Super-bacteria pe care n-o ucide niciun antibiotic

Redactor:
Maria Bîrnaure
Super-bacteria pe care n-o ucide niciun antibiotic
Prima bacterie rezistentă la orice fel de antibiotic a fost descoperită în Statele Unite ale Americii. Este vorba despre o formă rară de E coli. Aceasta a fost descoperită în urina unei femei de 49 de ani din Pennsylvania, această situație fiind deja preluată de Departamentul de Apărare a Țării din Statele Unite, potrivit CNN. Această situație este asociată cu rezistența la antibiotice, un fenomen care a luat amploare în ultimii ani la nivel global și care riscă să aducă omenirea în fața imposibilității de a lupta impotriva infecțiilor.

Cazul a fost făcut public de Tom Frieden, directorul Centrului de Control și Prevenire a Bolilor din Statele Unite ale Americii. Acesta a explicat că în urina unei femei de 49 de ani din Pennsylvania a fost descoperită o formă rară de E coli care nu cedează în fața niciunui antibiotic. Bacteria nu a dispărut nici după ce medicii au folosit Colistin, un antibiotic pe care cadrele medicale îl folosesc doar în situațiile de maximă urgență. 

Femeia a mers la o clinică din Pennsylvania, unde medicul care i-a făcut investigațiile a descoperit bacteria în urina ei. Nu se știe de unde a luat femeia această infecție, având în vedere că nu a călătorit în afara Statelor Unite în ultimele cinci luni. 

Centrul de Control și Prevenire a Bolilor alături de Departamentul de Sănătate al statului Pennsylvania s-au mobilizat imediat și au început investigațiile în ceea ce privește acest caz. Principala sarcină este aceea de a vedea dacă nu cumva bacteria s-a răspândit deja și există și alți purtători ai acesteia. 

Potrivit experților, infecția poate duce la moartea celor care contractează bacteria. 

Colistinul este cel mai puternic antibiotic folosit în tratarea infecțiilor. Totuși, ultima versiune a acestuia a dat greș. La finalul anului 2015, în China, microbiologii au descoperit o bacterie cu o genă care îi conferea rezistența la colistin și care se putea transmite cu ușurință de la o bacterie la alta. De atunci, acest tip de bacterie a fost descoperit și în Europa și în Canada. Acum, această superbacterie a ajuns și în Statele Unite. 

Medicul Tom Frieden a avertizat că, deși acesta este primul caz întâlnit în Statele Unite, țara trebuie să se aștepte la o răspândire a acesteia în viitor. Frieden militează pentru stoparea utilizării în exces a antibioticelor, dar cere oamenilor de știință să găsească noi formule pentru medicamente, având în vedere că doar în Statele Unite, an de an, cel puțin 2 milioane de oameni se confruntă cu infecții care nu cedează tratamentului cu antibiotice. Dintre aceștia, cel puțin 23.000 mor ca urmare a dezvoltării infecției. 

Rezistența la antibiotice, o problemă la nivel global

Apariția unor astfel de super-bacterii este îngrijorătoare. Înainte de descoperirea penicilinei în 1928, atribuită lui Alexander Fleming, infecțiile bacteriene erau cea mai des întâlnită cauză a morților premature. Chiar și infecțiile simple, precum cele ale pielii, ale tractului urinar sau cele de la nivelul amigdalelor, produceau o degradare rapidă a stării de sănătate și provocau, în cele din urmă, moartea. Antibioticele au transformat societatea, ajutând la creșterea speranței de viață și conducând, în cele din urmă, la noi și noi descoperiri în materie de mendicamente din această clasă. Antibioticele sunt folosite la scară largă. Medicii le prescriu pacienților pentru orice tip de infecție. Chirurgii le administrează după orice intervenție chirurgicală, iar fermierii le folosesc în hrana animalelor.

Însă, la scurt timp după dezvoltarea antibioticelor, au apărut și bacteriile rezistente la antibiotice. Se știe că bacteriile sunt capabile să evolueze în așa fel încât să lupte împotriva medicamentului menit să le distrugă și, în cele mai nefericite cazuri, să îl învingă. În ultima perioadă, ne confruntăm din ce în ce mai des cu fenomenul de rezistență la antibiotice, în principal din cauza faptului că oamenii iau acest tip de medicamente chiar și atunci când nu este cazul, ajutând, practic, bacteriile să dezvolte această rezistență. 

Rezistența la antibiotice a fost catalogată de Organizația Mondială a Sănătății drept una dintre cele mai grave probleme în ceea ce privește sănătatea la nivel global. 

Un studiu recent arată că în viitor, o rană superficială va fi capabilă să aducă moartea. Concluzia înspăimântătoare aparține experțillor bacteriologi din întreaga lume. Aceștia atenționează că bacteriile devin de la o zi la alta tot mai rezistente din cauza antibioticelor folosite în exces.

Medicii avertizează că  în următorii 30 de ani o superbacterie ar putea ucide un om la fiecare 3 secunde și că, prin această consecință, ne apropiem cu repeziciune de o perioadă asemănătoare Evului Mediu.

Chiar dacă anul 2050 pare departe, bacteriologii atrag atenția că „dacă nu va lua măsuri începând de acum, pentru a ajunge pe linia de plutire, omenirea va cheltui în viitor miliarde de dolari ca să învingă microorganismele, altfel acestea vor ajunge să facă ravagii”.

Studiul realizat cu privire la rezistența antimicrobiană arată cum devin bacteriile mai rezistente la antibiotice, dar explică și ce măsuri ar putea fi luate.

Într-un raport publicat săptămâna trecută se vorbește despre necesitatea unei revoluții în administrarea antibioticelor. Din 2014, de când a început această analiză infecțiile bacteriene au ucis în întreaga lume peste un milion de oameni. Și situația se va înrăutăți estimându-se că până în 2050 vor muri din aceeași cauză cel puțin 10 milioane de oameni.

Experții atrag atenția că, dacă oamenii nu vor înțelege că nu toate afecțiunile se tratează cu antibiotice, atunci, în viitorul apropiat, infecțiile ar putea fi prima cauză a mortalității.

 

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMA ORĂ! S-a aflat prospectul vaccinului anti-COVID-19. Ce reacții adverse produce. Doamne..
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
S​tandard&Poor’s păstrează ratingul României, dar perspectiva nu este pozitivă. Cîțu: „Victorie! Am reușit imposibilul!”
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Veste GENIALĂ! Medicamente gratuite și compensate! Cine va beneficia de ele
Adevarul despre noii patroni ai lui Dinamo. Fotbalistii cer sprijinul Guvernului Orban. Ce se întâmplă...
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Şerban Huidu, pe lista vedetelor afectate de coronavirus. Cum se simte acesta
Inchide