UPDATE | Summitul NATO de la Vilnius: Aliații trimit un mesaj „clar” Ucrainei. NATO prezintă planuri regionale de apărare

UPDATE | Summitul NATO de la Vilnius: Aliații trimit un mesaj „clar” Ucrainei. NATO prezintă planuri regionale de apărare
Sursa: Mediafax Foto
Publicat: 11/07/2023, 12:31
Actualizat: 11/07/2023, 20:09

Războiul din Ucraina va fi subiectul central în discuțiile de la summitul NATO, care începe marți, la Vilnius. Înaintea reuniunii, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a cerut garanții suplimentare de securitate din partea celor 31 de membri ai NATO.

Dar, cel mai important pentru Zelenski este scopul final, acela de a deveni membră NATO. Din partea secretarului general al NATO, Zelenski a primit o promisiune: aliații vor trimite un mesaj „clar” Ucrainei.

UPDATE 19.50

Zelenski mulțumește aliaților, la summitul NATO

Astăzi am pornit într-o călătorie aici cu încredere în decizii, cu încredere în parteneri, cu încredere într-o alință N-AȚI puternică. Într-un NATO care nu ezită, nu pierde timpul și nu se uită înapoi la niciun agresor… Și mi-aș dori ca această credință să devină încredere – încredere în deciziile pe care le merităm – toți merităm, și fiecare războinic, fiecare cetățean, fiecare mamă, fiecare copil se așteaptă. Și este prea mult de așteptat? NATO va oferi Ucrainei securitate. Ucraina va întări Alianța, a scris Zelenski pe Twitter.


UPDATE 18.30

Biden discută cu Erdogan

Președintele american, Joe Biden, și președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, sunt într-o întâlnire bilaterală, în marja summitului NATO.

Înainte de a intra în întâlnire, Biden i-a mulțumit lui Erdogan pentru aprobarea candidaturii Suediei la alianța condusă de SUA, scrie CNN.

Cei doi au avut un schimb de replici despre viitoarele alegeri prezidențiale din Statele Unite. „Acum vă pregătiți pentru următoarele alegeri și aș dori să profit de ocazie pentru a vă urez mult succes”, i-a spus Erdogan lui Biden. „Aștept cu nerăbdare să ne întâlnim în următorii cinci ani”, a fost răspunsul președintelui american.


UPDATE 18.15

NATO va invita în Ucraina când „aliatii sunt de acord și sunt îndeplinite condițiile”

Invitat, de către jurnalistul Washington Post, să comenteze declarația pe Twitter a președintelui Zelenski, dinaintea summitului, Stoltenberg a răspuns că aliații au convenit „un mesaj puternic, unit și pozitiv pentru Ucraina”, precum și „o cale pozitivă pentru aderare”.

Alianța va lansa o invitație pentru Ucraina de a se alătura alianței, când aliații vor fi de acord și sunt îndeplinite condițiile, a declarat Stoltenberg.

Întrebat de CNN despre citeriile pe care Ucraina nu le îndeplinește acum, Stoltenberg a vorbit despre două dimensiuni ale subiectului: interoperabilitate și războiul în desfășurare.

Trebuie să înțelegem că sunt două dimensiuni, la nivelul cărora ne adresăm. Prima este nivelul de modernizarea și securizare a instituțiilor, să-și întărească administrația, inclusiv prin lupta împotriva corupției. Și acestea au fost subiecte abordate la fiecare extindere, pentru că vrem o bună și modernă guvernanță în instituțiile de apărare și securitate și vrem forțe armate interoperabile cu NATO. Apoi, este cealaltă dimensiune, aceea că este un război în desfășurare, în Ucraina. Forțele armate ucrainene au demonstrat curaj, abilități, competențe, care au impresionat o lume întregă, dar, în același timp (…) toți aliații au fost de acord că, atunci cânbd este un război în desfășurare, nu este momentul pentru a face Ucraina un membru cu drepturi depline al Alianței.

UPDATE 18.00

La ce concluzii au ajuns liderii NATO privind aderarea Ucrainei?

La finalul primei zile a summitului NATO, Jens Stoltenberg a reluat declarațiile anterioare, potrivit cărora Ucraina va deveni membră a NATO atunci când aliații vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile.

Secretarul general a anunțat că procesul aderare a Ucrainei va fi schimbat dintr-un proces în doi pași într-un proces într-un singur pas.

Stoltenberg a menționat, de asemenea, un nou program de asistență multianual ”pentru a ajuta Ucraina să treacă de la standardele de formare standard din epoca sovietică la standardele NATO.”

„Acesta este un pachet puternic pentru Ucraina și o cale clară către aderarea sa la NATO”, a declarat Stoltenberg.

Cererea de aderare a Ucrainei a dominat discuția de marți, precum și posibilele asigurări de securitate pe care NATO le poate oferi între timp.

Stoltenberg a transmis că va fi format un nou consiliu NATO-Ucraina, unde se vor „întâlni în egală măsură cu Ucraina”. Întâlnirea inaugurală va avea loc miercuri, cu președintele Volodimir Zelenski.

UPDATE 17.15

Casa Albă: Aderarea Ucrainei la NATO în viitorul imediat „nu este probabilă”

Coordonatorul Consiliului de Securitate Națională al Statelor Unite pentru comunicații strategice, John Kirky a răspuns mesajului transmis de Volodimir Zelenski, pe Twitter. „Există frustrări, există dorințe de a pune capăt rapid acestui război, toate acestea le înțelegem”, a declarat Kirby, pentru CNN.

Cu toate acestea, aderarea la NATO în viitorul imediat nu este probabilă, deoarece asta ar pune NATO în război cu Rusia, a mai spus Kirby.

„Credem că NATO este în viitorul Ucrainei. Adică, asta e ceva pe care alianța a convenit încă din 2008. Acum există unele reforme, bună guvernare, statul de drept, reforme politice, la care Ucraina trebuie să lucreze și înțelegem că este greu să lucrezi la unele dintre aceste reforme atunci când ești în război. Desigur, sunt în război chiar acum. Deci, aderarea la NATO în viitorul imediat nu este probabilă, deoarece asta ar pune NATO în război cu Rusia.”

UPDATE 16.14

Zelenski a ajuns la Vilnius

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a aterizat în capitala Lituaniei, Vilnius. Aliații au început discuțiile oficiale, iar pe agendă se află și candidatura Ucrainei la NATO.

Zelenski se va întâlni, în marja summitului, cu președintele Joe Biden. Întâlnirea va avea loc miercuri.

„Mâine, Biden se va întâlni cu Zelensky și vor discuta despre angajamentul pe termen lung al SUA și al altor aliați de a ajuta Ucraina să se apere și să prevină agresiunile viitoare”, a declarat, la o conferință de presă, consilierului pentru securitate națională al Statelor Unite, Jake Sullivan.

UPDATE 15.00

Franța și Germania trimit mai multe arme Ucrainei

Franța și Germania anunță noi livrări de arme pentru Ucraina. Cele două state s-au angajat să trimită mai multe vehicule blindate și muniție.

„Având în vedere situația și contraofensiva ucraineană, am decis să măresc livrările de arme și echipamente”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron înaintea summitului.

Franța va trimite Ucrainei și rachete cu rază lungă de acțiune „Scalp”. Acestea sunt rachete ghidate aer-suprafață, destinate să lovească ținte fixe la distanță lungă.

Germania, prin vocea ministrul german al apărării, Boris Pistorius, anunță un pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 686 de milioane de euro. Ajutorul militar german cuprinde 40 de vehicule de luptă de infanterie Marder, 25 de tancuri de luptă principale Leopard 1 A5, cinci vehicule de recuperare a tancurilor Bergepanzer 2, precum și două unități de lansare pentru sistemul de apărare aeriană Patriot. Berlinul va livra, de asemenea, mai multă muniție, inclusiv 20.000 de cartușe de artilerie și sisteme anti-drone și anti-mine, scrie Politico.

UPDATE 14.15 

SUA trimit F-16 Turciei, după anunțul lui Erdogan privind candidatura Suediei la NATO

Statele Unite vor trimite avioane de luptă F-16 la Ankara, după ce Turcia a fost de acord să finalizeze oferta Suediei de a adera la NATO.

Anunțul vine de la consilierul său pentru securitate națională, Jake Sullivan. Președintele Joe Biden va îndemna Congresul să dea permisiunea pentru transporturile de avioane de luptă către Ankara, scrie The Telegraph.

UPDATE 14.00 

Zelenski trimite un mesaj dur aliaților

Volodimir Zelenski spune că este „absurd” dacă nu va fi oferit Ucrainei un calendar de aderare la NATO.
„Se pare că nu există nicio disponibilitate nici de a invita Ucraina la NATO și nici de a o face membră a alianței”, a scris el într-o declarație pe Twitter.


UPDATE 13.00

Kremlin: Aderarea Suediei ar avea consecințe negative pentru securitatea Rusiei

Kremlinul a declarat, marți, că securitatea Rusiei ar fi pusă în pericol dacă Suedia ar deveni membră a alianței de apărare NATO. Reacția vine după ce, luni seara, după ce președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost de acord să ridice dreptul de veto pentru cererea Suediei de a adera la NATO.

„Consecințele negative sunt fără ambiguitate” pentru securitatea Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Le monde.

Peskov a adăugat că „monitorizează cu atenție” summitul, criticând „caracterul anti-rus” al întâlnirii în care membrii alianței vor discuta despre ambițiile de aderare ale Ucrainei.

„Este fără îndoială un summit al alianței cu un puternic caracter anti-rus. Rusia este văzută ca un inamic, un adversar și tocmai în acest context vor avea loc discuțiile”, a spus Peskov, conform sursei citate.

Știrea inițială:

Ucraina așteaptă cuvântul „invitație” la summitul NATO. Răspunzând la întrebarea lui Oleksiy Goncharenko, dacă NATO va emite o invitație Ucrainei, șeful alianței Jens Stoltenberg a răspuns: „Veți vedea formularea, în câteva ore”.


Reamintim că NATO a convenit, la summitul din 2008 de la București, că Ucraina va deveni membră. Dar, alianța nu a hotărât cum și când s-ar putea întâmpla acest lucru. Criticii spun că acordarea Ucrainei unei destinații, dar fără un itinerariu, i-a permis lui Putin să-și riște invaziile atât în 2014, cât și în 2022, scrie BBC. 

NATO formulează planuri regionale de apărare

Un alt subiect pe agenda summitului îl reprezintă anunțarea a trei noi planuri regionale de apărare, pentru a contracara cele două amenințări principale la adresa Alianței: Rusia și terorismul.

Războiul din Ucraina are ramificații globale. Securitatea nu este regională, este globală, a declarat Jens Stoltenbeg, marți dimineață, înaintea summitului.

Conform celor anunțului făcut de secretarul general al NATO, pe 7 iulie, aliații vor veni cu ”un plan pentru nord, Atlantic și Arctica europeană; unul pentru centru, care acoperă regiunea baltică și Europa centrală și un plan sudic pentru Marea Mediterană și Marea Neagră.”

Biden stă la masa NATO, după ce a aprobat muniția cu dispersie pentru Ucraina

După o scurtă escală în Marea Britanie, luni, președintele american, Joe Biden,  a ajuns la Vilnius, unde se va întâlni cu aliații, pentru prima dată de când a semant ordinul pentru furnizarea muniției cu dispersie Ucrainei.

Reamintim că premierul britanic, Rishi Sunak, i-a transmis, luni, un mesaj de descurajare privind folosirea acestui tip de muniție, întrucât Marea Britanie este una dintre cele 123 de țări semnatare ale Convenției care interzice munițiile cu dispersie.

Primul eveniment al lui Biden la Vilnius a fost întrevederea cu președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda. De acolo a trimis că:

în zilele următoare, vom discuta o serie de probleme: cum să consolidăm flancul estic al NATO și cum să modernizăm capacitățile de apărare și descurajare ale NATO și o vom face într-un loc în care aceste eforturi contează cu adevărat în fiecare zi de izolare.

Joe Biden a subliniat din nou angajamentul NATO față de articolul 5, principiul că un atac asupra unui membru al NATO este un atac asupra tuturor membrilor. Și a reluat mesajul transmis la Varșovia, pe 21 februarie.

„Noi luăm, NATO ia, toți luăm articolul 5 la propriu. Un centimetru de teritoriul NATO înseamnă că suntem cu toții, toți la bord împreună împotriva oricui violează acel spațiu. Vom apăra fiecare centimetru din el”, a declarat Biden la conferința comună cu președintele lituanian.

Întrebat de un reporter dacă a fost surprins de faptul că Turcia a fost de acord cu aderarea Suediei, Biden a spus: „Nici deloc”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Nu este un banc! Acești doi soți au găsit lampa lui Aladdin! Care au fost...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Tragedie în mijlocul petrecerii! Au sărbătorit eliberarea inculpaților în cazul de la Padina, iar un...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Şoferii drogați sau băuți nu mai pot scăpa de închisoare de la 1 la 5...
"N-aveam viteză, 115-120 km pe oră maxim" - Tânărul de 19 ani care a ucis-o...
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Este legal să parchezi pe contrasens?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Intră BANII în conturi de luni, 20 mai. Decizie pentru sute de mii de români
Noua metodă de fraudă prin telefon. Deținătorii de carduri bancare, vizați
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
×