Super-bacteria pe care n-o ucide niciun antibiotic

Super-bacteria pe care n-o ucide niciun antibiotic
Publicat: 27/05/2016, 13:30
Actualizat: 30/01/2018, 18:50

Cazul a fost făcut public de Tom Frieden, directorul Centrului de Control și Prevenire a Bolilor din Statele Unite ale Americii. Acesta a explicat că în urina unei femei de 49 de ani din Pennsylvania a fost descoperită o formă rară de E coli care nu cedează în fața niciunui antibiotic. Bacteria nu a dispărut nici după ce medicii au folosit Colistin, un antibiotic pe care cadrele medicale îl folosesc doar în situațiile de maximă urgență.

Femeia a mers la o clinică din Pennsylvania, unde medicul care i-a făcut investigațiile a descoperit bacteria în urina ei. Nu se știe de unde a luat femeia această infecție, având în vedere că nu a călătorit în afara Statelor Unite în ultimele cinci luni.

Centrul de Control și Prevenire a Bolilor alături de Departamentul de Sănătate al statului Pennsylvania s-au mobilizat imediat și au început investigațiile în ceea ce privește acest caz. Principala sarcină este aceea de a vedea dacă nu cumva bacteria s-a răspândit deja și există și alți purtători ai acesteia.

Potrivit experților, infecția poate duce la moartea celor care contractează bacteria.

Colistinul este cel mai puternic antibiotic folosit în tratarea infecțiilor. Totuși, ultima versiune a acestuia a dat greș. La finalul anului 2015, în China, microbiologii au descoperit o bacterie cu o genă care îi conferea rezistența la colistin și care se putea transmite cu ușurință de la o bacterie la alta. De atunci, acest tip de bacterie a fost descoperit și în Europa și în Canada. Acum, această superbacterie a ajuns și în Statele Unite.

Medicul Tom Frieden a avertizat că, deși acesta este primul caz întâlnit în Statele Unite, țara trebuie să se aștepte la o răspândire a acesteia în viitor. Frieden militează pentru stoparea utilizării în exces a antibioticelor, dar cere oamenilor de știință să găsească noi formule pentru medicamente, având în vedere că doar în Statele Unite, an de an, cel puțin 2 milioane de oameni se confruntă cu infecții care nu cedează tratamentului cu antibiotice. Dintre aceștia, cel puțin 23.000 mor ca urmare a dezvoltării infecției.

Rezistența la antibiotice, o problemă la nivel global

Apariția unor astfel de super-bacterii este îngrijorătoare. Înainte de descoperirea penicilinei în 1928, atribuită lui Alexander Fleming, infecțiile bacteriene erau cea mai des întâlnită cauză a morților premature. Chiar și infecțiile simple, precum cele ale pielii, ale tractului urinar sau cele de la nivelul amigdalelor, produceau o degradare rapidă a stării de sănătate și provocau, în cele din urmă, moartea. Antibioticele au transformat societatea, ajutând la creșterea speranței de viață și conducând, în cele din urmă, la noi și noi descoperiri în materie de mendicamente din această clasă. Antibioticele sunt folosite la scară largă. Medicii le prescriu pacienților pentru orice tip de infecție. Chirurgii le administrează după orice intervenție chirurgicală, iar fermierii le folosesc în hrana animalelor.

Însă, la scurt timp după dezvoltarea antibioticelor, au apărut și bacteriile rezistente la antibiotice. Se știe că bacteriile sunt capabile să evolueze în așa fel încât să lupte împotriva medicamentului menit să le distrugă și, în cele mai nefericite cazuri, să îl învingă. În ultima perioadă, ne confruntăm din ce în ce mai des cu fenomenul de rezistență la antibiotice, în principal din cauza faptului că oamenii iau acest tip de medicamente chiar și atunci când nu este cazul, ajutând, practic, bacteriile să dezvolte această rezistență.

Rezistența la antibiotice a fost catalogată de Organizația Mondială a Sănătății drept una dintre cele mai grave probleme în ceea ce privește sănătatea la nivel global.

Un studiu recent arată că în viitor, o rană superficială va fi capabilă să aducă moartea. Concluzia înspăimântătoare aparține experțillor bacteriologi din întreaga lume. Aceștia atenționează că bacteriile devin de la o zi la alta tot mai rezistente din cauza antibioticelor folosite în exces.

Medicii avertizează că în următorii 30 de ani o superbacterie ar putea ucide un om la fiecare 3 secunde și că, prin această consecință, ne apropiem cu repeziciune de o perioadă asemănătoare Evului Mediu.

Chiar dacă anul 2050 pare departe, bacteriologii atrag atenția că „dacă nu va lua măsuri începând de acum, pentru a ajunge pe linia de plutire, omenirea va cheltui în viitor miliarde de dolari ca să învingă microorganismele, altfel acestea vor ajunge să facă ravagii”.

Studiul realizat cu privire la rezistența antimicrobiană arată cum devin bacteriile mai rezistente la antibiotice, dar explică și ce măsuri ar putea fi luate.

Într-un raport publicat săptămâna trecută se vorbește despre necesitatea unei revoluții în administrarea antibioticelor. Din 2014, de când a început această analiză infecțiile bacteriene au ucis în întreaga lume peste un milion de oameni. Și situația se va înrăutăți estimându-se că până în 2050 vor muri din aceeași cauză cel puțin 10 milioane de oameni.

Experții atrag atenția că, dacă oamenii nu vor înțelege că nu toate afecțiunile se tratează cu antibiotice, atunci, în viitorul apropiat, infecțiile ar putea fi prima cauză a mortalității.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică