anul trecut, Finlanda a cheltuit 2,4% din PIB iar Suedia 2,2% pentru apărare și ambele își propun să mărească acest procent la între 2,6% și 3% în următorii trei ani.
Exemple de noi inițiative NATO pe flancul nordic al Europei includ înființarea de noi baze NATO și eforturi de a înființa forțe de apărare comune în nordul Finlandei, plus înființarea Comandamentului Aerian Nordic Întrunit, care reunește cele 250 de avioane de luptă din prima linie ale Finlandei, Suediei, Norvegiei și Danemarcei sub o structură de comandă comună.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: